Μενού
Ryugyong Hotel
Το ξενοδοχείο Ριουγκγιόνγκ στη Βόρεια Κορέα | AP Photo/Dita Alangkara, FIle
  • Α-
  • Α+

Η Βόρεια Κορέα είναι γνωστή για τους απολυταρχικούς της ηγέτες, για τους μοχθηρούς Κιμ αυτού του πλανήτη, που είναι πάντα έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί των πυρηνικών, πάντα έτοιμοι να προσφέρουν μαρτυρικό θάνατο σε όποιον επιθυμεί δημοκρατίες και άλλα τέτοια δυτικά στοιχεία.

Εδώ και δεκαετίες το καθεστώς απολυταρχίας που βασιλεύει στη χώρα, έχει κατασκευάσει εντυπωσιακά κτίρια-μνημεία, που έχουν ως κύριο στόχο την αποθέωση των ηγετών. Στο κέντρο της Πιονγιάνγκ, της πρωτεύουσας της Βόρειας Κορέας, δεσπόζει το ξενοδοχείο πολυτελείας Ρούνγκιονγκ, που δεν κατοικήθηκε ποτέ.

Γιατί; Ας γυρίσουμε τον χρόνο πίσω.

Μέχρι και το ξεκίνημα του 20ού αιώνα, η Κορέα υπήρξε αποικία της Ιαπωνίας. Μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι Μεγάλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν μια αναδιανομή του μεταπολεμικού κόσμου και ένα νέο «μοίρασμα» του σε αποικίες, η Κορέα διχοτομήθηκε. Τη Βόρεια Κορέα κατέλαβε η ΕΣΣΔ. Η Νότια, περιήλθε στο καθεστώς των δυνάμεων της Δύσης.

Με λίγα λόγια, η Νότια Κορέα εξελίχθηκε σε Δημοκρατία, ενώ η Βόρεια, σε απολυταρχικό καθεστώς υπό τη σημαία του Κομμουνισμού. Το 1950, ο πόλεμος της Κορέας, δείχνει πως τα δύο αυτά τμήματα της πάλαι ποτέ ενιαίας Κορέας, είναι πια, άσπονδοι εχθροί. Έκτοτε, οι συγκρούσεις μεταξύ τους δεν θα πάψουν να υφίστανται. 

Ας «τρέξουμε» τον χρόνο στο 1986. Εκείνη τη χρονιά, μια εταιρεία από τη Νότια Κορέα εγκαινιάζει ένα πολυτελές ξενοδοχείο στη Σιγκαπούρη. Δεν είναι ένα τυχαίο ξενοδοχείο όμως.

Πρόκειται για το υψηλότερο κτίριο του κόσμου, τουλάχιστον εκείνη τη χρονική στιγμή. Δύο χρόνια μετά, η Νότια Κορέα είναι στο επίκεντρο όλου του κόσμου, ως η χώρα που φιλοξενεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο δικτάτορας της Βόρειας Κορέας εκείνης της εποχής, Κιμ Ιλ Σουνγκ, παρατηρεί τα γεγονότα και δεν νιώθει άνετα. Αποφασίζει να απαντήσει.

Εξωστρέφεια!

Το 1989, η Βόρεια Κορέα εγκαινιάζει το Φεστιβάλ Μαθητών και Νεολαίας, Συνολικά 10.000 νέοι από 177 χώρες επισκέπτονται την Πιονγιάνγκ. Στην πρωτεύουσα της χώρας, το καθεστώς δαπανά 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε δημόσια έργα (κτίσιμο νέων δρόμων), σε τουριστικές δομές και «ανανέωση» των αξιοθέατων που έμεναν ως τότε, κρυφά από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Υπάρχουν πλάνα και για την ανέγερση ενός ξενοδοχείου. Ναι, σωστά μαντέψατε, ενός ξενοδοχείου ψηλότερου από αυτό που είχε χτίσει η Νότια Κορέα στη Σιγκαπούρη, κατά τουλάχιστον εκατό μέτρα. Συγκεκριμένα, το ξενοδοχείο Ριουγκγιόνγκ δεν θα ήταν απλά ένα ψηλό ξενοδοχείο, αλλά με ύψος 330 μέτρα, θα ξεπερνούσε ακόμα και τον Πύργο του Άιφελ

royngkgionk
Το ξενοδοχείο Ρουνγκγιογνκ σε σύγκριση με τον Πύργο του Άιφελ | fern.

Τα σχέδια για το ξενοδοχείο Ριουγκγιόνγκ τρομάζουν: Σε ένα πυραμιδοειδές κτίριο (ή μήπως σε σχήμα πυραύλου;) έκτασης 360.000 τετραγωνικών μέτρων, θα χτίζονταν 3.000 δωμάτια σε 105 ορόφους.

Μέσα στους ωφέλιμους χώρους θα υπήρχαν και χώροι για μπόουλινγκ, εστιατόρια και club. Επίσης, αξίζει να τονίσουμε ότι οι πέντε τελευταίοι όροφοι αυτού του επιβλητικού κτίρίου δεν θα ήταν ένα συνηθισμένο, αλλά ένα περιστρεφόμενο ρετιρέ, ώστε να δημιουργείται το εφέ της θέας 360 μοιρών. 

Μεγάλες Προσδοκίες

Το ξενοδοχείο ξεκίνησε να κτίζεται το 1987, με στόχο να είναι έτοιμο το 1989, με το άνοιγμα δηλαδή του φεστιβάλ Μαθητών και Νεολαίας. Σύντομα διαπιστώθηκε πως αυτό το πλάνο ήταν υπερφιλόδοξο. Το ξενοδοχείο ήταν ημιτελές το 1989 και οι καλεσμένοι βρήκαν φιλοξενία σε άλλα καταλύματα. Ο στόχος των εγκαινίων μετατέθηκε για το 1992. 

Όμως και αυτό το σχέδιο φαίνεται αρκετά εκτός πραγματικότητας. Το 1991, η Σοβιετική Ένωση καταρρέει οριστικά, και η Βόρεια Κορέα χάνει τον πιο ισχυρό σύμμαχο της. Το 1993, και με αρκετή οικονομική πίεση, το ξενοδοχείο Ρουνγκιόνγκ, φαίνεται πως θα αποκαλυφθεί επιτέλους στο κοινό. Όντως;

Ναι, ο στόχος είχε επιτευχθεί. Η Βόρεια Κορέα είχε χτίσει το πιο ψηλό κτίριο στον κόσμο. Στο εσωτερικό του όμως, τίποτα δεν μαρτυρούσε πως ήταν ένα ολοκληρωμένο κτίριο. Η επένδυση ύψους 750.000.000 δολαρίων είχε «στεγνώσει» τα κρατικά ταμεία και δεν υπήρχαν άλλοι διαθέσιμοι πόροι.

Το ξενοδοχείο δεν εγκαινιάστηκε ποτέ. Το 1993 διακόπηκαν οριστικά τα έργα κατασκευής και απέμεινε ένα τσιμεντένιο κουφάρι, χωρίς παράθυρα(!) και ολοκληρωμένα δωμάτια, να στέκει επιβλητικά, πάνω από την πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας.

Ματαιοπονία;

Το καθεστώς φυσικά, δεν διανοούνταν να δείξει την παραμικρή αδυναμία προς τη Δύση. Και γι' αυτό το λόγο, κάθε φωτογραφία που έδειχνε το ερειπωμένο κτίριο, λογοκρινόταν.

Στο πέρασμα των ετών, αρχικά μια κατασκευαστική εταιρεία από την Αίγυπτο, και στη συνέχεια ένας όμιλος πολυτελών ξενοδοχείων από τη Γερμανία (Kempinski), επιχείρησαν να περατώσουν τη κατασκευή παραθύρων και δωματίων εντός του κτιρίου.

Το 2013, ήταν κοντά πια, η αποκάλυψη ενός ολοκληρωμένου ξενοδοχείου, με 150 (έστω) νεόδμητα δωμάτια. Και αυτό το σχέδιο ματαιώθηκε, όταν έγινε γνωστό ότι το καθεστώς είχε πρόθεση να ξεκινήσει πυρηνικές δοκιμές.

ρουνγκγιονγκ3
Το ξενοδοχείο Ρουνγκγιόνγκ σήμερα. | fern.

Το ξενοδοχείο Ριουγκγιόνγκ σήμερα έχει πάρει το όνομα «Το ξενοδοχείο του Ολέθρου». Δεν επιτρέπεται σε κανέναν να εισέλθει στις εγκαταστάσεις του. Δεν προβλέπεται να ανοίξει, για κανέναν.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA