Μενού
Οπαδική βία
Στιγμιότυπο από επεισόδια μεταξύ οπαδών και αστυνομίας | AP Photos / Yorgos Karahalis
  • Α-
  • Α+

Τα περιβόητα μέτρα για την εξάλειψη της βίας στα γήπεδα ποδοσφαίρου ανακοινώθηκαν και η αίσθηση που μένει είναι μία. Υπάρχει αδυναμία τόσο της «χαρτογράφησης» της βίας στους αθλητικούς χώρους, όσο και την εξεύρεση λύσης.

Διαβάζοντας τις αποφάσεις για το πως θα ανοίξουν και πάλι τα (ποδοσφαιρικά) γήπεδα από τις επόμενες εβδομάδες δημιουργείται η εντύπωση πως όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτές, πιθανότατα δεν έχουν πάει ποτέ τους σε γήπεδο. Και δεν εννοούμε φυσικά τις προσκλήσεις για τα επίσημα. Αλλά όλη αυτή τη διαδικασία από το να πάρεις το εισιτήριο σου μέχρι να πας στο γήπεδο και να κάτσεις στη θέση σου.

Κατ' αρχάς όπως έχουμε ξαναγράψει δεν υπάρχει «οπαδική βία». Είναι μία δικαιολογία που τους βολεύει όλους ώστε να κλείνουν τα μάτια στο πραγματικό πρόβλημα και να αποπροσανατολίζουν την κοινή γνώμη. Σε μία περίοδο που η πραγματική βία βρίσκεται στους δρόμους, εκεί που ομάδες ανηλίκων λειτουργούν ως συμμορίες, που ποινικοί σκοτώνονται μέρα μεσημέρι σε γειτονιές της πόλης, που μέλη αστυνομικών δυνάμεων δρουν με ασυδοσία και με μόνιμη κατάχρηση εξουσίας, το πρόβλημα μετατοπίζεται και πάλι στα γήπεδα. Εκεί δηλαδή που είναι η κατάληξη του προβλήματος.

Ηλεκτρονικό φακέλωμα (αποκλείοντας πρακτικά κοινωνικές ομάδες από τα γήπεδα), κάμερες και ένα σωρό άλλες «καινοτομίες» φιλοδοξούν να λύσουν ένα πρόβλημα που απλά θα συνεχίσει να υπάρχει σε άλλα πεδία. Οι ίδιες οι ομάδες, είτε μιλάμε για ΠΑΕ ή ΚΑΕ είτε για σωματεία γενικότερα, έχουν τον τρόπο να «καθαρίσουν» τα γήπεδά τους. Το έχουν αποδείξει πολλές φορές.

Το θέμα όμως είναι αν τα μέτρα που αποφασίστηκαν, προβλέπουν και πως θα αντιμετωπιστεί η βία που πλέον θα εκτονωθεί αλλού. Γιατί είναι δεδομένο πως θα υπάρξει μετατόπισή της σε άλλα μέρη, μιας και η βία δεν γνωρίζει ταμπέλες. Μπορεί πολύ γρήγορα από «οπαδική» να μετονομαστεί κάπως αλλιώς και δυστυχώς όλοι οι εμπλεκόμενοι (και οι νυν και οι προηγούμενοι) δεν δείχνουν καμία διάθεση να σχεδιάσουν πρόληψη. Μόνο καταστολή. Που εν τέλει διογκώνει το πρόβλημα...

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA