Μενού
istoria_article
  • Α-
  • Α+

Το θέμα του σημερινού podcast του Reader για την Ελληνική ιστορία είναι η Βυζαντινή αυτοκρατορία και η χιλιόχρονη ιστορία της. Καλεσμένος είναι ο Ελληνοαμερικανός ιστορικός Αντώνης Καλδέλλης, ένας από τους κορυφαίους Βυζαντινολόγους στον κόσμο, με μια δική του, διαφορετική ματιά για τη θέση της Ανατολική Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην παγκόσμια ιστορία. 

Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, με το δικό του podcast για το Βυζάντιο και την παγκόσμια κληρονομιά του (Byzantium and Friends), έχει συγγράψει μια πληθώρα βιβλίων για την ιστορία του Βυζαντίου (αν και όπως τονίζει, ο όρος είναι προβληματικός), καθώς και την πολιτική και εθνική ταυτότητα του: Romanland, Hellenism in Byzantium, Λαός και Εξουσία στο Βυζάντιο, The New Roman Empire: A History of Byzantium είναι μερικά από αυτά.

Στο κέντρο του έργου του Καλδέλλη βρίσκεται το ζήτημα της ταυτότητας της Ρωμανίας, όπως ονομαζόταν η Βυζαντινή αυτοκρατορία από τους ίδιους τους κατοίκους της. Αυτό που τόσο η Δύση όσο και πολλοί Έλληνες, για τους δικούς τους λόγους, αντιλαμβάνονται ως μία κατά βάση Ελληνική αυτοκρατορία, στην πραγματικότητα σύμφωνα με τον Καλδέλλη ήταν αυτό που εννοούσε το όνομα της: ένα πρώιμο έθνος-κράτος με καθαρά Ρωμαϊκή ταυτότητα, παράδοση, πολιτική συγκρότηση και αυτοεικόνα.

Στο πρώτο μέρος της συνέντευξης με τον κ. Καλδέλλη, της πρώτης του σε ελληνικό ΜΜΕ, εξερευνούμε το θέμα της ταυτότητάς τους Βυζαντίου. Πώς αντιλαμβάνονταν τον εαυτό τους οι κάτοικοι της Ανατολικής Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας και πώς τους έβλεπαν οι Δυτικοί; Ήταν Ρωμαίοι, Έλληνες ή Ελληνόφωνοι Χριστιανοί Ρωμαίοι; Ποιός ήταν ο ρόλος της Ελληνικής γλώσσας και της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης; Πότε και γιατί εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια μιας πρώιμης νεοελληνικής ταυτότητας;

Ακούστε τώρα το επεισόδιο:

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA