Μενού
  • Α-
  • Α+

Η AstraZeneca έχει αρχίσει την παγκόσμια απόσυρση του εμβολίου της κατά της Covid-19, επικαλούμενη το ότι πλέον υπάρχει «πλεόνασμα επικαιροποιημένων εμβολίων» που στοχεύουν σε νέες παραλλαγές του ιού.

Η απόφαση έρχεται μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής τον περασμένο Μάρτιο ότι αποσύρει, οικειοθελώς, την άδεια κυκλοφορίας της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στις 7 Μαΐου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση ότι το εμβόλιο δεν έχει πλέον άδεια χρήσης.

Σε ανακοίνωσή της, η AstraZeneca ανέφερε ότι η απόφαση ελήφθη επειδή, πλέον, υπάρχει διαθέσιμη μια ποικιλία νεότερων εμβολίων που έχουν προσαρμοστεί ώστε να στοχεύουν τις παραλλαγές του κορονοϊού. Αυτό είχε οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης για το εμβόλιό της, το οποίο δεν παρασκευάζεται και δεν προμηθεύεται πλέον.

«Σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις, μόνο κατά το πρώτο έτος χρήσης του εμβολίου σώθηκαν πάνω από 6,5 εκατομμύρια ζωές και παρασχέθηκαν πάνω από 3 δισεκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως» ανέφερε η εταιρεία.

«Οι προσπάθειές μας έχουν αναγνωριστεί από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και θεωρούνται ευρέως ως κρίσιμο στοιχείο για τον τερματισμό της παγκόσμιας πανδημίας. Τώρα θα συνεργαστούμε με τις ρυθμιστικές αρχές και τους εταίρους μας για να ευθυγραμμιστούμε σε μια σαφή πορεία προς τα εμπρός για να ολοκληρώσουμε αυτό το κεφάλαιο και τη σημαντική συμβολή μας στην πανδημία».

Η σπάνια αλλά σοβαρή παρενέργεια από το εμβόλιο της AstraZeneca

Ορισμένες χώρες έχουν σταματήσει, ήδη, την προμήθεια του εμβολίου. Ενδεικτικά, δεν είναι διαθέσιμο για χρήση στην Αυστραλία από τον Μάρτιο του 2023.

Η AstraZeneca άλλαξε την ονομασία του εμβολίου κατά της Covid σε Vaxzevria το 2021. Το εμβόλιο είχε εγκριθεί για χρήση σε άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω, και χορηγούνταν σε δύο δόσεις, με απόσταση τριών μηνών. Ορισμένες χώρες το χρησιμοποίησαν και για τις αναμνηστικές δόσεις. 

Αν και το εμβόλιο κρίθηκε συνολικά ασφαλές και αποτελεσματικό, εμπεριείχε τον κίνδυνο μιας σπάνιας αλλά σοβαρής παρενέργειας, γνωστής ως θρόμβωση με θρομβοπενία ή TTS. Το σπάνιο σύνδρομο εμφανίστηκε σε περίπου δύο έως τρία άτομα ανά 100.000 που εμβολιάστηκαν με το εμβόλιο Vaxzevria.

Η πρόεδρος επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Deakin στην Αυστραλία, καθηγήτρια Catherine Bennett, δήλωσε ότι το εμβόλιο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην παγκόσμια καταπολέμηση του ιού, ιδίως κατά τις πρώτες ημέρες της πανδημίας, όταν υπήρχαν περιορισμένα εμβόλια.

«Έσωσε εκατομμύρια ζωές και αυτό δεν πρέπει να ξεχνιέται» δήλωσε η ίδια.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA