Μενού
Ντουμπάι
Ντουμπάι | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Θα αφήνατε ποτέ την βόλεψή σας για να δείτε μία μετρίου μεγέθους κοτρόνα; Μήπως για να γίνετε μούσκεμα από νερό υπό πίεση ή για να πέσετε θύμα υπαίθριων πωλητών που «σπρώχνουν» κινέζικα σουβενίρ; Όχι; Καλά το φανταστήκαμε.

Οι παρακάτω διάσημοι προορισμοί όμως σας ζητούν να κάνετε ακριβώς τα παραπάνω, κουκουλωμένα βέβαια κάτω από ένα πέπλο μάρκετινγκ και φημολογίας, για να προσεγγίσουν επισκέπτες.

Η New York Post μοιράστηκε ένα post που «εξερράγη» στο Reddit, στο οποίο οι χρήστες συναποφάσισαν για το ποιοι διάσημοι προορισμοί είναι οι πιο υπερτιμημένοι στον κόσμο.

Ντουμπάι: Η πλαστική βιτρίνα

Η εξ αποστάσεως «ονειρική» πόλη του Ντουμπάι μπορεί να βρίσκεται στο κέντρο της ταξιδιωτικής επικαιρότητας τελευταία, αλλά σύμφωνα με τους χρήστες, ο όγκος της διαφήμισης που έχει λάβει είναι αντιστρόφως ανάλογος της κατάστασης που επικρατεί εκεί.

Το Ντουμπάι δεν είναι μία πόλη που αναπτύχθηκε οργανικά μέσα στους αιώνες, παρά ένας καρπός ματαιοδοξίας των νεόπλουτων Αράβων σεΐχηδων που πλούτισαν μέσω του «μαύρου χρυσού». Ως εκ τούτου, η πόλη δεν είχε ποτέ την ευκαιρία να αναπτύξει φυσικά πολιτισμό, κουλτούρα, έθιμα και παραδόσεις.

Αντ' αυτού, αποτελεί στην ουσία μία βιτρίνα επιδειξιομανίας και καλού, ομολογουμένως, PR, που υπόσχεται πλούτο, υπερπολυτέλειες και «αυθεντικές» μεσανατολίτικες εμπειρίες στους επισκέπτες, μάλιστα με αντίτιμα που τα τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί για να προσελκύσουν πιο «αγοραίο» πληθυσμό.

«Πλέον είναι μία καταναλωτική κόλαση», αναφέρει ένας χρήστης του Reddit, με τους υπόλοιπους να σχολιάζουν σε ίδιο μήκος κύματος. «Είναι ένα από εκείνα τα μέρη όπου πρέπει να έχεις τις κατάλληλες προσδοκίες. Το Ντουμπάι δεν είναι το μέρος που πρέπει να πάτε αν σας ενδιαφέρει ο πολιτισμός και η ιστορία».

Disney World στη Φλόριντα: Ο Μίκι δεν μένει πια εδώ

Άλλος ένας προορισμός που το Reddit βρήκε προσβλητικό είναι η Disney World στη Φλόριντα των ΗΠΑ, το θέρετρο - λούνα παρκ που αναπαράγει τα θέματα των παιδικών ταινιών της Disney.

Πέρα από τη γενικότερη παρακμή που βιώνει η πολιτεία, οφειλόμενη στο ιδιότροπο αμερικανικό «urban sprawl» που μετατρέπει άλλοτε γραφικές κοινότητες σε άψυχα, τσιμεντένια γήπεδα real estate, εταιρικών γραφείων και αντιπροσωπειών, η ίδια η Disney World, ως ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αξιοθέατα της περιοχής, έχει παραδοθεί στην άκρατη οικονομική εκμετάλλευση.

«Μετατρέπεσαι σε κινούμενο χαρτονόμισμα από τη στιγμή που πατάς το πόδι σου εκεί», είπε ένας χρήστης. «Η Disney ήταν παλιότερα μια πολύ ωραία εμπειρία. Αλλά οι περικοπές στο προσωπικό και το αυξημένο κόστος επισκιάζουν τη μαγεία αυτές τις μέρες δυστυχώς», έγραψε ένας άλλος.

Η ψυχρολουσία του Νιαγάρα

Φαίνεται πως οι χρήστες της σελίδας δεν είναι γεννημένοι εξερευνητές, αλλά ποιος μπορεί να τους κατηγορήσει. Ως αξιοθέατο, τους καταρράκτες του Νιαγάρα μοιράζονται στα δυτικά της η Νέα Υόρκη των ΗΠΑ και στα ανατολικά η περιφέρεια του Οντάριο του Καναδά, με την τελευταία να προτιμάται.

Σύμφωνα με τους επισκέπτες η αμερικανική πλευρά δεν έχει πολλά να προσφέρει. Ένα θέμα είναι η παρακείμενη πόλη του Νιαγάρα, η οποία έχει τα τελευταία χρόνια αρχίσει να παρακμάζει, με ολοένα αυξανόμενο έγκλημα και πτώση του βιοτικού επιπέδου, χωρίς κάποιο αξιοθέατο πέρα από τους ίδιους τους καταρράκτες.

«Ως κάποιος από τη δυτική Νέα Υόρκη, η πόλη των καταρρακτών είναι θύμα της τουριστικής οικονομικής άνθισης και της μετέπειτα κατάρρευσης, της διαφθοράς στις τοπικές και πολιτειακές κυβερνήσεις εδώ και δεκαετίες. Η ατυχής πραγματικότητα είναι ότι η πόλη μαζεύει πια τα σπασμένα της κομμάτια».

Ένας άλλος έγραψε, «Η καναδική πλευρά είναι αυτή με τη θέα. Η αμερικανική πλευρά είναι απλώς μια θλιβερή πόλη σε αποσύνθεση».

Πλύμουθ: Μια απλή κοτρόνα

Τιμητική αναφορά αξίζει ίσως το πιο απογοητευτικό θέαμα που πλασάρεται ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς. Όταν στην Ελλάδα ακούμε κάτι τέτοιο, περιμένουμε να δούμε κάποιον αρχαίο ναό, κάποια βυζαντινή εκκλησία, έναν θολωτό τάφο, έστω μερικούς παρατημένους, κίονες. 

Αλλά όχι. Από ιστορικής άποψης, η πέτρα του Πλύμουθ είναι ίσως το πιο σημαίνον σημείο και μνημείο της αποικιστικής περιόδου των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βρίσκεται στην ακροθαλασσιά της κομητείας Πλύμουθ της Μασσαχουσέτης, και φέρει ακόμα πάνω της εγχάρακτο τον αριθμό «1620», έργο των αποίκων που για πρώτη φορά έδεσαν με το ιστιοφόρο «Mayflower», τον Δεκέμβριο εκείνης της χρονιάς, στις ανατολικές αμερικανικές ακτές και αργότερα ίδρυσαν την πρώτη μόνιμη Ευρωπαϊκή αποικία στη νέα ήπειρο, το New Plymouth.

Ή τουλάχιστον αυτή είναι η διαφήμιση. Στην πραγματικότητα, ο original βράχος έχει χαθεί στο βάθος των αιώνων και ο σημερινός δεν είναι παρά αντίγραφο, αν μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι. Πρόκειται ακριβώς για αυτό, μία συνηθισμένη κοτρόνα. Ούτε άλλα χαραγμένα διακριτικά, ούτε διάκοσμος, παρά ένα μετρίου μεγέθους κομμάτι λευκού γρανίτη. 

«Είναι μία κοτρόνα» γράφει ένας χρήστης, με έναν άλλο να απαντάει σατυρικά: «Δεν είναι απλά μια κοτρόνα, είναι ένας βράχος». «Εγώ και η γυναίκα μου ψάχναμε για κάποιο ενοικιαζόμενο και κυριολεκτικά σκοντάψαμε πάνω του», «Γελάω και γω μαζί σας», έγραψαν άλλοι.

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA