Μενού
Κέτσαπ
Κέτσαπ | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ένας influencer του TikTok πρόσφατα έβαλε τους χρήστες των social media να βγάλουν τα μπουκάλια της κέτσαπ από το ψυγείο, παραδίδοντας «σεμινάριο» για το πως πρέπει να ζουλάς σωστά τη συσκευασία.

Όπως γράφει η NY Post, ο tiktoker εξήγησε πως τα συνηθισμένα σε εμάς πλαστικά μπουκάλια πρωτοκυκλοφόρησαν το 2001, και είναι γνωστά ως δοχεία βαρύτητας. Σχεδιάστηκαν για να χύνεται πιο εύκολα από τη συσκευασία της η κέτσαπ, η οποία είναι ως γνωστόν «πεισματάρικη» σως.

Το κόλπο για να ρίξετε την κέτσαπ χωρίς καθόλου κόπο, είναι πιέσετε το μπουκάλι όχι στην πλατιά του μεριά, αλλά στις πλευρές. Η αρνητική πίεση που δημιουργείται τότε αναγκάζει την κέτσαπ να χυθεί από μόνη της, χωρίς να χρειάζεται άλλη δύναμη.

Η «πεισματάρικη» κέτσαπ

Γιατί όμως μόνο αυτή, ανάμεσα σε τόσες άλλες σάλτσες, αρνείται πεισματικά να βγει από τη συσκευασία της; Όλοι μας θυμόμαστε άλλωστε να ανεβοκατεβάζουμε θυμωμένα το μπουκάλι της Κύκνος για να βάλουμε μία σταλιά στο τοστ μας, και καταλήγαμε με μία κόκκινη σούπα στο πιάτο.

Αυτό συμβαίνει επειδή η αγαπημένη μας σως είναι, χημικά, ένα πολύ ιδιαίτερο μείγμα, ανήκοντας σε μία κατηγορία ουσιών που ονομάζονται «μη Νευτώνεια ρευστά». Το χαρακτηριστικό αυτών των υγρών είναι πως η πυκνότητά τους αλλάζει στιγμιαία, ανάλογα με την πίεση που υφίστανται.

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά η κέτσαπ, σε συνθήκες ατμοσφαιρικής πίεσης, είναι περισσότερο στέρεη παρά υγρή. Όταν όμως υποστεί πιο ισχυρές δυνάμεις, ας πούμε, ένα δυνατό κούνημα, ή το ζούληγμα του μπουκαλιού, τα μόριά της ανασυντάσσονται και συμπεριφέρεται ως υγρό.

 

 

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA