Μενού
Συγκέντρωση σε αμερικανικό πανεπιστήμιο υπέρ της Γάζας
Συγκέντρωση σε αμερικανικό πανεπιστήμιο υπέρ της Γάζας | EPA/SARAH YENESEL/ΑΠΕ-ΜΠΕ
  • Α-
  • Α+

Ξεχειλίζει η οργή στα αμερικανικά πανεπιστήμια με τους φοιτητές να αντιδρούν για τον πόλεμο στη Γάζα, ζητώντας από τις διοικήσεις να σταματήσουν να συναλλάσονται με εταιρείες που υποστηρίζουν την σφαγή στη Λωρίδα. 

Στο Χάρβαρντ, οι διαδηλωτές τοποθέτησαν παλαιστινιακές σημαίες πάνω από το εμβληματικό άγαλμα του Τζον Χάρβαρντ, ενώ η κατάληψη στο campus συνεχίζεται. 

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Harvard Crimson», το περιστατικό με την έπαρση της σημαίας έλαβε χώρα λίγο μετά τις 6:30 μ.μ., με τρεις παλαιστινιακές σημαίες να υψώνονται στην πανεπιστημιούπολη. Ένας εκπρόσωπος του πανεπιστημίου είπε ότι οι ενέργειες των φοιτητών παραβιάζουν την πολιτική του Χάρβαρντ.

«Οι σημαίες που ύψωσαν οι διαδηλωτές πάνω από το University Hall αφαιρέθηκαν από το προσωπικό των εγκαταστάσεων του Χάρβαρντ», είπε εκπρόσωπος του πανεπιστημίου στην «The Post». «Οι ενέργειες αποτελούν παραβίαση της πολιτικής του πανεπιστημίου και τα εμπλεκόμενα άτομα θα υπόκεινται σε πειθαρχικά μέτρα», συμπλήρωσε.

Η έπαρση της παλαιστινιακής σημαίας έγινε καθώς οι φοιτητές που έχουν κατασκηνώσει στον χώρο του σχολείου φώναζαν και ζητωκραύγαζαν «Ελεύθερη, ελεύθερη Παλαιστίνη» και «Προσπαθούμε για την Παλαιστίνη».

Παρόμοιες σκηνές έχουν διαδραματιστεί σε πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η παρέμβαση στο Κολούμπια που έφερε οργή 

Ήταν τα ξημερώματα της 17ης Απριλίου μία μικρή ομάδα φοιτητών έστησε τις σκηνές της στο Κολούμπια, διαμαρτυρόμενη για τη δράση του ισραηλινού στρατού κατά αμάχων στη Γάζα. Οι φοιτητές ζητούσαν να σταματήσει το πανεπιστήμιο να συναλλάσεται με τις εταιρείες που υποστηρίζουν τον πόλεμο. 

Η διαμαρτυρία ήρθε ενώ η Minouche Shafik, πρόεδρος του Κολούμπια, έφτανε στο Καπιτώλιο για να αντιμετωπίσει τις ερωτήσεις βουλευτών του Κογκρέσου για αντισημιτισμό στην πανεπιστημιούπολη και το πώς τον αντιμετωπίζει. Σε μία κατάθεση που διήρκεσε σχεδόν 4 ώρες, υπεραμύνθηκε των μέτρων που ήδη λαμβάνει, λέγοντας πως «οι φοιτητές μας λαμβάνουν το μήνυμα πως οι παραβιάσεις των πολιτικών μας θα έχουν επιπτώσεις».

Το επόμενο απόγευμα η πρόεδρος του Κολούμπια θα λάμβανε μία απόφαση που θα πυροδοτούσε ένα τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας στα πανεπιστήμια ανά τις ΗΠΑ. Είπε πως οι φοιτητές που έστησαν τις σκηνές για να διαμαρτυρηθούν καταπατούσαν ξένη ιδιοκτησία, αρνούνταν να φύγουν και είχαν δημιουργήσει ένα περιβάλλον τρομοκράτησης για άλλους φοιτητές. Έτσι κάλεσε την Αστυνομία της Νέας Υόρκης (NYPD).

Αξιωματικοί από το μεγαλύτερο αστυνομικό τμήμα των ΗΠΑ με πλήρη εξοπλισμό και κρατώντας χειροπέδες συνέλαβαν πάνω από 100 φοιτητές. Ήταν η πρώτη φορά που έγιναν μαζικές συλλήψεις στην πανεπιστημιούπολη του Κολούμπια μετά τις διαδηλώσεις του πολέμου στο Βιετνάμ πριν από περισσότερες από πέντε δεκαετίες.

Η παρέμβαση της αστυνομίας αντί να σταματήσει τους φοιτητές, φούντωσε την οργή τους. Οι διαδηλώσεις έγιναν πολύ πιο μαζικές και επεκτάθηκαν από το Κολούμπια και σε άλλα πανεπιστήμια.

Την επόμενη ημέρα είχαν στηθεί εκατοντάδες σκηνές, πάγκοι με φαγητό, οργανώθηκαν ομιλίες και συναυλίες και μία «ομάδα περιφρούρησης» των διαδηλώσεων περίμενε στην πύλη.

Δύο ημέρες αργότερα, 112 χιλιόμετρα βορειοανατολικά του Κολούμπια, παρόμοιες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας είχαν ξεσπάσει στο Γέιλ. Έως τα μέσα της εβδομάδας οι διαδηλώσεις είχαν επεκταθεί σε δεκάδες πανεπιστήμια ανά τη χώρα.

Στο Γέιλ η αστυνομία έφτασε μέσα στη νύχτα, όταν πολλοί φοιτητές κοιμούνταν. Περίπου 50 συνελήφθησαν, καθώς αρνήθηκαν να φύγουν. «Ήρθαν πολύ γρήγορα, χωρίς προειδοποίηση και ήταν πάνοπλοι», λέει η Κισάτο Κιμούρα, φοιτήτρια νομικής στο BBC. «Το να βλέπεις μία στρατιωτικοποιημένη δύναμη να εισβάλει στο Γέιλ ήταν πολύ ανησυχητικό. Διαμαρτυρόμασταν ειρηνικά», προσθέτει.

Στο Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, στρατιώτες -μερικοί έφιπποι- σταμάτησαν εκατοντάδες φοιτητές, που ήθελαν να στήσουν σκηνές.

Καθηγήστρια πιάστηκε στα χέρια με αστυνομικό

Στο Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα, μια γυναίκα καθηγήτρια πιάστηκε στα χέρια με αστυνομικό και το βίντεο με τη σύλληψή της έκανε τον γύρο του διαδικτύου. «Είμαι καθηγήτρια» φώναζε η γυναίκα ενώ την είχαν ρίξει στο έδαφος και της περνούσαν χειροπέδες. 

Η αστυνομία επενέβη για να διαλύσει διαδηλώσεις στο Emerson College στη Βοστώνη, στο Πανεπιστήμιο George Washington στην Ουάσιγκτον, στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC).

Άλλο το δικαίωμα στη διαμαρτυρία, άλλο ο εκφοβισμός

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά. Εβραίοι φοιτητές και καθηγητές έχουν πει ότι φοβούνται για την ασφάλειά τους. «Οι φοιτητές έχουν δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν», λέει στο BBC η Πέιτζ Φόρτνα, καθηγήτρια πολιτικών επιστημών στο Κολούμπια. «Αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να διαμαρτυρηθούν με τρόπο που να κάνει τους άλλους φοιτητές να αισθάνονται ότι υφίστανται διακρίσεις, παρενοχλήσεις και εκφοβισμό».

Σε συνεντεύξεις αυτή την εβδομάδα, Εβραίοι φοιτητές σε πολλές πανεπιστημιουπόλεις μίλησαν για περιστατικά που τους έκαναν να νιώθουν άβολα ή και τρομοκρατηθούν, από φωνές και πινακίδες που υποστηρίζουν τη Χαμάς, μια τρομοκρατική ομάδα, μέχρι φυσικές διαμάχες και ξεκάθαρες απειλές.

Οι αρχές του Northeastern University δήλωσαν ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές είχαν χρησιμοποιήσει αντισημιτικά συνθήματα, γι’ αυτό αποφάσισαν να αναλάβουν δράση το Σάββατο. Το πανεπιστήμιο είπε ότι ενώ η διαδήλωση ξεκίνησε ως ειρηνική φοιτητική διαμαρτυρία, εξελίχθηκε σε κάτι άλλο, με τη συμμετοχή και μη φοιτητών.

Εβραίοι φοιτητές ανά τις ΗΠΑ έχουν αναφέρει περιστατικά αντισημιτισμού και παρενόχλησης από την έναρξη των διαδηλώσεων.

Δεν στρεφόμαστε κατά των Εβραίων, απαντούν οι διαδηλωτές

Πολλοί διαδηλωτές προσπάθησαν να αποστασιοποιηθούν από τα αντισημιτικά επεισόδια και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν κατηγορήσει εξωτερικούς ταραχοποιούς για αυτά. Τονίζουν επίσης ότι είναι και πολλοί Εβραίοι φοιτητές που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις ζητώντας κατάπαυση πυρός στη Γάζα.

Αυτό στο οποίο θέλουν να στρέψουν την προσοχή, σημειώνουν, είναι ο τεράστιος αριθμός των νεκρών αμάχων στη Γάζα. Κάνουν λόγο για μία σφαγή απέναντι στην οποία δεν μπορούν να σιωπήσουν. Και η διαμαρτυρία τους, λένε, δεν στρέφεται κατά των Εβραίων ή των Ισραηλινών συνολικά, αλλά κατά της δράσης του ισραηλινού στρατού στον παλαιστινιακό θύλακα και κατά όσων στηρίζουν με χρηματοδότηση αυτή τη δράση.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA