Μενού
comission
Στο εσωτερικό κτιρίου της ΕΕ στις Βρυξέλλες. | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Εφιαλτικές μνήμες ξύπνησαν σήμερα, Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου, στην πρώτη μαύρη επέτειο της σιδηροδρομικής τραγωδίας στα Τέμπη, με απολογισμό 57 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Οι συγγενείς των θυμάτων δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν μέχρι τέλους για την απονομή δικαιοσύνης στην πρωτοφανή υπόθεση, που ακόμα συγκλονίζει την κοινή γνώμη στην Ελλάδα.

Πάντως, όσα συνέβησαν και κυρίως αυτά που δεν έγιναν στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για «τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» προβληματίζουν έντονα, σχετικά με την πλήρη απόδοση των ευθυνών για την τραγωδία.

Τέμπη: Το σχόλιο της Κομισιόν

Το Reader απευθύνθηκε στην Κομισιόν για το δυστύχημα των Τεμπών και έλαβε ορισμένες πολύ ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

«Η Κομισιόν επαναλαμβάνει την ανάγκη για ταχεία και ενδελεχή έρευνα των αιτιών του δυστυχήματος», σχολίασε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο reader.gr.

Η ίδια πηγή μας μετέφερε ότι για τις Βρυξέλλες, «οι ελληνικές αρχές είναι υπεύθυνες για τη διασφάλιση μιας ανεξάρτητης έρευνας».

«Παραμένουμε σε στενή επαφή και ο Οργανισμός Σιδηροδρόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ERA) στηρίζει τις ελληνικές αρχές μοιράζοντας τη γνώση και την εμπειρία των εμπειρογνωμόνων του σε θέματα σιδηροδρομικής ασφάλειας», τονίζει ο ίδιος εκπρόσωπος της Κομισιόν στο Reader.

Επιπλέον, μας γνωστοποιήθηκε ότι «η Κομισιόν αναλύει επί του παρόντος τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό Σιδηροδρόμων της EE σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση υλοποίησης και εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια και τη διαλειτουργικότητα των σιδηροδρόμων στην Ελλάδα».

«Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η αξιολόγηση, θα αποφασίσουμε για τα επόμενα βήματα», αποκάλυψε στο reader.gr το ίδιο πρόσωπο της Κομισιόν.

«Κατανοούμε ότι η Ελλάδα επεξεργάζεται τώρα ένα Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση των εντοπισθέντων ευρημάτων. Η Κομισιόν, με την υποστήριξη του ERA, θα παρακολουθεί στενά την εφαρμογή του», μας διεμήνυσε.

«Δεν λάβαμε κανένα παράπονο»

«Στην Ελλάδα υπάρχουν καταγγελίες για δικαιοσύνη στην υπόθεση των Τεμπών. Μπορείτε να σχολιάσετε αυτό το γεγονός; Έχετε λάβει παράπονα για αυτή την υπόθεση;», ρωτήσαμε τον εκπρόσωπο της Κομισιόν που δέχθηκε να μιλήσει στο Reader και η απάντηση που λάβαμε, προβληματίζει έντονα.

«Δεν λάβαμε κανένα παράπονο σε σχέση με αυτό το δυστύχημα», απάντησε το ίδιο πρόσωπο από τις Βρυξέλλες.

Ευρωβουλή: Καταδικαστικό ψήφισμα

Να σημειωθεί ότι στις 7 Φεβρουαρίου 2024 πέρασε με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδικαστικό ψήφισμα για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι η δικαστική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη στερείται πολιτικής αμεροληψίας και σημειώθηκε η άρνηση του κοινοβουλίου να διεξαγάγει έρευνα για δύο πρώην υπουργούς Μεταφορών, όπως ζήτησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Η Ευρωβουλή και η Κομισιόν είναι δύο διαφορετικά θεσμικά όργανα της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Κομισιόν δηλαδή, είναι θεσμικό όργανο της ΕΕ, με απώτερο σκοπό την προστασία των κοινοτικών συμφερόντων των κρατών μελών της Ένωσης.

 

Διαβάστε επίσης

Ευδοκία Τσαγκλή στο Reader: «Ποτέ δεν είχα έναν τόσο ιερό στόχο και αυτό µου δίνει δύναµη»

Διασώστης ΕΚΑΒ στο Reader για τα Τέμπη: «Οι γονείς έτρεχαν πίσω από τα ασθενοφόρα και ρωτούσαν αν ζουν τα παιδιά τους»

Μητέρα θύματος στο Reader για Τέμπη: «Μας πονάει που πέταξαν το χώμα με τις στάχτες των νεκρών μας»

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA