Μενού
platania
Δρόμος με υπεραιωνόβια πλατάνια έξω από την Λαζαρίνα Καρδίτσας | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Τα δάση κινδυνεύουν εξαιτίας του «καρκίνου» του πλατάνου. «Αυτή τη στιγμή έχουν καταστραφεί σε μεγάλο βαθμό όλα τα πλατανοδάση στην Ελλάδα εκτός από τη Μακεδονία, τη Θράκη και τα νησιά. Ας τα σώσουμε όσο είναι καιρός», λέει ο πρόεδρος του τμήματος Δασολογίας του ΑΠΘ, Αλ. Δημητρακόπουλος. 

«Το καλοκαίρι έχουμε τις φωτιές τώρα έχουμε το μεταχρωματικό έλκος του πλατάνου το οποίο δυστυχώς λέγεται εκ των αποτελεσμάτων που φέρνει, καρκίνος του πλατάνου» είπε ο κ. Δημητρακόπουλος στον ΣΚΑΙ. 

«Το λέω αυτό γιατί όταν προσβληθεί από τον μύκητα τα σπόρια του οποίου δεν βλέπουμε με γυμνό μάτι, δεν υπάρχει γιατριά. Είναι καταδικασμένο να ξεραθεί», συμπλήρωσε. 

Σύμφωνα με τον κ. Δημητρακόπολο, το μεταχρωματικό έλκος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μεσσηνία και έκτοτε εξαπλώθηκε.  

«Η κυβέρνηση αντέδρασε αμέσως με ΚΥΑ για την αντιμετώπισή του. Δυστυχώς τα μέτρα είτε δεν εφαρμόστηκαν, είτε δεν είχαν την ανάλογη επιτυχία που περιμέναμε με αποτέλεσμα σε 20 χρόνια να είναι στα σύνορα της Μακεδονίας. Αυτή τη στιγμή είναι στο πλατανόδασος του Ρυμνίου, στο πλατανόδασος της Νεοκαισάρειας στην Κοζάνη», είπε. 

Ο «καρκίνος» του πλατάνου 

Το φθινόπωρο του 2003 βρέθηκε στην Ελλάδα η ασθένεια του «μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου», που προκαλείται από το μύκητα Ceratocystis fimbriata f.sp. platani.

Το παθογόνο προσβάλλει μόνο είδη πλατάνου. Είναι η πλέον καταστρεπτική ασθένεια του πλατάνου διεθνώς, προκαλώντας νέκρωση των δένδρων.

Νεαρά δένδρα συνήθως νεκρώνονται σε χρόνο μικρότερο των δύο ετών, ενώ τα μεγαλύτερα δένδρα μπορούν να επιβιώσουν για αρκετά χρόνια μετά την προσβολή τους από το παθογόνο, ωστόσο, ο θάνατος των προσβεβλημένων φυτών είναι αναπόφευκτος

Η ασθένεια έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ιταλία και τη Γαλλία, όπου πιθανολογείται ότι εισήχθηκε από τις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην Ελλάδα πιθανόν να έχει εισαχθεί με πολλαπλασιαστικό υλικό.

Το παθογόνο αυτό αποτελεί μια τεράστια απειλή για τα πλατάνια της Ελλάδας και θα πρέπει να επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η άμεση αντιμετώπισή του.

Όσον αφορά το εμφανές σύμπτωμα στα πλατάνια με «καρκίνο», είναι ο ξαφνικός μαρασμός ενός τμήματος της κόμης. Αυτό εμφανίζεται συνήθως την άνοιξη και το καλοκαίρι, που οι ανάγκες του φυτού σε νερό είναι αυξημένες.

Τα φύλλα κιτρινίζουν πρόωρα και μαραίνονται. Πολύ συχνά την άνοιξη, ένας κλάδος ή ολόκληρο το δένδρο μπορεί να μην αναβλαστήσει καθόλου, ή οι νέοι οφθαλμοί ξαφνικά μαραίνονται και νεκρώνονται πριν ακόμη αναπτυχθούν.

Σε μεγάλα δένδρα με προσβολή στον κορμό, πριν εμφανιστούν νεκρώσεις κλάδων, παρατηρείται μια γενική αραίωση της κόμης και συμπτώματα μικροφυλλίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA