Αυτά είναι τα μικροσκοπικότερα ζωάκια του πλανήτη (pics)

Μπροστά σε ορισμένα ζώα όπως οι φάλαινες και οι ελέφαντες, οι άνθρωποι φαντάζουν νάνοι.

Υπάρχουν όμως και κάποια ζωάκια που είναι πραγματικά τόσο μικροσκοπικά, ώστε να είναι απορίας άξιον πώς κατορθώνουν να επιβιώνουν στην φύση.

Από τον μικροσκοπικό χαμαιλέοντα έως τον πυγμαίο πίθηκο, εδώ θα βρείτε τα 14 από τα πιο μικροσκοπικά ζωάκια του πλανήτη Γη.

Δείτε την παρακάτω συλλογή:

14
Βάτραχος Monte Iberia eleuth

Ο μικροσκοπικός βάτραχος Monte Iberia eleuth ή Eleutherodactylus Iberia είναι ο μικρότερος βάτραχος στο βόρειο ημισφαίριο. Μαζί με τον βάτραχο Brachycephalus didactylus ισοβαθμούν στην 1η θέση των μικρότερων τετράποδων στον πλανήτη, με μήκος μόλις 1 εκατ.

Προηγούμενο
Επόμενο
13
Σφαιροδάκτυλος-νάνος των Παρθένων Νήσων

Ο σφαιροδάκτυλος-νάνος των Παρθένων Νήσων ή Sphaerodactylus ariasae ζει στην Καραϊβική και φτάνει στα 1,5 εκατ. σε μήκος. Θεωρείται το μικρότερο ερπετό του πλανήτη και οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ζει αποκλειστικά στο Εθνικό Πάρκο Jaragua της Δομινικανής Δημοκρατίας.

Προηγούμενο
Επόμενο
12
Χαμαιλέων Brookesia micra

Με μήκος στα 2,5 εκατ. ο χαμαιλέων Brookesia micra ανακαλύφθηκε το 2012 στη Μαδαγασκάρη και με το μέγεθός του μπορεί να κάτσει αναπαυτικά στο δάχτυλό σας.

Προηγούμενο
Επόμενο
11
Χοιρόρις νυχτερίδα

Η χοιρόρις νυχτερίδα ή Craseonycteris thonglongyai έχει μήκος από 2,8 έως 3,3 εκατ. και ζει σε σπηλιές στη Μπούρμα και στην Ταϊλάνδη.

Προηγούμενο
Επόμενο
10
Ετρουσκική μέγαιρα 

Η ετρουσκική μέγαιρα ή Suncus etruscus με μήκος χωρίς την ουρά στα 11,4 εκατ. ζει στη λεκάνη της Μεσογείου έως την νοτιοανατολική Ασία και τρέφεται μέχρι και 25 φορές την ημέρα, λόγω του πολύ υψηλού μεταβολισμού της.

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Τριδάκτυλος ποντικός πυγμαίος

Ο τριδάκτυλος ποντικός πυγμαίος ή Salpingotulus michaelis είναι το μικρότερο τρωκτικό του κόσμου και ζει μονάχα στο Πακιστάν και στο Αφγανιστάν. Δεν ξεπερνά τα 4,3 εκατ. και τα αναλογικά πολύ μακριά του πόδια φέρνουν συχνά παραλληλισμούς με καγκουρό.

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Στιγματοχελώνα

Η στιγματοχελώνα η Homopus signatus, ενδημική σε μια μικρή περιοχή της Νότιας Αφρικής, είναι η πιο μικρή χελώνα του κόσμου, με μέγεθος που δεν ξεπερνά τα 6,1 με 7,9 εκατ.

              

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Μελισσοκολιμπρί 

Το μελισσοκολιμπρί ή επίσημα Mellisuga helenae ζει αποκλειστικά στην Κούβα, φτάνει μόλις τα 5,6 εκατ. και μπορεί να κουνήσει τα μικροσκοπικά φτερά του έως και 200 φορές το δευτερόλεπτο.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Γκέκο-νάνος

Γνωστός επίσης ως τουρκουάζ ή μπλε ελεκτρίκ γκέκο, ο γκέκο-νάνος ή πιο επίσημα ο Lygodactylus williamsi φτάνει τα 7,6 εκατ.. Ζει αποκλειστικά στην Τανζανία και θεωρείται ένα άκρως απειλούμενο είδος, ακριβώς εξαιτίας αυτού του έντονου χρώματός του που τον καθιστά πολύτιμο για τους λαθροκυνηγούς.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Το ποντίκι-λεμούριος της Μαντάμ Μπέρθε

Με επίσημη ονομασία Microcebus berthae, αυτός ο μικροσκοπικός λεμούριος ζει αποκλειστικά στο νησί της Μαδαγασκάρης, φτάνοντας σε μήκος μέχρι τα 9,1 εκατ. και αρέσκεται να υπηρετεί τον περίφημο Βασιλιά – Τζούλιαν.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Φίδι-κλωστή

Το φίδι-κλωστή ή Leptotyphlops carlae θεωρείται ως το πιο μικρό φίδι στον κόσμο. Το μήκος του δεν ξεπερνά τα 1,4 εκατ. και οι επιστήμονες θεωρούν ότι ολόκληρος ο πληθυσμός αυτού του είδους ζει αποκλειστικά εντός μερικών τ.χλμ στη νήσο Μπαρμπάντος.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Πυγμαίος σκιουροπίθηκος

Ο πυγμαίος σκιουροπίθηκος, επίσημη ονομασία Cebuella pygmaea, πρόκειται για τον μικρότερο πίθηκο στη Γη. Έχει μήκος 11,7 έως 15,7 εκατ. χωρίς την ουρά και ζει στα τροπικά δάση της Λατινικής Αμερικής.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Καρχαρίας-φανός νάνος

Πρόκειται να το μικρότερο είδος καρχαρία που έχει ανακαλυφθεί και φτάνει μέχρι τα 21,1 εκατ. Η επίσημη ονομασία του είναι Etmopterus perryi και διαθέτει ειδικά όργανα στο δέρμα του που του επιτρέπουν να καμουφλάρεται από τους θηρευτές του στο φως και να φωσφορίζει στο σκοτάδι για να προσελκύει τα θηράματά του.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Πυγμαίο λαγουδάκι

Με μήκος που κυμαίνεται από 23,5 έως 29,5 εκατ., τα λαγουδάκια πυγμαίοι ή Brachylagus idahoensis, όπως είναι το επιστημονικό όνομά τους ζουν κυρίως στη δυτική ακτή των ΗΠΑ και δυστυχώς συγκαταλέγονται μεταξύ των απειλούμενων ειδών.

Προηγούμενο