Τα απόρρητα του Βατικανού: Πέντε σκοτεινά μυστικά της Αγίας Έδρας

Το Βατικανό, μια ανεξάρτητη πόλη-κράτος και πατρίδα του Πάπα είναι συχνά η έμπνευση για μύθους -και αλήθειες- που αφορούν την Καθολική Εκκλησία.

Εκεί εδρεύει η Αγία Έδρα, που αποτελεί το πνευματικό και διοικητικό κέντρο της Καθολικής Εκκλησίας. Ως «Αγία Έδρα» της Καθολικής εκκλησίας ασκεί σήμερα μεγαλύτερη επιρροή ακόμη και από ολόκληρη την Ιταλία.

Αυτά είναι τα πέντε πιο «σκοτεινά» μυστικά του Βατικανού:

5
 Η Τράπεζα του Βατικανού και ο Χρυσός των Ναζί

Σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών του 1946, το Βατικανό ενδέχεται να είχε στην κατοχή του και να έκανε λαθρεμπόριο χρυσού των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, παρά το γεγονός ότι είχε τηρήσει ουδετερότητα.

Το έγγραφο, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1997, ανέφερε ότι η τράπεζα του Βατικανού είχε 200 εκατομμύρια φράγκα, δηλαδή περίπου 254 εκατομμύρια δολάρια το 2016, για τους Ναζί. Σύμφωνα με μια φήμη που περιλαμβάνεται στο έγγραφο, τα χρήματα αυτά αργότερα διοχετεύονταν μέσω ενός «αγωγού του Βατικανού» στην Αργεντινή και την Ισπανία, για να βοηθήσει τους Ναζί που είχαν κρυφτεί για να μην λογοδοτήσουν για τα εγκλήματά τους.

Πηγή: toptenz.net

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Το Αποστολικό Σωφρονιστήριο

Οι καθολικοί ιερείς έχουν μεγάλη εξουσία όταν πρόκειται να δώσουν συγχώρεση για κάποιο έγκλημα. Τα εγκλήματα αυτά μπορεί να είναι μία δολοφονία ακόμη και γενοκτονία. Αυτό εν ολίγοις σημαίνει ότι αν είσαι Καθολικός και δολοφονήσεις μια οικογένεια, μπορείς να πας σε έναν ιερέα να ζητήσεις συγχώρεση και να σε συγχωρήσει. Και επιπλέον ο ιερέας δεν μπορεί ποτέ να το αποκαλύψει στην αστυνομία.

Ωστόσο, υπάρχουν πέντε αμαρτίες τόσο βαριές που οι ιερείς δεν μπορούν να δώσουν άφεση. Αντ 'αυτού, μέσα στο Βατικανό, υπάρχει ένα μυστικό δικαστήριο που ονομάζεται «Το Αποστολικό Σωφρονιστήριο», και εξετάζει περιπτώσεις που αφορούν αυτές τις πέντε «θανάσιμες» αμαρτίες.

Το δικαστήριο ιδρύθηκε από τον Πάπα Αλέξανδρο Γ' το 1179 και το είδος των υποθέσεων που εξετάζεται εκεί υπήρξε μυστικό για πολλά χρόνια. Ωστόσο, το 2009, η Καθολική Εκκλησία έκανε ένα τεράστιο βήμα και αποκάλυψε τη φύση αυτών των αμαρτιών.

Δύο από αυτές τις αμαρτίες μπορούν να διαπραχθούν από τον καθέναν: είναι η βεβήλωση της Θείας Ευχαριστίας –που ισούται με βεβήλωση του σώματος και του αίματος του Χριστού– και η απόπειρα δολοφονίας ενός Πάπα.

Οι άλλες τρεις αμαρτίες μπορούν να διαπραχθούν μόνο από μέλη του κλήρου. Αυτές είναι: το να σπάσει τη σφραγίδα της εξομολόγησης, να εξομολογήσει άνθρωπο με τον οποίο είχε ή έχει σεξουαλικές επαφές, και το να εμπλακεί άμεσα σε διαδικασία έκτρωσης (ακόμα και να την πληρώσει).

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Το σκάνδαλο της τράπεζας Αμπροσιάνο (ή της Τράπεζας του Θεού)

Η τράπεζα του Βατικανού είναι επισήμως γνωστή ως Ινστιτούτο Θρησκευτικών Έργων και από το 1971 ως το 1989, Πρόεδρος της Τράπεζας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Πολ Μαρσίνκους από το Ιλινόις. Πριν από αυτό, ο πρώην παίκτης ράγκμπι εργαζόταν ως σωματοφύλακας για τον Πάπα Παύλο ΣΤ' αλλά έμεινε στην ιστορία για ένα σκάνδαλο που ξέσπασε το 1982.

Το σκάνδαλο ξεκίνησε με την κατάρρευση της τράπεζας Αμπροσιάνο, μιας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες στην Ιταλία, με χρέη ύψους 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Λίγο αργότερα, ο Ρομπέρτο Κάλβι, ο οποίος ήταν ο γενικός διευθυντής της τράπεζας και φίλος του Μαρσίνκους, βρέθηκε νεκρός, κρεμασμένος από μια γέφυρα στο Λονδίνο. Αρχικά ο θάνατός του θεωρήθηκε αυτοκτονία, αλλά αργότερα χαρακτηρίστηκε ως ανθρωποκτονία. Πέντε άτομα κάθισαν στο εδώλιο για τη δολοφονία του, αλλά όλοι αθωώθηκαν.

Αυτό μας φέρνει στο Μαρσίνκους και στην τράπεζα του Βατικανού. Όπως αποδείχθηκε, ο κύριος μέτοχος στην τράπεζα ήταν το Βατικανό, και είχαν διοχετεύσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια από την τράπεζα σε 10 επιχειρήσεις. Λέγεται επίσης ότι άλλοι μέτοχοι της τράπεζας συμμετείχαν στο οργανωμένο έγκλημα και κάποιοι ήταν μέλη των Μασόνων.

Όταν οι Ιταλοί ερευνητές προσπάθησαν να ανακρίνουν τον Μαρσίνκους για το σκάνδαλο, ήταν μη συνεργάσιμος. Αρνήθηκε να εγκαταλείψει το Βατικανό και αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις, επικαλούμενος διπλωματική ασυλία. Αν και του αποδόθηκαν κατηγορίες, δεν πήγε ποτέ σε δίκη και συνέχισε να διευθύνει την τράπεζα του Βατικανού για επτά ακόμα χρόνια.

Το σκάνδαλο «γέννησε» μερικές ακόμα θεωρίες συνωμοσίας. Η πιο διάσημη από αυτές χρησιμοποιήθηκε στο σενάριο του «Νονού ΙΙΙ» και είναι ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος Α' δολοφονήθηκε από τη μαφία τον Αύγουστο του 1978. Ο Ιωάννης Παύλος Α' ήταν Πάπας για μόλις 33 ημέρες, πριν βρεθεί νεκρός στο κρεβάτι του. Η επίσημη αιτία θανάτου ήταν καρδιακή προσβολή, αλλά δεν έγινε ποτέ αυτοψία. Σύμφωνα με τη θεωρία συνωμοσίας, δολοφονήθηκε επειδή ήθελε να βάλει τέλος στις σχέσεις μεταξύ εκκλησίας και ιδιωτικής τράπεζας.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Πάπες που έχουν παραιτηθεί

Για τους περισσότερους Πάπες, είναι μια δουλειά που κάνουν μέχρι να πεθάνουν. Είναι μέρος του Καθολικού Δογματισμού. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν επιτρέπεται να παραιτηθούν ή να αποσυρθούν αλλά είναι κάτι εξαιρετικά σπάνιο. 

Για την ακρίβεια, τα τελευταία 1.000 χρόνια υπήρξαν 123 Πάπες και μόνο πέντε έχουν παραιτηθεί.

Ο πρώτος που παραιτήθηκε ήταν ο Πάπας Βενέδικτος Θ', ένας από τους νεότερους (λέγεται ότι ήταν 20 χρονών) που εξελέγη στο αξίωμα και ο μόνος που υπηρέτησε πολλές θητείες ως Πάπας. Εκδιώχθηκε από το αξίωμά του το 1036, αλλά επέστρεψε λίγους μήνες αργότερα. Ωστόσο, είχε ένα πρόβλημα, ήθελε να... παντρευτεί. Έτσι, «πούλησε» το αξίωμά του στον Πάπα Γρηγόριο ΣΤ', τον Μάιο του 1045. Ο Βενέδικτος μετά δήλωσε μετανιωμένος επειδή αποδείχθηκε ότι η γυναίκα που ήθελε να παντρευτεί δεν τον ήθελε.

Ο δεύτερος Πάπας που παραιτήθηκε ήταν ο Πάπας Γρηγόριος ΣΤ', τον οποίο οι Επίσκοποι ώθησαν σε παραίτηση για την «εξαγορά» του αξιώματος από τον Πάπα Βενέδικτο Θ'. Αν και αρνήθηκε ότι έκανε κάτι κακό, παραιτήθηκε το 1046.

Ο επόμενος Πάπας που παραιτήθηκε ήταν ο Πάπας Κελεστίνος Ε' το 1294. Ο Κελεστίνος υποστήριζε ότι αν ο Πάπας ήθελε να παραιτηθεί, τότε θα πρέπει να του επιτρέπεται να το πράξει. Μια εβδομάδα αργότερα, και έπειτα από ολιγόμηνη θητεία πέντε μηνών, ο ίδιος παραιτήθηκε. Μετά τη συνταξιοδότησή του, έζησε σαν ερημίτης για δύο χρόνια. Δυστυχώς, ο προκάτοχός του ανησυχούσε ότι ο Κελεστίνος θα μπορούσε να διεκδικήσει και πάλι το αξίωμα του Πάπα και έτσι τον φυλάκισε. Έπειτα από 10 μήνες στη φυλακή, ο Πάπας Κελεστίνος Ε' πέθανε.

Ο επόμενος ήταν ο Πάπας Γρηγόριος ΙΒ' το 1415. Την εποχή εκείνη, λόγω ενός σχίσματος στην Καθολική Εκκλησία, το οποίο ξεκίνησε το 1378, υπήρχαν δύο Πάπες: ένας στη Ρώμη και ένας στην Αβινιόν. Ο Γρηγόριος επέλεξε να παραιτηθεί έτσι ώστε η Καθολική Εκκλησία να κάνει μια νέα αρχή.

Ο τελευταίος Πάπας που παραιτήθηκε ήταν ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' το 2013, για λόγους υγείας. Ωστόσο, υπάρχει μια θεωρία συνωμοσίας ότι αναγκάστηκε να παραιτηθεί. Οι υποστηρικτές αυτής της θεωρίας επισημαίνουν ότι αποχώρησε μετά το σκάνδαλο «Vatileaks»,μετά δηλαδή τη διαρροή εγγράφων που έδειχναν τη μάχη του Πάπα Βενέδικτου για μεγαλύτερη διαφάνεια σε πράγματα όπως οι ιερείς και η σεξουαλική κακοποίηση, αλλά η εσωτερική πολιτική δεν «αγκάλιασε» τα σχέδιά του.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Εξορκισμοί

Ίσως να είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι σήμερα εξακολουθούν αν εκτελούνται εξορκισμοί από την Καθολική Εκκλησία.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον πρώην εξορκιστή Γκάμπριελ Αμόρθ, ο οποίος εκτέλεσε 70.000 εξορκισμούς στο γραφείο του στο Βατικανό, υπάρχουν περίπου 300 εξορκιστές παγκοσμίως και τέσσερις εργάζονται στη Ρώμη.

Εκτός από τους ιερείς, τουλάχιστον δύο σύγχρονοι Πάπες έχουν κάνει εξορκισμούς στο Βατικανό.

Ο πρώτος εξορκισμός έγινε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β' τον Μάρτιο του 1982 σε μια νεαρή γυναίκα, τη Φραντσέσκα Φαμπρίζι από την Ούμπρια της Ιταλίας. Κατά τη διάρκεια του εξορκισμού, είχε κουλουριαστεί στο πάτωμα και φώναζε. Έκτοτε, λέγεται ότι παντρεύτηκε, έκανε παιδιά και έζησε μία κανονική ζωή.

Τον Μάιο του 2009, ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ εξόρκισε δύο άνδρες που ούρλιαζαν κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας λειτουργίας. Όταν ο Πάπας Βενέδικτος ευλόγησε τους άνδρες, τινάχθηκαν προς τα πίσω και θεραπεύτηκαν.

Προηγούμενο