Μενού
Πλοίο των ΗΠΑ
Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο στρατός της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα (10/05) ότι παρακολούθησε από κοντά και έδιωξε το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Halsey που εισήλθε σε θαλάσσια περιοχή στα νησιά Παρασέλ, στη νότια Σινική Θάλασσα.

Το συμβάν, σύμφωνα με τη Νότια Διοίκηση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού, σημειώθηκε σήμερα.

«Η κίνηση των ΗΠΑ παραβίασε σοβαρά την κυριαρχία και ασφάλεια της Κίνας», σημείωσε χαρακτηριστικά το Πεκίνο.

«Είναι άλλη μία πολύ ισχυρή απόδειξη της ναυτιλιακής ηγεμονίας της και της στρατιωτικοποίησης της Νότιας Σινικής Θάλασσας», ανέφερε, ο στρατός της Κίνας.

Επιπλέον, τονίστηκε ότι πως οι Κινέζοι στρατιώτες θα παραμείνουν σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής και «θα διασφαλίσουν την εθνική ασφάλεια».

Η απάντηση των ΗΠΑ στην Κίνα

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ ανέφερε ότι το αντιτορπιλικό διεκδίκησε δικαιώματα ναυσιπλοΐας και ελευθερίες στη Νότια Σινική Θάλασσα κοντά στα νησιά Παρασέλ «σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Το USS Halsey εξήλθε από την περιοχή μετά την επιχείρησή του και συνέχισε την πορεία του στη νότια Σινική Θάλασσα, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση.

Το περιστατικό σημειώνεται εν μέσω αύξησης των εντάσεων στην περιοχή, καθώς οι Φιλιππίνες, σύμμαχος των ΗΠΑ, έχουν εμπλακεί σε διπλωματική διένεξη με το Πεκίνο σχετικά με διαφιλονικούμενα ύδατα.

Οι επιδιώξεις της Κίνας

Η Κίνα εποφθαλμιά μεγάλα τμήματα της νότιας Σινικής Θάλασσας, περιλαμβανομένων τμημάτων που διεκδικούν οι Φιλιππίνες, το Βιετνάμ, η Ινδονησία, η Μαλαισία και το Μπρουνέι.

Να σημειωθεί ότι το Μόνιμο Διαιτητικό Δικαστήριο αποφάσισε το 2016 πως οι διεκδικήσεις του Πεκίνου στερούνται βάσης σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA