Μενού
Μικρή πόλη στις ΗΠΑ
Μικρή πόλη στις ΗΠΑ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένας σεισμός 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ τις προηγούμενες μέρες δεν ήταν κάτι νέο για το East Hampton του Κονέκτικατ στις ΗΠΑ. Η επαρχιακή κομητεία είναι το επίκεντρο ενός γεωλογικού μυστηρίου που προκλήθηκε από αιώνες περίεργης σεισμικής δραστηριότητας μοναδικής στην περιοχή.

Το τοπίο της πόλης δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, αλλά η περιοχή εδώ και αιώνες είναι επιρρεπής σε συχνούς σεισμούς συνοδευόμενους από εκκωφαντικούς ήχους, που θυμίζουν μακρινές εκρήξεις. Αν και οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει το φαινόμενο, κανείς τους δεν μπορεί να το εξηγήσει, όπως γράφει η NY Post.

Το περίεργο φαινόμενο παρατηρείται εδώ και πολλούς αιώνες, αφού είναι καταγεγραμμένο και στην προφορική παράδοση των ιθαγενών. Σήμερα, αποκαλείται «θόρυβοι του Μούντους», από το όνομα ενός χωριού της περιοχής όπου αυτοί οι σεισμοί είναι πιο αισθητοί.

Το μυστήριο των σεισμών

Η περιοχή είναι διαφορετική από σεισμογενείς περιοχές όπως η Καλιφόρνια, που βρίσκονται πάνω σε μεγάλα ρήγματα με προφανή σεισμική δραστηριότητα. Αντίθετα, το Moodus (λέξη των ινδιάνων Algonquin που σημαίνει «τόπος κακών θορύβων» βρίσκεται πάνω από μια αδιάφορη ζώνη, στη μέση μιας τεκτονικής πλάκας.

Τον 18ο αιώνα, οι πρώτοι άποικοι της περιοχής νόμιζαν ότι αυτά τα βουητά και οι θόρυβοι που έμοιαζαν με εκρήξεις ήταν «έργο» του Σατανά. Ακόμα και σήμερα όμως,  οι ειδικοί είναι εξίσου μπερδεμένοι με τους πρώτους άποικους σχετικά με τα πραγματικά τους αίτια.

«Υπάρχει κάτι στο σχήμα των λόφων που ενισχύει αυτούς τους ήχους. Αυτό το κάνει πιο δυνατό από αλλού», υπέθεσε ο Robert Thorson, γεωλόγος του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ.

«Όποια και αν είναι η αιτία, πιθανότατα θα εντοπίζεται "πολύ πιο κάτω," περίπου στα 80 χιλιόμετρα βάθος μέσα στον εύθραυστο φλοιό της Γης. Από τη μία ξέρουμε τι δομές υπάρχουν εκεί κάτω. Αλλά από την άλλη, δεν ξέρουμε ακριβώς τι συμβαίνει», πρόσθεσε. 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA