Μενού
pasha - soyvlisma
Σούβλισμα Αρνιού | Eurokinissi
  • Α-
  • Α+

Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, πολλοί είναι εκείνοι που επωφελούνται από την καθαρτική δύναμη της νηστείας, αναφέρει η ειδική παθολόγος Αναστασία Μοσχοβάκη.

Εξάλλου η Μελέτη των Επτά Χωρών που αποτέλεσε ορόσημο στην προληπτική Ιατρική (1958-Ancel Keys και συν.) και ανέδειξε τα σημαντικά οφέλη της ελληνικής παραδοσιακής μεσογειακής διατροφής για την υγεία, στον ελλαδικό χώρο περιέλαβε πληθυσμούς μεγάλο μέρος των οποίων νήστευε όλη τη Μ. Σαρακοστή, σύμφωνα με τις ορθόδοξες χριστιανικές παραδόσεις.

Παρά ταύτα σύμφωνα με μελέτες ενώ τα παθολογικά προβλήματα υγείας στον ελληνικό πληθυσμό παρουσιάζουν σαφή κάμψη κατά την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, κατά το Πάσχα και τις ημέρες που ακολουθούν εμφανίζονται ιδιαίτερα αυξημένα.

Πάσχα: Τα συνήθη λάθη

Συνήθη λάθη που γίνονται είναι:

  • Μετά τη νηστεία κάνετε το λάθος της βουλιμικής υπερφαγίας.

Μετά την Ανάσταση θέλετε να φάτε ταυτόχρονα όλα όσα έχετε στερηθεί: Το κρέας, τα γλυκά, τα πικάντικα τυριά. Ως αποτέλεσμα ποικίλα προβλήματα αναδύονται όπως πόνος στο στομάχι, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, επίμονη δυσπεψία. Εάν το βράδυ της Ανάστασης φάτε μόνο παραδοσιακή μαγειρίτσα ή το οικογενειακό γεύμα με κρέας που συνηθίζετε και αφήσετε τα υπόλοιπα εδέσματα για την επομένη, πολλά προβλήματα θα είχαν αποφευχθεί. Καλό είναι τα γλυκά να καταναλώνονται το πρωί ή το απόγευμα μακράν των κυρίων γευμάτων και όχι αμέσως μετά.

  • Αναμένοντας το γεγονός της Ανάστασης δεν τρώτε τίποτε επί ένα ή δύο 24ωρα.

Με την τακτική αυτή πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι ελέγχουν καλύτερα την θερμιδική πρόσληψη και απολαμβάνουν καλύτερα τα αναστάσιμα εδέσματα. Η παρατεταμένη διατροφική στέρηση και η απότομη επανασίτιση ωστόσο, ενδέχεται να προκαλέσουν αφυδάτωση ή πεπτικά προβλήματα όπως γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Η παρατεταμένη διατροφική στέρηση διαταράσσει την ομαλή ροή της χολής, φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονές χοληδόχου κύστεως σε ευαίσθητα άτομα.
Επιπροσθέτως, οι διαβητικοί ενδέχεται να παρουσιάσουν σοβαρά επεισόδια υπογλυκαιμίας. Φάτε ελαφρά κατά τις ημέρες που προηγούνται της Ανάστασης μην παραλείποντας τα νηστήσιμά σας γεύματα.

  • Κάνετε υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες καταστάσεις που ενδέχεται να εμφανιστούν ακόμη και με κατανάλωση μικρών ποσοτήτων αλκοόλ είναι η εμπλοκή σε τροχαία ατυχήματα, ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η ευαισθησία στο φως, η υπνηλία, το φούσκωμα, η δυσφορία, το hang over από το αλκοόλ της επόμενης ημέρας. Σε σοβαρές
περιπτώσεις ηπατική βλάβη, παγκρεατίτιδα, αναπνευστική καταστολή, σπασμοί, κώμα, θάνατος απειλούν τον πότη. Η νόθευση των αλκοολούχων ποτών αποτελεί επίσης σημαντικό πρόβλημα.

Μην οδηγήσετε εάν πρόκειται να καταναλώσετε αλκοόλ, προτιμάτε υψηλής ποιότητας σφραγισμένα ποτά, προτιμήστε να μην καταναλώσετε πάνω από ένα-δύο ποτά κατά
την οικογενειακή συνεστίαση εφόσον είστε υγιής. Εάν πάσχετε από χρόνιο πρόβλημα υγείας ή λαμβάνετε χρόνια φάρμακα ή έχετε ιδιαίτερη ευαισθησία στο αλκοόλ, = ενδέχεται να μην μπορείτε να καταναλώσετε καθόλου αλκοόλ.

  • Δεν τηρείτε σχολαστικά τους κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία και την βρώση των εδεσμάτων.

Ως αποτέλεσμα προκαλούνται γαστρεντερίτιδες και οξείες τροφικές δηλητηριάσεις, με συμπτώματα όπως επιγαστρικά άλγη διάρροια, εμετός, πυρετός, αιματηρή κένωση. Πρέπει να πλένετε καλά τα χέρια σας τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα. Τα τρόφιμα δεν πρέπει να εκτίθενται στον αέρα, αλλά να συντηρούνται σωστά στο ψυγείο. Να μαγειρεύετε επαρκώς τα τρόφιμα και να μην τα καταναλώνετε ωμά εκτός εάν πρόκειται για καλά πλυμένα φρούτα και σαλάτες.

Τα σκεύη που χρησιμοποιούνται κατά την κοπή και την προετοιμασία του ωμού κρέατος και των ψαριών πρέπει να πλένονται καλά με καυτό νερό και σαπούνι. Το φαγητό πρέπει να σερβίρεται ζεματιστό. Δεν πρέπει να καταναλώνονται αμφιβόλου προέλευσης ποτά, νερό παγάκια τρόφιμα, μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

  • Τρώτε μετά την Ανάσταση και κοιμάστε με γεμάτο στομάχι.

Το αποτέλεσμα είναι ξινίλα, διαταραχές ύπνου, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εάν το αναστάσιμο δείπνο σας μαγειρευτεί χωρίς μεγάλες ποσότητες άλατος, βουτύρου, ή μπαχαρικών, εάν αποφύγετε να τρώτε γρήγορα, εάν μεριμνήσετε ώστε το μάσημα κάθε μπουκιάς να γίνεται με επάρκεια, εάν δεν κοιμηθείτε άμεσα μετά το αναστάσιμο δείπνο σας, πολλά προβλήματα θα είχαν προληφθεί.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA