Μενού
  • Α-
  • Α+

Η Γιολάντα Βλάχου είναι η πρόεδρος και η ψυχή της «Ανοιχτής Αγκαλιάς», του Σωματείου Φίλων Κοινωνικής Παιδιατρικής με έδρα το ΓΝΑ Παίδων Α&Π Κυριακού. Φέτος η εθελοντική της δράση συμπληρώνει 30 χρόνια προσφοράς. Σε μία από τις πολλές δραστηριότητές της η Ανοιχτή Αγκαλιά πραγματοποιηεί εκστρατείες προληπτικής Ιατρικής μαζί με εθελοντές γιατρούς και την υποστήριξη του Πολεμικού Ναυτικού.

Απαριθμώντας λοιπόν πάνω από 360.000 ιατρικές πράξεις σε 420 προορισμούς, που αφορούν παιδιά και ενήλικες, η Ανοιχτή Αγκαλιά με αφορμή τα 30α γενέθλιά της θα πραγματοποιήσει στο Μουσείο Μπενάκη μία εκδήλωση για να τιμήσει το ΓΕΝ για την προσφορά του, καθώς και τους χορηγούς και εθελοντές που βρίσκονται στο πλευρό της. Μάλιστα την βραδιά που θα ντύσει μουσικά η νεανική ορχήστρα εγχόρδων, Camerata Junior – Ορχήστρα Νέων των Φίλων της Μουσικής, με σολίστ στο βιολί τη 12χρονη Νικολία Γαρουφαλίδου. Όλα σε σχεδιασμό κι οργάνωση παραγωγής από την Solist Cultural Projects.

Με αφορμή την εκδήλωση και την συμπήρωση 30 χρόνων της, η κυρία Βλάχου, μας μιλάει για την σημαντική της προσφορά στον χώρο της Ιατρικής.

Ποια ανάγκη σας οδήγησε να ξεκινήσετε την Ανοιχτή Αγκαλιά πριν 30 χρόνια;

Ως εθελόντρια στο Τμημα παιγνιοθεραπείας του  Νοσοκομείου Παίδων Π&Α Κυριακού πολύ γρήγορα αντιλήφθηκα ότι τα παιδιά εκτός από ψυχολογική υποστήριξη χρειάζονται και καλύτερες συνθήκες νοσηλείας. Αυτό έγινε αφορμή για την ίδρυση του εθελοντικού σωματείου Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής/Ιατρικής «Ανοιχτή Αγκαλιά».

Τι περιλαμβάνει η δράση της Ανοιχτής Αγκαλιάς;

Υποστήριξη των νοσηλευόμενων παιδιών στα παιδιατρικά νοσοκομεία Αθηνών και Θεσσαλονίκης με αναπλάσεις κλινικών και προσφορά σύγχρονων ιατρικών μηχανημάτων. Εκστρατείες προσυμπτωματικού ελέγχου και ενημέρωσης στις ακριτικές περιοχές της χώρας μας (δυσπρόσιτα νησιά, Θράκη, Ήπειρος). Στήριξη ευπαθών κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από τη φτώχεια και τον αποκλεισμό. Συμβολή στις δράσεις των υπουργείων παιδείας και υγείας (εμβολιασμός, προσυμπτωματικός έλεγχος σε παιδιά και ενήλικες σε δομές προσφύγων) . Διοργάνωση ημερίδων με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα που άπτονται στην υγεία, παιδεία, περιβάλλον κλπ.

Κέντρο Ημέρας για παιδιά με διάχυτες αναπτυξιακές και συναισθηματικές διαταραχές. Ιδρύθηκε και Λειτουργεί στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής από το έτος 2006. Τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας. Συμβολή στην εκπαιδευτική κοινότητα με  προσφορά εκπαιδευτικού υλικού, ηλεκτρονικών υπολογιστών, μουσικών οργάνων σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια. Ενίσχυση στα πολυδύναμα περιφερειακά ιατρεία με αναλώσιμα υλικά και ιατρικά μηχανήματα. Βελτίωση της ποιότητας ζωής των παιδιών με δημιουργία Κέντρων πολλαπλών χρήσεων , παιδικών χαρών, mini volley, στα ακριτικά νησιά. Εφαρμογή προγράμματος διατροφής και άσκησης στα σχολεία. Εκπαίδευση βασικής υποστήριξης ζωής. Συμβολή στην παράδοση με δημιουργία λαογραφικού μουσείου και προσφορά παραδοσιακών στολών στο Δήμο Φούρνων. Και αξίζει να σημειωθεί, ότι με εξαίρεση το Κέντρο Ημέρας, οι υπόλοιπες δράσεις υποστηρίζονται από Χορηγούς.

Μέσα στο Αγλαία Κυριακού τι ακριβώς κάνετε ως σωματείο;

Αναπλάσεις των κλινικών όπως ογκολογική, παιδοχειρουργική, ενδοκρινολογικό τμήμα δημιουργία φαρμακείου, κλπ. Υποστηρίζουμε τα νοσηλευόμενα παιδιά με εθέλοντριες στο τμήμα παιγνιοθεραπείας και εφαρμόζουμε πρωτοποριακά προγράμματα όπως clown doctror και πρόγραμμα μουσικοθεραπείας. Προσφέρουμε αναλώσιμα ιατρικά υλικά και μηχανήματα. Αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες και προσπαθούμε στο μέτρο του δυνατού να ανταποκριθούμε σε αυτές.

Πώς σας συνδράμει το Πολεμικό Ναυτικό για να προσεγγίσετε τα νησιά της άγονης γραμμής και τι κάνετε εκεί;

Η συμβολή του Πολεμικού Ναυτικού στο πρόγραμμα με το διακριτικό τίτλο «Υποστηριζουμε τη Ζωή είναι καταλυτική . Συνολικά 30 χρόνια μεταφέρει  την ομάδα της Ανοιχτής Αγκαλιάς Φ.Κ.Π.Ι. με πλοία της διασποράς σε προορισμούς που έχουν καθοριστεί εκ των προτέρων. Το κλιμάκιο των γιατρών αποτελείται από όλες τις προαπαιτούμενες ειδικότητες. Το ιατρικό  και νοσηλευτικό προσωπικό προέρχεται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ Αθηνών και Θεσσαλονίκης. Σε αυτούς τους προορισμούς συναντάμε τους ακρίτες (παιδιά και ενήλικες), στους οποίους παρέχουμε εξετάσεις προσυμπτωματικού ελέγχου δωρεάν.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί περισσότερες από 360.000 ιατρικές πράξεις και έχουμε επισκεφθεί 420 προορισμούς. Το Πρόγραμμα υποστηρίζεται από τα Υπουργεία Εθνικής Άμυνας, Υγείας και Παιδείας. Ο φορέας μας, για τις  δράσεις, είναι πιστοποιημένος από τα Υπουργεία Εξωτερικών,  Υγείας, Παιδείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Τι δίκτυο εθελοντών έχετε αναπτύξει;

Το σωματείο Φίλοι Κοινωνικής Παιδιατρικής/ Ιατρικής Ανοιχτή Αγκαλιά, αριθμεί  300 εθελοντές - ιατρικό ,νοσηλευτικό προσωπικό  κλπ.-

Από την ημέρα που ξεκινήσατε μέχρι σήμερα βλέπετε περισσότερη ή λιγότερη θέρμη των γιατρών να εμπλακούν σε εθελοντικές ενέργειες;

Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, παράλληλα όμως υπάρχει και δυσκολία επειδή προέρχονται από τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Ποια είναι η πιο δύσκολη στιγμή που θυμάστε;

Σε επίσκεψή μου σε ακριτικό νησί, κατά τη διάρκεια εκστρατείας  έχω βιώσει το θάνατο κατοίκου από ατύχημα, όπου δεν υπήρχαν οι κατάλληλες υποδομές για να αντιμετωπιστεί το συμβάν. Έχω βιώσει την αγωνία των γιατρών και μάνας παιδιού το οποίο έπρεπε επειγόντως να μεταφερθεί, αλλά δεν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Επίσης με συνέθλιψε ο θάνατος παιδιού στο νοσοκομείο Παίδων και ο ακρωτηριασμός άλλου.

Και πώς νιώθετε κάθε φορά που βλέπετε το χαμόγελο των παιδιών και των οικογενειών τους;

Μου δίνει δύναμη να συνεχίσω.

Πείτε μας δύο λόγια για την εκδήλωση που ετοιμάζετε στο Μουσείο Μπενάκη.

Το τέλος του 2022 συμπληρώνουμε 30 χρόνια κοινωνικής προσφοράς. Οφείλουμε να τιμήσουμε την προσφορά του Πολεμικού Ναυτικού, των εθελοντών και των χορηγών μας, οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν και μας υποστήριξαν όλα αυτά τα χρόνια.

Και ποιος είναι ο στόχος για τα επόμενα χρόνια της Ανοιχτής Αγκαλιάς;

Να συνεχίσουμε να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο ως υπεύθυνοι πολίτες, ευελπιστώντας ότι θα έχουμε και πάλι την υποστήριξη των χορηγών και όσων μας έχουν βοηθήσει έως σήμερα. Γιατί όταν ανοίγεις μια ζεστή αγκαλιά για να χωρέσει τις αγωνίες των παιδιών και όσων μας έχουν ανάγκη, σημαίνει ότι είσαι έτοιμος να γίνεις εθελοντής εφ όρου ζωής.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA