Μενού
Ριφιφί στην τράπεζα εργασίας το 1992
Ιστορικό ντοκουμέντο από το ριφιφί στην Τράπεζα Εργασίας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι η καθίζηση σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της Αθήνας, στην οδό Καλλιροής το βράδυ της Τετάρτης (20/3) σχετίζεται με ένα από τα μεγαλύτερα ριφιφί που έχουν σημειωθεί στην ιστορία της χώρας.

Από τις έρευνες, που πραγματοποίησε η ΕΥΔΑΠ και κλιμάκιο της Περιφέρειας Αττικής, διαπιστώθηκε πως το έδαφος υποχώρησε λόγω του «ριφιφί της Τράπεζας Εργασίας» το 1992, όπως είναι γνωστή σήμερα η Eurobank.

Το ψευδώνυμο «ριφιφί του αιώνα» δεν βγήκε τυχαία. Πρόκειται για μία από τις λίγες υποθέσεις που δεν κατάφερε ποτέ να εξιχνιάσει η Ελληνική Αστυνομία, παρά την εξέλιξη της τεχνολογίας εύρεσης δραστών.

Πώς έγινε το «ριφιφί του αιώνα»

Στις 21 Δεκεμβρίου οι υπάλληλοι του υποκαταστήματος της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Καλλιρρόης πήγαν για ακόμη μία ημέρα στη δουλειά τους, ανυποψίαστοι όμως για το τι θα αντικρίσουν.

Έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι είχε παραβιαστεί το θωρακισμένο θησαυροφυλάκιο, όπου βρίσκονταν οι θυρίδες πελατών της τράπεζας. 301 από τις 1.151 θυρίδες ήταν ανοιγμένες και το πολύτιμο περιεχόμενό τους είχε κάνει «φτερά».

Η αξία των κλοπιμαίων υπολογίστηκε ότι προσέγγιζε τα 5 δισεκατομμύρια δραχμές (περίπου 14 εκατ. ευρώ σε σημερινά χρήματα με βάση και τον πληθωρισμό). Ο αστικός θρύλος που μεταδόθηκε και αναπαράχθηκε από τα ΜΜΕ, έκαναν λόγο πως στόχος τους ήταν και θυρίδες με μεγάλες ποσότητες κοκαΐνης.

Κάτι ωστόσο που δεν αποδείχθηκε ποτέ. Σε κάθε περίπτωση οι δράστες τρύπησαν ένα μέτρο μπετόν που είχε στο εσωτερικό ατσάλι, αντοχής 22 «σταλ»!

«Το ριφιφί του αιώνα» παρέκαμψε τον συναγερμό

Οι δράστες, ανενόχλητοι κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου έκαναν ήσυχοι – ήσυχοι τη... δουλειά τους. Ο συναγερμός χτύπησε, απλά οι αρμόδιοι θεώρησαν πως πρόκειται για βλάβη και δεν έδωσαν την παραμικρή σημασία ειδικά από  τη στιγμή που δεν υπήρχε ένδειξη παραβίασης της κεντρικής εισόδου.

Και αυτό ο διευθυντής το διαπίστωσε με τα μάτια του, καθώς την πρώτη φορά που ήχησε ο συναγερμός πήγε ο ίδιος να δει τι συμβαίνει.

Οι εκπλήξεις, ωστόσο, δεν σταματούν εδώ. Η μεγαλύτερη, μάλιστα, απ' όλες ήρθε όταν αποκαλύφθηκε πώς οι δράστες είχαν μπει μέσα στο υποκατάστημα. οι δράστες είχαν εισέλθει στην τράπεζα από ένα τούνελ που είχαν ανοίξει από την κοίτη του ποταμού Ιλισού, που περνά κάτω από την οδό Καλλιρρόης. Η σήραγγα είχε μήκος περί τα 25 μέτρα και ήταν αριστοτεχνικά κατασκευασμένη.

Μάλιστα, κατά μήκος της διαδρομής της είχαν τοποθετήσει ράγες και με ένα βαγονέτο έβγαζαν τα μπάζα έξω. Και κάπου εδώ προκύπτει το δεύτερο βασικό ερώτημα.

Οι αστυνομικοί που ερεύνησαν την υπόθεση εκτίμησαν πως οι δράστες χρειάστηκαν από 10 μέρες έως και τρεις μήνες προκειμένου να φτιάξουν το τούνελ! Και εδώ θα αναρωτηθεί κάποιος «μα καλά, τόσο καιρό, τόσες μέρες κανείς δεν πήρε χαμπάρι αυτό το... εργοτάξιο που είχε στηθεί στην Καλλιρρόης»;

Και αυτή εξαιρετική ερώτηση. Αλλά ακόμα πιο εξαιρετική είναι η απάντηση. «Όχι! Κανένας δεν κατάλαβε το παραμικρό»!

Αργότερα θα γινόταν αναφορές για περίεργους ήχους που άκουγαν οι κάτοικοι της περιοχής. Εντούτοις, οι άνδρες ντυμένοι ως υπάλληλοι της ΕΥΔΑΠ, που ήταν για μέρες στο απέναντι παρκάκι πάνω από μία αποχέτευση τους πέρασε αδιάφορη.

Μέχρι που μάθανε ότι αυτή η αποχέτευση ήταν και η είσοδος του τούνελ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA