Μενού
Μουσικό φεστιβάλ
Μουσικό φεστιβάλ | Unsplash
  • Α-
  • Α+

Ένας 15χρονος μαθητής, ο οποίος ασπάστηκε το Ισλάμ, σχεδίαζε να επιτεθεί στο μουσικό φεστιβάλ στην Αγγλία χρησιμοποιώντας ένα όχημα και μαχαίρι, σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά και τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσής του.

Ο νεαρός, ο οποίος δεν έχει κατονομαστεί, συνελήφθη την ημέρα της σχεδιαζόμενης επίθεσής του και στο σακίδιό του βρέθηκε ένα κουζινομάχαιρο και σημειώσεις που έλεγαν ότι επρόκειτο να «κόψει» το λαιμό ενός δασκάλου, δήλωσαν εισαγγελείς.

Ο έφηβος φέρεται να είπε ότι ένας δάσκαλος είχε ζωγραφίσει το πρόσωπο του Αλλάχ και έγραψε: «Δεν πρέπει να αισθάνεστε ασφαλείς. Δεν έχω ξεχάσει τη φορά που ζωγράφισες ένα πρόσωπο και ισχυρίστηκες ότι ήταν ο Θεός».

Ο έφηβος ασπάστηκε το Ισλάμ το φθινόπωρο του 2021 και μήνες αργότερα άρχισε να ασπάζεται ριζοσπαστικές πεποιθήσεις. Μεταξύ άλλων, αρνούνταν να επιβιβαστεί στο σχολικό του καθώς δεν ήθελε να κινείται μαζί με γυναίκες.

Ανέπτυξε μια «ισλαμιστική εξτρεμιστική νοοτροπία» που κατέληξε στο να σχεδιάσει επίθεση στο φεστιβάλ τον Ιούλιο του 2022, δήλωσε η εισαγγελέας Serena Gates.

Έκανε αναζητήσεις σχετικά με το φεστιβάλ, αλλά και έψαξε στο ίντερνετ για όπλα, οχήματα κι άλλα αντικείμενα, όπως ειπώθηκε στο δικαστήριο. 

Από την έρευνά του διαπίστωσε ότι το φεστιβάλ θα ήταν δύσκολος στόχος καθώς δεν διέθετε αυτοκίνητο ή άλλο μέσο μετακίνησης και έτσι επέλεξε να επιτεθεί σε εργαζόμενους στο σχολείο του. 

Έγραψε σημειώσεις, που βρέθηκαν την ημέρα της σύλληψής του, μεταξύ των οποίων μία με τίτλο «στην οικογένειά μου», η οποία δικαιολογούσε τις πράξεις του και «καθιστούσε σαφές ότι αυτό που θα έκανε θα καθοδηγούνταν από το μίσος για τους αλλόθρησκους» όπως σημείωσε ένας από τους εισαγγελείς.

«Σας παρακαλώ, να ξέρετε ότι οτιδήποτε συμβεί δεν προκλήθηκε από εσάς και από αυτά που με περιορίσατε να κάνω» έγραφε, συγκεκριμένα. 

Η αντιτρομοκρατική στη Βρετανία ενημερώθηκε για τη δραστηριότητα του εφήβου μετά από ανταλλαγή πληροφοριών με το FBI.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA