Μενού
...
  • Α-
  • Α+

Λένε πως η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται. Στην πραγματικότητα, όμως, η καλή μέρα ξεκινάει από το βράδυ και από έναν επαρκή και ποιοτικό ύπνο.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου επιτελούνται πολλές και κρίσιμες βιολογικές διεργασίες για τη λειτουργικότητα και παραγωγικότητα των ανθρώπων μέσα στην ημέρα αλλά και για την σωματική, ψυχική και πνευματική υγεία.

Ο εγκέφαλος αποθηκεύει νέες πληροφορίες και απαλλάσσεται από τα τοξικά απόβλητα. Τα νευρικά κύτταρα επικοινωνούν και αναδιοργανώνονται, γεγονός που υποστηρίζει την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου. Το σώμα επιδιορθώνει τα κύτταρα, αποκαθιστά την ενέργεια και απελευθερώνει μόρια, όπως ορμόνες και πρωτεΐνες.

Ουσιαστικά ο ύπνος είναι απαραίτητος για την επιβίωση, όπως ακριβώς το φαγητό και το νερό. Ωστόσο, για κάποιους ανθρώπους ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος αποτελεί μία καθημερινή πρόκληση, στην οποία δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν.

Έλλειψη ύπνου και καθημερινότητα

Μελέτες καταδεικνύουν ότι οι άνθρωποι που εμφανίζουν υπνηλία μετά από έναν ανεπαρκή/μη ποιοτικό ύπνο έχουν 70% περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε εργατικά ατυχήματα από τους συναδέλφους που κοιμούνται κανονικά. Ωστόσο,  η έλλειψη ύπνου δεν επηρεάζει μόνο την ασφάλεια αλλά και άλλες πτυχές της απόδοσης στην εργασία, όπως παραγωγικότητα, διαχείριση καθηκόντων, επίτευξη στόχων.

Σημαντική είναι η επίπτωση και στο… τιμόνι καθώς, καθώς οι οδηγοί που κοιμούνται έξι ή λιγότερες ώρες έχουν 33% περισσότερες πιθανότητες να έχουν ατύχημα στο δρόμο, σε σύγκριση με εκείνους που κοιμούνται επτά ή οκτώ ώρες.

Έλλειψη ύπνου και υγεία

Στους ενήλικες, η έλλειψη ύπνου έχει συσχετιστεί με ένα ευρύ φάσμα αρνητικών συνεπειών για την υγεία, όπως καρδιαγγειακά προβλήματα, υψηλότερος κίνδυνος παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου II, μειωμένη σκέψη και μνήμη και προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Αυτές οι προεκτάσεις της στέρησης ύπνου προσφέρουν ισχυρή υποστήριξη στην άποψη ότι ο ύπνος συμβάλλει σημαντικά στην καλή λειτουργία σχεδόν όλων των συστημάτων του οργανισμού.

Η καλύτερη ταινία για ύπνο

Προκειμένου να ενισχύσετε τις πιθανότητες για έναν επαρκή και ποιοτικό ύπνο οι ειδικοί συνιστούν τα εξής:

  • Εκτεθείτε για τουλάχιστον 30 λεπτά σε φυσικό φως νωρίς την ημέρα
  • Διατηρήστε ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα
  • Βελτιστοποιήστε το περιβάλλον του υπνοδωματίου σας για ύπνο
  • Αποφύγετε την καφεΐνη τουλάχιστον οκτώ ώρες πριν τον ύπνο
  • Μην πίνετε αλκοόλ τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο

Επιπλέον, στην αγορά κυκλοφορούν προϊόντα, όπως το Hypnofix Strips, που μπορούν να δώσουν λύση εύκολα και γρήγορα. Το Hypnofix Strips είναι ένα συμπλήρωμα διατροφής που συνδυάζει μελατονίνη, «την ορμόνη της νύχτας», με βιταμίνη Β6, που συμβάλλει στην ταχύτερη έλευση του ύπνου και την καλύτερη ποιότητα αυτού, χωρίς ενδιάμεσα ξυπνήματα.

Είναι κατάλληλο για άτομα που δυσκολεύονται να κοιμηθούν, για όσους έχουν διαταραγμένο ύπνο με ενδιάμεσα ξυπνήματα αλλά και γι’ αυτούς που υποφέρουν από jet lag ή δουλεύουν σε βάρδιες και δεν έχουν σταθερή ώρα ύπνου. Το Hypnofix Strips διατίθεται σε καινοτόμα και εύχρηστη μορφή ταινίας, με ευχάριστη γεύση μέντας, η οποία τοποθετείται πάνω στη γλώσσα και διαλύεται με τη βοήθεια του σάλιου.  Με τη χρήση μόνο μίας ταινίας ο ύπνος έρχεται εύκολα και γρήγορα, όση ένταση κι αν έκρυβε η μέρα που πέρασε.

...
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA