Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι ΗΠΑ άσκησαν το βέτο που διαθέτουν κατά την ψηφοφορία του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους-πλήρους μέλους στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ενδεχόμενο που απορρίπτει με σφοδρότητα η κυβέρνηση του Ισραήλ.

Σχέδιο απόφασης — καταρτίστηκε και υποβλήθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την Αλγερία — που «συνιστούσε» στη Γενική Συνέλευση να εγκρίνει «το κράτος της Παλαιστίνης να ενταχθεί ως κράτος-πλήρες μέλος του ΟΗΕ», δεν προχώρησε, καθώς παρότι έλαβε 12 ψήφους και υπήρξαν δύο αποχές, η αρνητική ψήφος, αυτή της Ουάσιγκτον, ήταν καθοριστική. Η εξέλιξη θεωρείτο εξαρχής δεδομένη από παρατηρητές.

Η προεδρία της Παλαιστινιακής Αρχής καταδίκασε την απόφαση της Ουάσιγκτον ν’ ασκήσει βέτο και στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα το χαρακτηρίζει «άδικο, ανήθικο και αδικαιολόγητο».

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επαίνεσε το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ. «Η επονείδιστη πρόταση απορρίφθηκε. Η τρομοκρατία δεν θα επιβραβευτεί», σχολίασε ο Ισραέλ Κατς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε τη βαθιά λύπη του διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να προωθήσει την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους-πλήρους μέλους στον ΟΗΕ, καθώς οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς καταδίκασε σθεναρά τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, που αποφάσισε να εμποδίσει την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ασκώντας το δικαίωμα βέτο, με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε σήμερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA