Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα χειροποίητα χαλιά, είτε είναι μεταξωτά είτε όχι, χρειάζονται ειδική μεταχείριση, εμπειρία, υψηλή τεχνογνωσία και φυσικά τα απαραίτητα μηχανήματα και καθαριστικά. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι σχεδόν όλα τα ταπητοκαθαριστήρια ισχυρίζονται ότι αναλαμβάνουν όλα τα είδη χαλιών. Οπότε ο τελικός καταναλωτής, ο οποίος φυσικά δεν έχει τις ειδικές γνώσεις που απαιτούνται, δεν ξέρει ποιον να εμπιστευθεί και συχνά καταλήγει με το αγαπημένο του χαλί κατεστραμμένο ή εμφανώς ταλαιπωρημένο. Πριν, λοιπόν, πάρετε την απόφαση να δώσετε για καθαρισμό κάτι τόσο πολύτιμο, υλικά και συναισθηματικά, όπως είναι ένα χαλί, καλό είναι να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέξετε στο καθαριστήριο. Συγκεντρώσαμε για εσάς τα σημαντικότερα πράγματα που θα πρέπει να ρωτήσετε, για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο!

Στεγνό καθάρισμα

Τα περισσότερα χειροποίητα χαλιά και οπωσδήποτε τα μεταξωτά μπορούν να πλυθούν μόνο με στεγνό καθάρισμα. Διαφορετικά, οι ίνες και το πέλος τους θα καταστραφούν. Το πρόβλημα είναι ότι το στεγνό καθάρισμα θέλει τέχνη και απαιτεί υπερσύγχρονα μηχανήματα και ειδικά απορρυπαντικά σε μορφή αφρού. Μόνο έτσι θα μπορέσει να απομακρυνθεί η σκόνη, να μην αφήσει υπολείμματα αλλά και να μην γρατζουνίσει το χαλί με την κοπτική επιφάνειά της. Διότι μετά από ένα στεγνό καθάρισμα σε ταπητοκαθαριστήριο χωρίς εμπειρία, δύο είναι οι πιο πιθανές εκδοχές. Είτε το χαλί να μην έχει καθαρίσει είτε να έχει αποκτήσει θαμπά ή κατεστραμμένα σημεία.

Βιολογικά καθαριστικά

Κάποια χειροποίητα χαλιά έχουν τις προϋποθέσεις να διαβραχούν, κάτι που είναι πολύ αναζωογονητικό και απαραίτητο, για να φύγουν εύκολα και γρήγορα η σκόνη και οι λεκέδες χωρίς το κόστος του στεγνού καθαρίσματος. Ωστόσο, αν δεν δοθεί προσοχή, μπορεί να γίνει μεγάλη ζημιά στο χαλί. Τα χημικά απορρυπαντικά επιβαρύνουν πολύ τη σύνθεση όλων των χαλιών, πόσο μάλλον των χειροποίητων και αφήνουν κατάλοιπα, τα οποία θα συνεχίσουν να βλάπτουν το χαλί σας ακόμα και πολύ καιρό μετά τον καθαρισμό του. Αντίθετα, στα ταπητοκαθαριστήρια που χρησιμοποιούνται βιολογικά καθαριστικά, διασφαλίζεται η απόλυτη καθαριότητα σε συνδυασμό με το σεβασμό στη φίνα υφή των χειροποίητων χαλιών.

Πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η διαδικασία μετά το καθάρισμα του χαλιού. Η υγρασία είναι ο απόλυτος εχθρών όλων των χαλιών, αλλά ειδικά στα χειροποίητα μπορεί να προκαλέσει αλλοιώσεις με πολύ ύπουλο τρόπο. Από την άλλη, το στέγνωμα κάτω από τις ακτίνες του ήλιου κάνει περισσότερο κακό παρά καλό. Τα επαγγελματικά ταπητοκαθαριστήρια διαθέτουν ειδικούς χώρους μακριά από την υγρασία, με φυσικό φως αλλά χωρίς απευθείας επαφή με την ηλιακή ακτινοβολία.

Αν αφήσετε τα χαλιά σας για φύλαξη, τότε βεβαιωθείτε αφενός ότι το ταπητοκαθαριστήριο διαθέτει επαρκή ασφάλεια. Έπειτα, είναι ιδιαίτερα σημαντικό το πώς αποθηκεύει τα χαλιά, ώστε να μην τσακίζουν ούτε να συνωστίζονται στα ράφια. Η μηχανογράφηση στην αποθήκευση και η ομαδοποίηση των χαλιών ανάλογα με τα χαρακτηριστικά τους είναι οι σημαντικότερες προϋποθέσεις, για να ξέρετε ότι το αγαπημένο σας χαλί είναι σε καλά χέρια.

Δείτε περισσότερα για τον βιολογικό καθαρισμό χειροποίητων χαλιών στο biotapitokatharistiria.gr

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA