Μενού
russian mcdonalds
Ένα κατάστημα της αλυσίδας Vkusno i tochka, των «νέων» McDonalds. | AP Images
  • Α-
  • Α+

Τρεις δεκαετίες πριν από την κήρυξη του πολέμου στην Ουκρανία, και ενώ ο πλανήτης γινόταν μάρτυρας ενός κοσμοϊστορικού γεγονότος, της πτώσης της ΕΣΣΔ (Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών), ο δυτικός καπιταλισμός έκανε αισθητό τον ερχομό του στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, πώς αλλιώς; Ανοίγοντας fast food. 

Oι διαπραγματεύσεις, μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσίας και του προέδρου των καταστημάτων McDonald's Καναδά, Τζορτζ Κοχόν, που είχε αναλάβει την πρωτοβουλία της εξαγωγής του brand στη Σοβιετική Ένωση, είχαν ξεκινήσει από το 1980, με αφορμή τότε, τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Μόσχας. Εκείνη την εποχή, στην πόλη δεν υπήρχε κανένα κατάστημα στη λογική των fast food, μόνο παραδοσιακά ρωσικά εστιατόρια.

Τελικά, εκείνη την εποχή, τα McDonald's είχαν δεχτεί ένα ηχηρό «όχι», όπως και κάθε δυτικό brand φαγητού. Από το 1987 όμως, η κατάσταση διαφοροποιήθηκε. Το δημοτικό συμβούλιο της Μόσχας έδινε τη συγκατάθεση του, ώστε να ξεκινήσουν τη λειτουργία τους καταστήματα McDonald's με μια προκαθορισμένη αναλογία Ρώσων και Καναδών υπαλλήλων.

Στις 31 Ιανουαρίου 1990, το πρώτο κατάστημα McDonald's άνοιγε τις πόρτες του στη Μόσχα. Θρυλείται πως τουλάχιστον 38.000 Ρώσοι είχαν σπεύσει να δοκιμάσουν τις λιχουδιές των Δυτικών. Ο κομμουνισμός είχε πέσει με εκκωφαντικό τρόπο, και στα συντρίμμια του ψήνονταν Big Mac και τηγανητές πατάτες.

Τα χρόνια πέρασαν και τα McDonald's εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο δημοφιλή «δυτικότροπα» brand της Ρωσίας. Μέχρι το 2020, λειτουργούσαν 800 εστιατόρια με 62.000 υπαλλήλους.

Το 2022, ο Βλάντιμιρ Πούτιν ανακοίνωσε πως η Ρωσία είχε εισβάλει στην Ουκρανία. Η λέξη «πόλεμος» ακούστηκε από τα χείλη κυβερνητικων σχεδόν δύο χρόνια μετά, αν και όλοι ως τότε είχαν προσαρμοστεί σε μια νέα πραγματικότητα.

Ακόμα και οι επιχειρήσεις με δυτικές καταβολές, όπως τα McDonald's.

Το παράξενο rebranding

Τον Μάρτιο του 2022, ενώ ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μετρούσε λίγες μέρες, λόγω πίεσης στα social media, η εταιρεία McDonald's αποφάσιζε το προσωρινό κλείσιμο των ρώσικων καταστημάτων της. Στα τέλη Μαρτίου, αποφασίστηκε η μαζική αποχώρηση του brand από τη Ρωσία, και η πώληση των καταστημάτων στον Ρώσο επιχειρηματία Αλεξάντερ Γκοβόρ. Ο Γκοβόρ δημιούργησε ένα νέο brand, με σήμα που θύμιζε έστω αμυδρά, το 'Μ' των McDonald's.

Και κάπως έτσι, εγένετο «Vkusno i tochka», που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει «νόστιμο, αυτό είναι».

Το McChicken ονομάστηκε Chickenburger, το Fillet-o-Fish βαφτίστηκε Fishburger, τα Nuggets Nuggetburger, το απλό hamburger έγινε «burgerburger» (όχι δεν είναι τυπογραφικό), και το McFlurry, «Μilkburger».

Υπήρξε και μια καινοτομία: ξεκίνησαν να πουλάνε πιάτα με βάση τις γαρίδες!

Τα προβλήματα

Ναι, ο Γκοβόρ είχε καταφέρει να αντιγράψει τα πιάτα των McDonald's, αλλά την ίδια στιγμή είχε αγνοήσει σημαντικά ζητήματα ως προς την εύρυθμη λειτουργία μιας εταιρείας εστιάσης με τόσο μαζικό χαρακτήρα όπως τα δικά του, «νέα McDonald's».

Kάπως έτσι διέρρευσαν στα ρωσικά social media εικόνες με ψωμάκια μπέργκερ με μούχλα, με φωλιές πουλιών(!) που βρίσκονταν ακριβώς πάνω από κρεατικά και άλλα προϊόντα στις αποθήκες των καταστημάτων, με περιστατικά δηλητηριάσεων και όχι μόνο.

Επιπλέον, υπήρχε και μια γκρίνια για τις πατάτες, που δεν υπήρχαν πουθενά, καθώς οι σοδειές από την επαρχία της Ουκρανίας που άλλοτε τροφοδοτούσαν τα καταστήματα, λόγω του πολέμου είχαν, σε μεγάλο βαθμό, καταστραφεί.

Μέχρι σήμερα, πολλά από τα καταστήματα της αλυσίδας δεν σερβίρουν πατάτες. 

Καταστροφή; Όχι ακριβώς.

Υπάρχει μια παράμετρος στη συμφωνία των McDonald's, που αξίζει να καταγράψουμε. Η αλυσίδα διατηρεί το δικαίωμα επαναγοράς των ρωσικών καταστημάτων από τον Γκοβόρ, μέχρι το 2037.

Η ελπίδα τρώγεται σαν ένα κρύο πιάτο με γαρίδες. Ωχ, συγνώμη, μπερδέψαμε τα ρητά. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA