Μενού
air fryer
Αir fryer | Shutterstock
  • Α-
  • Α+

Ο Τζέιμι Όλιβερ ακολούθησε τις τάσεις των καιρών, και μοιράστηκε συνταγές για πιάτα που μπορούν να μαγειρευτούν αποκλειστικά με τη φριτέζα αέρος, μία συσκευή που εξαπλώνεται μέρα με τη μέρα σε πολλά νοικοκυριά.

Τις συνταγές μοιράστηκε η Sun, και κυμαίνονται από κυρίως πιάτα μέχρι και επιδόρπια. Παρακάτω θα δούμε τις συνταγές για ψητό σολομό με γέμιση μυρωδικών, και «καμένο» ψητό τσίζκεϊκ.

Οι γρήγορες συνταγές για το Air Fryer

Τραγανός σολομός γεμιστός με βότανα

Υλικά

  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • ελαιόλαδο
  • 200 γρ. τρυφερό μπρόκολο
  • 200 γρ. σπαράγγια
  • 100 γρ. φασόλια
  • 2 φιλέτα σολομού, με το δέρμα, χωρίς κόκκαλα
  • 1 ματσάκι μαλακά βότανα, όπως άνηθος, βασιλικός, μέντα, μαντζουράνα
  • μισό λεμόνι
  • Μισό κιλό πατάτες κονσέρβας βραστές
  • Προαιρετικά: 1 κλωνάρι δεντρολίβανο
  •  

Για τη σάλτσα:

  • 2 μεγάλες ψητές πιπεριές σε βάζο (120 γρ.)
  • 1 γεμάτη κουταλιά της σούπας κάπαρη
  • 2 φιλέτα αντζούγιας 
  • μισό ματσάκι βασιλικό (15 γρ.)
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • μισή κ.σ. μουστάρδα Dijon
  • μισό λεμόνι
  • Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  • Ρίξτε το κρασί και 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο στο κάτω μέρος του μεγαλύτερου συρταριού της φριτέζας.
  • Κόψτε και ρίξτε το μπρόκολο, τα σπαράγγια, στη συνέχεια κόψτε και προσθέστε τα πράσινα φασόλια (η σειρά είναι σημαντική εδώ για να τελειώσουν όλα τέλεια ψημένα).
  • Με ένα μαχαίρι, κόβουμε μια εσοχή στα φιλέτα σολομού κατά μήκος, περίπου 1 εκ. βάθος.
  • Αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια σολομού με θαλασσινό αλάτι και μαύρο πιπέρι και, στη συνέχεια, γεμίζετε με τα ψιλοκομμένα μυρωδικά και λίγο ξύσμα λεμονιού.
  • Αλείψτε τα φιλέτα με λίγο ελαιόλαδο και μετά τοποθετήστε το ψάρι πάνω από τα πράσινα λαχανικά στη φριτέζα, με το δέρμα προς τα πάνω.
  • Στραγγίξτε τις κονσέρβες πατάτες και κόφτε τις σε μέγεθος μπουκιάς. Προσθέστε τις στη φριτέζα
  • Κόψτε μισό λεμόνι σε φέτες, περιχύστε με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε.
  • Τα προσθέτουμε στο μικρότερο συρτάρι και τα βάζουμε πάνω από το δεντρολίβανο (αν τα χρησιμοποιούμε).
  • Χρησιμοποιήστε τη ρύθμιση συγχρονισμού για να μαγειρέψετε τις πατάτες για 12 λεπτά και τον σολομό για 8 λεπτά, και οι δύο στους 200 C.
  • Τοποθετούμε τις πιπεριές σε μια σανίδα με την κάπαρη και την αντζούγιες.
  • Διαλέξτε τα φύλλα βασιλικού και ξεφλουδίστε και προσθέστε το σκόρδο (χρειάζεστε μόνο μια λεπτή ολίσθηση), στη συνέχεια ψιλοκόβετε πολύ και ανακατεύετε μέχρι να γίνουν πολύ λεπτά.
  • Προσθέτουμε τη μουστάρδα και λίγο χυμό λεμονιού, ακολουθούμενα από 1 κουταλιά της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, στη συνέχεια ανακατεύουμε καλά και τα βάζουμε σε ένα μπολ σερβιρίσματος.
  • Μοιράζετε τις λεμονάτες πατάτες σε πιάτα σερβιρίσματος, ακολουθούν τα πράσινα λαχανικά, στη συνέχεια με τον σολομό, περιχύνοντας με λίγους από τους χυμούς από το μεγαλύτερο συρτάρι.

Καμένο τσιζκέικ

Υλικά

  • Ελαιόλαδο ή βούτυρο, για το άλειμμα
  • 2 συσκευασίες των 280 γρ. τυρί κρέμα
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη, συν επιπλέον για το πασπάλισμα
  • 3 κουταλιές της σούπας πάστα βανίλιας
  • 3 μεγάλα αυγά ελευθέρας βοσκής
  • 35 γρ. αλεύρι λευκό
  • 100 γρ. μαύρη σοκολάτα (70% κακάο)
  • μισό πορτοκάλι
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι
  • 200 ​​γρ. φρέσκα σμέουρα

Εκτέλεση

  • Λαδώνουμε ελαφρά το εσωτερικό μιας στρογγυλής φόρμας για κέικ 18 εκατοστών. Στρώνουμε μόνο το κάτω μέρος με λαδόχαρτο.
  • Χτυπάμε το τυρί κρέμα σε ένα μεγάλο μπολ να μαλακώσει λίγο, μετά κοσκινίζουμε μέσα τη ζάχαρη άχνη και προσθέτουμε τη βανίλια.
  • Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν και μετά προσθέτουμε τα αυγά ένα-ένα, ανακατεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη.
  • Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι και χτυπάμε για άλλη μια φορά.
  • Ρίξτε το ένα τρίτο του μείγματος στην στρωμένη φόρμα, ανακινήστε απαλά για να «ισιώσει» η στρώση, στη συνέχεια τοποθετήστε τη στη φριτέζα και μαγειρέψτε για 10 λεπτά στους 200 C.
  • Όταν τελειώσει ο χρόνος, ρίχνουμε στο ψημένο μείγμα μία στρώση, χρησιμοποιώντας τη μισή σοκολάτα και περιχύνουμε με το μισό μείγμα που έχει απομείνει, απλώνοντας το μέχρι τις άκρες με μια σπάτουλα.
  • Μαγειρέψτε για 7 λεπτά στους 200 C και στη συνέχεια αφαιρέστε.
  • Καλύψτε το με την υπόλοιπη σοκολάτα και στη συνέχεια προσθέστε το υπόλοιπο μείγμα, και μαγειρέψτε για ακόμα 7 λεπτά στους 200 C.
  • Για να φτιάξετε το γλάσο του τσίζκεϊκ, στύψτε το χυμό πορτοκαλιού σε ένα μπολ, προσθέστε το μέλι και στη συνέχεια πολτοποιήστε καλά με τα σμέουρα.
Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA