Μενού
stefania-polytexneio
Στεφάνια και λουλούδια στο Πολυτεχνείο | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Ήταν αρχές μιας... πολυσυζητημένης δεκαετίας. Αυτής των '90s! H ιδιωτική τηλεόραση είχε κάνει τα πρώτα της βήματα και μια αγαπημένη παρέα που αποτελούσαν η Δήμητρα Παπαδοπούλου, ο Γιάννης Μπέζος, ο Σπύρος Παπαδόπουλος και ο αείμνηστος Βλάσσης Μπονάτσος, έκανε θραύση! 

Οι «Απαράδεκτοι» είχαν μπει στη ζωή μας και έμειναν για πάντα. Σε ένα από τα επεισόδια, όπου για πολλοστή φορά ο «Αριστερός» Σπύρος κάνει αναφορά στο Πολυτεχνείο ένας πιτσιρικάς από την γειτονική κατάληψη πετάει την τρομερή ατάκα: «Ποιο Πολυτεχνείο ρε; Αυτό στην Πατησίων;»

Το ξαναγράφω για να γίνει κατανοητό. Αρχές του '90 έπαιξαν οι Απαράδεκτοι. Αρα δεν είχαν περάσει ούτε καν 20 χρόνια από το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου 1973. 

Με τον τρόπο της η πανέξυπνη και ως σεναριογράφος Δήμητρα Παπαδοπούλου ήθελε να καταδείξει την άγνοια της νεολαίας εκείνης της εποχής με τα γεγονότα. 

Την περασμένη Παρασκευή συμπληρώθηκαν 50 χρόνια από τη νύχτα που το τανκς με εντολή των Συνταγματαρχών της Χούντας έσπασε την πόρτα του Μετσοβείου Ιδρύματος. 

Εκεί όπου φοιτητές, εργαζόμενοι, υπάλληλοι και κάθε λογής καταπιεσμένοι φώναζαν το δικό τους... ΟΧΙ. Η ατάκα «Ποιο Πολυτεχνείο ρε; Αυτό στην Πατησίων;» μοιάζει σήμερα πιο ταιριαστή από κάθε άλλη φορά. Τί είδαμε ξανά τα προηγούμενα 24ωρα; 

Πολιτικούς να καταθέτουν στεφάνι, κυρίως εν μέσω αποδοκιμασιών, πολιτικές νεολαίες να πιάνουν... στασίδι στο πεζοδρόμιο έξω από το Πολυτεχνείο, σχολικές γιορτές ως μια καλή ευκαιρία για... αραλίκι, ένα λαϊκίστικο πανηγύρι στα social media περί ύπαρξης νεκρών ή όχι, διάφορα αφιερώματα σε εφημερίδες και sites και μια πορεία «NOYNOY και light» που όλο της το ενδιαφέρον στράφηκε γύρω από το γεγονός αν ο Στέφανος Κασσελάκης θα πάει προς την Αμερικάνικη πρεσβεία ή όχι. 

Τελικά δεν πήγε... Στο τέλος της ημέρας όλοι να συμφωνούν στην κλισέ φράση «τα μηνύματα του Πολυτεχνείου σήμερα είναι πιο επίκαιρα από ποτέ» και πάμε παρακάτω. 

Κανείς δεν μπαίνει στην διαδικασία να αναλύσει ποια είναι αυτά τα μηνύματα σήμερα; Πώς μεταφράζεται στις μέρες μας το «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία»; Πόσα από τα παιδιά ξέρουν τί συνέβη στο Πολυτεχνείο; Τι οδήγησε στο Πολυτεχνείο; Ποια ήταν η επόμενη μέρα του Πολυτεχνείου; 

Αν η 17η Νοέμβρη κάθε χρόνου είναι μια καλή ευκαιρία... για αργία στα σχολεία και μετά από 1-2 τραγούδια του Μίκη πάμε για καφέ, οκ πάσο. Αν όμως δεν θέλουμε η ατάκα «Ποιο Πολυτεχνείο ρε; Αυτό στην Πατησίων;» να είναι η απόλυτη και πικρή αλήθεια, τότε μετά από 50 χρόνια μάλλον έφτασε η ώρα να... στρίψει το τιμόνι.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA