Μενού
Τρούφα
Τρούφα | AP
  • Α-
  • Α+

Είναι δύσκολο να φανταστείς ότι η αποκρουστική πρασινίλα στην κουρτίνα της ντουζιέρας και οι μαύρες κηλίδες στους τοίχους του σπιτιού έχουν κάποια συγγένεια με τα πιο εκλεκτά και νόστιμα φαγητά στον κόσμο. Και όμως, τόσο η ενοχλητική μούχλα όσο και η πανάκριβη τρούφα παράγονται από τον ίδιο τύπο μικροοργανισμού, τους μύκητες.

Είναι χαρακτηριστική η ποικιλομορφία και η προσαρμοστικότητα αυτών των μικροοργανισμών που, με κοινό παρονομαστή την ανάγκη τους για υψηλή, σταθερή υγρασία, ευδοκιμούν στα περισσότερα μέρη του πλανήτη. Τα γνωστά σε όλους μανιτάρια δεν αποτελούν παρά τον καρπό του «μητρικού» τους μύκητα, και η φυσική τους λειτουργία είναι η διασπορά σπόρων.

Όπως όμως ανακάλυψαν οι άνθρωποι, πολλά από αυτά είναι και εκλεκτά εδέσματα, έχοντας φτάσει σήμερα να πιάνουν εξωφρενικές τιμές στην αγορά, με αποκορύφωμα ένα συγκεκριμένο είδος τρούφας.

Η «χρυσή» τρούφα

Μεταξύ των εδώδιμων μανιταριών, βασιλεύει η λευκή τρούφα, ένα φαινομενικά κοινότοπο μανιτάρι που μοιάζει με βολβό, και ωριμάζει πάντα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους.

H πιο ακριβή λευκή τρούφα, του τύπου Alba, από την ομώνυμη περιοχή της Ιταλίας, κοστίζει από 2.000 έως 6.000 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν μερικοί λόγοι που συμβάλλουν στην υψηλή αυτή τιμή.

Αρχικά, οι πιο ποιοτικές από αυτές τις τρούφες δεν μπορούν να παραχθούν όπως άλλα μανιτάρια, σε ελεγχόμενες καλλιέργειες. Αντ' αυτού, πρέπει να εντοπίζονται στην εποχή τους και να συλλέγονται στις φυσικές τους θέσεις, ενώ για τον εντοπισμό τους χρειάζονται εκπαιδευμένοι χοίροι εκτροφής, που προτιμώνται λόγω της οξείας όσφρησής τους.

Η ακρίβεια της εκτροφής των χοίρων, η σπανιότητά τους στη φύση, η ανάγκη για ελεγχόμενη συλλογή (για να αποτραπεί η εξαφάνιση του είδους), η γρήγορη ανάλωσή τους αλλά και η εποχικότητα κάνουν την εξεύρεση και διάθεση τρούφας ιδιαίτερα δαπανηρή, και εκτοξεύουν φυσικά τη χονδρική και λιανική τιμή της.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA