Μενού
voreia makedonia
Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι. | AP Photo/Boris Grdanoski
  • Α-
  • Α+

Καθαρή φαίνεται ότι είναι η νίκη για το δεξιό αντιπολιτευόμενο κόμμα VMRO-DPMNE στις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν χθες Τετάρτη 9 Μαΐου στη Βόρεια Μακεδονία.

Στις βουλευτικές εκλογές, με καταμετρημένο το 95% των ψήφων, το VMRO-DPMNE συγκεντρώνει ποσοστό 43% και καταλαμβάνει 59 έδρες.

Να σημειωθεί ότι η Βουλή της γειτονικής χώρας αριθμεί συνολικά 120 έδρες. Επιπλέον:

  • Το απερχόμενο κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, SDSM, καταποντίστηκε, καθώς έλαβε ποσοστό μόλις 15% και εξασφάλισε 19 έδρες.
  • Την τρίτη θέση με 14% και 18 έδρες καταλαμβάνει το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη Βόρεια Μακεδονία, το DUI του Αλί Αχμέτι.
  • Στην τέταρτη θέση με ποσοστό 11% και 13 έδρες βρίσκεται ο συνασπισμός τεσσάρων αντιπολιτευόμενων αλβανικών κομμάτων, «Αξίζει».
  • Πέμπτο, με 6,8% και έξι έδρες, είναι το εθνικιστικό, φιλορωσικό κόμμα «Αριστερά».
  • Έκτο, με ποσοστό 5,3% και πέντε έδρες είναι το νεοσύστατο κόμμα «Ξέρω» του δημάρχου του Κουμάνοβο, Μάξιμ Ντιμιτρίεφσκι, ο οποίος αποχώρησε πριν από δύο χρόνια από το SDSM.

Στις προηγούμενες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στη Βόρεια Μακεδονία τον Ιούλιο του 2020, πρώτο ήταν το SDSM, με επικεφαλής τότε τον Ζόραν Ζάεφ και δεύτερο το VMRO-DPMNE.

Ο αρχηγός του VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μίτσκοσκι λίγο πριν τα μεσάνυχτα δήλωσε πως στις εκλογές αυτές «νίκησε ο περήφανος λαός της Μακεδονίας και ηττήθηκε η διαφθορά, ο νεποτισμός και η αναξιοκρατία που εξέθρεψε η συγκυβέρνηση SDSM-DUI».

Βόρεια Μακεδονία: Διαπραγματεύσεις

Ο Μίτσκοσκι ανήγγειλε ότι τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τον αντιπολιτευόμενο αλβανικό συνασπισμό «Αξίζει» για τον σχηματισμό κυβέρνησης στη χώρα.

Παράλληλα, απέκλεισε το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το DUI.

Στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθη χθες παράλληλα με τις βουλευτικές εκλογές, η υποψήφια του VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα συγκέντρωσε ποσοστό 65%, αντί μόλις 29% που απέσπασε ο υποψήφιος του SDSM και απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Στέβο Πεντάροφσκι.

Με το αποτέλεσμα αυτό, η 70χρονη Σιλιάνοφσκα εκλέγεται στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Είναι η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ιστορία της χώρας.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας Πεντάροφσκι δήλωσε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών είναι ξεκάθαρα και πως η ιδέα του για πολυεθνική χώρα, πλήρως ενσωματωμένη στις ευρωατλαντικές δομές, δυστυχώς δεν έτυχε υποστήριξης από το εκλογικό σώμα αυτή τη φορά.

Διαβάστε επίσης

Η φρικιαστική ιστορία της Μαρίας Παπαδάκη που σκότωσε, τεμάχισε και έβρασε το εγγόνι της

Ο... πικρός καφές: Αυξήσεις στις τιμές - Μια «ανάσα» από τα τρία ευρώ ο φρέντο εσπρέσο

Ημιτελικός Eurovision 2024: Τι ώρα διαγωνίζεται η Ελλάδα με τη Μαρίνα Σάττι - Τον δείχνει η ΕΡΤ

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA