Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Λίμνη Κρεμαστών Ευρυτανίας είναι η μεγαλύτερη τεχνητή λίμνη στην Ελλάδα και μια από τις καθαρότερες στην Ευρώπη, με τα νερά των ποταμών Αχελώου, Αγραφιώτη, Ταυρωπού και Τρικεριώτη, να εισρέουν σε αυτήν αδιάκοπα. Η λίμνη βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ευρυτανίας και Αιτωλοακαρνανίας τους οποίους συνδέει η Γέφυρα της Επισκοπής. Μάλιστα, η βιοποικιλότητα της περιοχής, είναι ενταγμένη στο δίκτυο προστατευόμενων βιοτόπων Natura 2000.

Πώς δημιουργήθηκε η Λίμνη Κρεμαστών

Η Λίμνη Κρεμαστών Ευρυτανίας σχηματίστηκε το 1965 έπειτα από την κατασκευή του φράγματος των Κρεμαστών στα νότια της λίμνης κοντά στα Κρεμαστά Συκιάς και κάτω από το λόφο Ψωριάρικο. Με ύψος 160 μέτρων, μήκος 457 μέτρων και πλάτος 670 στη βάση του, το Φράγμα Κρεμαστών χτισμένο με χώμα και χαλίκι, είναι το μεγαλύτερο γεώφραγμα της Ελλάδας κι ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης.

Στη βάση του φράγματος, εγκαταστάθηκε ο Υδροηλεκτρικός Σταθμός Κρεμαστών. Πλέον, ο σταθμός ελέγχεται από το Εθνικό Κέντρο της Αθήνας και παράγει ενέργεια όποτε προκύπτει ανάγκη στο Εθνικό Δίκτυο.

Η απαράμιλλη ομορφιά της Λίμνης Κρεμαστών

Η Λίμνη Κρεμαστών αποτελεί ένα διαμάντι της ηπειρωτικής Ελλάδας, και έναν από τους θησαυρούς της Ευρυτανίας. Τα γαλαζοπράσινα νερά, η πλούσια χλωρίδα και πανίδα και το υπέροχο φυσικό τοπίο είναι μόνο μερικές από τις κρυμμένες ομορφιές της.

To Γεφύρι του Μανώλη

Το γεφύρι Μανώλη χρονολογείται από το 1659. Είναι ένα αριστούργημα της λαϊκής αρχιτεκτονικής, έχει διάμετρο σχεδόν 30 μέτρα, και για 400 χρόνια περίπου ένωνε τις όχθες του ποταμού Αγραφιώτη.

Το γεφύρι παραμένει κάτω από την επιφάνεια του νερού τους περισσότερους μήνες του χρόνου, με εξαίρεση τα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο, όταν έρχεται στην επιφάνεια με την πτώση της στάθμης των υδάτων της λίμνης.

Τα ελληνικά φιόρδ!

Η Λίμνη Κρεμαστών θυμίζει περισσότερο φιόρδ καθώς οι εποχικές μεταβολές της στάθμης του νερού δημιουργούν νησάκια που εμφανίζονται και εξαφανίζονται! Τα νερά της λίμνης αντανακλούν τα χρώματα κάθε εποχής, περιβάλλονται από μακία βλάστηση, ενώ η χλωρίδα της περιοχής περιλαμβάνει πολλά ενδιαφέροντα είδη.

Η Λίμνη Κρεμαστών Ευρυτανίας σε περιμένει να την ανακαλύψεις

Η Λίμνη Κρεμαστών Ευρυτανίας είναι ο ιδανικός προορισμός για να ζήσεις μια συναρπαστική εμπειρία μέσα από περιηγήσεις με σκάφη. Κατά το μήνα Αύγουστο πραγματοποιούνται καθημερινά δρομολόγια σε δύο διαδρομές με αφετηρία τη Γέφυρα Τατάρνας κι ένα με αφετηρία τον Αγ. Γεώργιο, για το οποίο αναμένεται σχετική ανακοίνωση.

Οι διαδρομές

Διαδρομή πρώτη

Τα σκάφη αναχωρούν από τη διεθνώς βραβευμένη Γέφυρα Τατάρνας, περνούν από την παλιά Σιβίστα, όπου βρίσκεται η βυθισμένη εκκλησία της Παναγιάς, συνεχίζουν προς τη Γέφυρα Τέμπλας που ενώνει μαγικά την Αιτωλοακαρνανία με την Ευρυτανία και επιστρέφουν στη Γέφυρα Τατάρνας.

Η πρωινή διαδρομή ξεκινά στις 10.00 και ολοκληρώνεται στις 11.30, ενώ η μεσημβρινή διαδρομή ξεκινά στις 14.00 και ολοκληρώνεται στις 15.30.

Μάθε περισσότερες λεπτομέρειες στο τηλέφωνο 2237350764 που λειτουργεί τις καθημερινές 9:00-14:00 και κάνε την κράτησή σου στο τηλέφωνο: 6979669706.

Διαδρομή δεύτερη

Τα σκάφη αναχωρούν επίσης από τη διεθνώς βραβευμένη Γέφυρα Τατάρνας, περνούν από το βυθισμένο Γεφύρι του Μανώλη, κάτω από τη Γέφυρα Επισκοπής - χτισμένη πάνω απ’ το ομώνυμο χωριό που χάθηκε στα νερά της λίμνης - και επιστρέφουν στη Γέφυρα Τατάρνας.

Η μεσημβρινή διαδρομή ξεκινά στις 14.00 και ολοκληρώνεται στις 16.00, ενώ η απογευματινή διαδρομή ξεκινά στις 16.00 και ολοκληρώνεται στις 18.00.

Μάθε περισσότερες λεπτομέρειες στο τηλέφωνο 2237350764 που λειτουργεί τις  καθημερινές 9:00-14:00 και κάνε την κράτησή σου στο τηλέφωνο: 6979669706.

Προγραμμάτισε την Επόμενη Απόδρασή σου!

Ανακάλυψε την απαράμιλλη φυσική ομορφιά της Ευρυτανίας, του πιο ορεινού νομού της Ελλάδας! Η ευρύτερη περιοχή αποτελεί ιδανικό προορισμό για τους λάτρεις της φύσης η οποία μεταβάλλεται από ένα αλπικό τοπίο το χειμώνα, σε καταπράσινες πλαγιές με γαλαζοπράσινα νερά το καλοκαίρι. 

Αν είσαι λάτρης των υπαίθριων σπορ, θα απολαύσεις τις αγαπημένες σου δραστηριότητες με φόντο ένα μαγευτικό σκηνικό, ενώ αν αναζητάς ήσυχες διακοπές μέσα στη φύση, αναμφίβολα θα ανταμειφθείς τα μέγιστα.

Άλλωστε, στην Ευρυτανία, ένα είναι σίγουρο: ότι η πλούσια φύση συναντά την εκπληκτική ελληνική φιλοξενία!

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA