Μενού
limni karla
Λίμνη Κάρλα | Alexandros Alamaniotis / SOOC
  • Α-
  • Α+

Συναγερμός έχει σημάνει μετά την άνοδο της στάθμης στη Λίμνη Κάρλα. Η λίμνη που κανείς δεν ήθελε αλλά πλέον απειλεί τη Θεσσαλία, καθώς η στάθμη του νερού φαίνεται πως δεν υποχωρεί, παρόλο που έχουν περάσει 10 ημέρες από την κακοκαιρία Daniel.

Από την υπερχείλιση της λίμνης, στην οποία κατευθύνονται πλέον τεράστιες ποσότητες υδάτων από τον πλημμυρισμένο Πηνειό, κινδυνεύουν άμεσα όλα τα παραλίμνια χωριά

Ήδη εστάλη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 στους κατοίκους έξι χωριών:

  1. Κανάλια Μαγνησίας
  2. Ριζόμυλο
  3. Στεφανοβίκειο
  4. Σωτήριο
  5. Νίκη
  6. Αχίλλειο

Σύμφωνα με την μελέτη που διεξήγαγε το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών τα ύδατα όχι μόνο δεν υποχωρούν αλλά η στάθμη ανεβαίνει προκαλώντας επαύξηση της πλημμύρας στις γύρω περιοχές περιλαμβάνοντας και την Αεροπορική Βάση της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Πώς απειλεί τη Θεσσαλία

Όπως σας ενημέρωσε το Reader, η λίμνη μοιάζει να παίρνει τη δική της «εκδίκηση» για όλα όσα έχει «περάσει» τις τελευταίες δεκαετίες με τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει.

Αρκεί μόνο κάποιος να πει πως η λίμνη που στην αρχαιότητα ονομαζόταν Βοιβηίδα, αποξηράθηκε κόντρα στο σχέδιο που είχε εκπονηθεί τη δεκαετία του 1950 και τα τελευταία χρόνια αποφασίστηκε να δημιουργηθεί ξανά, καθώς οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από εκείνη την απόφαση ήταν καταστροφικές.

Στα τέλη της δεκαετίας του '50 η λίμνη αποφασίστηκε να αποξηραθεί καθώς, όπως αναφέρεται, προκαλούσε προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες. Οι βροχοπτώσεις στη Λίμνη Κάρλα δημιουργούσαν πλημμύρες στις γεωργικές καλλιέργειες που βρίσκονταν περιμετρικά. Μάλιστα ορισμένες βαλτώδεις εκτάσεις γύρω της προκαλούσαν την έντονη παρουσία εντόμων, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως οι ντόπιοι την ονόμαζαν Βάλτο.

Το 1959 ανατέθηκε μελέτη από το υπουργείο Γεωργίας για την αξιοποίηση της πεδιάδας της Κάρλας με δεδομένα την κατασκευή ταμιευτήρα 64.700 στρεμμάτων, σήραγγας και τάφρων πεδινών υδάτων. Η λίμνη Κάρλα θα χρησιμοποιούνταν για άρδευση με αρδευτικά κανάλια και θα τροφοδοτούνταν με νερά του Πηνειού. Αντ' αυτού όμως τελικά κατασκευάστηκε σήραγγα για την ολοκληρωτική εκκένωση της λίμνης που άρχισε τον Ιανουάριο του 1957 και ολοκληρώθηκε τον Οκτώβρη του 1962.

Με την αποξήρανση της λίμνης φάνηκαν οι τρομακτικές επιπτώσεις από τη μη ολοκλήρωση του έργου όπως προβλεπόταν με την κατασκευή του ταμιευτήρα των 64.700 στρεμμάτων.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA