Μενού
moni-xoras
Μονή της Χώρας | AP
  • Α-
  • Α+

Τη μετατροπή του μουσείου της Μονής της Χώρας σε τζαμί στα πρότυπα της Αγίας Σοφίας, αποφάσισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λίγες ημέρες πριν τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Σύμφωνα με τον ΑΝΤ1, δεν μετατράπηκε όλη η Μονή σε τζαμί. Συγκεκριμένα, το κύριο μέρος του ναού που είχε χτιστεί τον 6ο αιώνα έγινε τζαμί ενώ το σημείο που χτίστηκε τον 13ο αιώνα και έχει ψηφιδωτά εξακολουθεί να λειτουργεί ως μουσείο. 

Για να λειτουργήσει η Μονή της Χώρας ως τζαμί, καλύφθηκαν με κουρτίνες, μεταξύ άλλων, τα ψηφιδωτά της Παναγίας, του Χριστού και της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στον συγκεκριμένο χώρο είναι που προσεύχονται οι άνδρες. 

moni-xoras
Τα ψηφιδωτά που καλύφθηκαν | @ΑΝΤ1
moni-xoras
@ΑΝΤ1
moni-xoras
@ΑΝΤ1

ΥΠΕΞ: Πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα 

Σε ανακοίνωσή του για τη μετατροπή της Μονής της Χώρας σε τζαμί, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει ότι η απόφαση των τουρκικών αρχών «συνιστά πρόκληση για τη διεθνή κοινότητα».

Και αυτό διότι «αλλοιώνει και προσβάλλει τον χαρακτήρα της ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO ανήκον στην ανθρωπότητα». 

«Η διατήρηση του οικουμενικού χαρακτήρα μνημείων και η τήρηση των διεθνών προτύπων προστασίας της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί σαφή διεθνή υποχρέωση που δεσμεύει όλα τα κράτη», καταλήγει η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA