Μενού
Η Βόρεια Ιρλανδία
Γυναίκα περπατάει στο Μπέλφαστ | AP Photos / Christophe Ena
  • Α-
  • Α+

Η πρόεδρος του Σιν Φέιν, Mary Lou McDonald, μετά το ιστορικό ορόσημο και τον διορισμό Πρώτης Υπουργού –από το κόμμα– στη Βόρεια Ιρλανδία, ανακοίνωσε σήμερα (8/2) στο Sky News πως πριν το 2030 θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα για την ένωση του νησιού.

Μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο για τον διορισμό Πρώτης Υπουργού από το Σιν Φέιν και για το γεγονός ότι το κόμμα της αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινοβουλευτική ομάδα για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, στάθηκε στο κομμάτι του δημοψηφίσματος ένωσης.

Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το κόμμα του Λάιλαρ είναι ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα της χώρας. Αυτό που πιστεύω ακράδαντα είναι ότι, μέσα στη δεκαετία, θα έχουμε αυτά τα δημοψηφίσματα και είναι δουλειά μου και δουλειά ανθρώπων σαν εμένα που πιστεύουν στην επανένωση να πείσουν, να κερδίσουν τις καρδιές και τα μυαλά και να πείσουν τους ανθρώπους για αυτή την ευκαιρία μέρος της οποίας παρεμπιπτόντως, θα είναι η πραγματική εδραίωση της σχέσης μας με τη Βρετανία ως τον διπλανό μας γείτονα και καλό μας φίλο».

Όταν ρωτήθηκε για το χρονικό πλαίσιο, που σκέφτεται να θεσει το επί τάπητος, σημείωσε πως «πριν από το 2030 θα πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για την ένωση με τη Βόρεια Ιρλανδία».

Αυτό που αξίζει να επισημανθεί είναι ότι με βάση τους όρους της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής, υπάρχει η δυνατότητα διεξαγωγής δημοσκόπησης για την επανένωση της Βόρειας Ιρλανδίας.

Η νομοθεσία ορίζει ότι «άν ανά πάσα στιγμή φανεί πιθανό ότι η πλειοψηφία των ψηφισάντων θα εκφράσει την επιθυμία η Βόρεια Ιρλανδία να πάψει να αποτελεί μέρος του Ηνωμένου Βασιλείου και να αποτελέσει μέρος της ενωμένης Ιρλανδίας, τότε ο υπουργός Βόρειας Ιρλανδίας θα διατάξει ψηφοφορία».

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA