Και όταν λέμε πλανήτης μιλάμε για τους κατοίκους του, εμάς τους ανθρώπους. Το πόσο εύκολο είναι να ξεσυνηθίσουμε από τον χειμαρρώδη τρόπο ζωής μας, ιδίως εμείς οι δυτικοί, είναι ένα ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί. Τα δεδομένα όμως παραμένουν και κάθε μέρα έρχονται και περισσότερα. Πριν από δύο 24ωρα οι επιστήμονες έβγαλαν μια έκθεση με τα πορίσματα τους από το Juneau Icefield.

Το Juneau Icefield βρίσκεται στην πρωτεύουσα της Αλάσκας και είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες κοιλάδες πάγου στο δυτικό ημισφαίριο. Στα 1.500 μίλια της έκτασης του βρίσκονται 140 όγκοι πάγου, με τις κορυφές Taku και Mendenhall να είναι οι πιο ξακουστές. Οι μελέτες του πανεπιστημίου του Fairbanks της πολιτείας δείχνουν ότι αν η θερμοκρασία συνεχίσει την ανοδική της πορεία μέχρι το 2060, τότε το 2099 θα έχει χαθεί ολοσχερώς το Juneau Icefield, ενώ γίνεται αντιληπτό ότι κάθε χρόνος που περνάει σημαίνει και απώλεια ενός μέρους του.

Αυτό είναι ένα σενάριο που θα συμβεί ακόμα κι αν ο πλανήτης χρησιμοποιεί μόνο εναλλακτικές πηγές ενέργειας και σταματήσει να χρησιμοποιεί καύσιμα. Κάτι που μεταφράζεται σε μια απώλεια του 60% του Juneau μέχρι το τέλος του αιώνα και μια ολοσχερή καταστροφή ως το 2200 αν υποθέσουμε ότι μετά το 2090 η θερμοκρασία θα σταθεροποιηθεί. Κι αυτά είναι τα δεδομένα μόνο για το Juneau Icefield. Τα ίδια και πιο άσχημα παρουσιάζονται τα πράγματα στην Αρκτική που πέρασε έναν χειμώνα 4-11 βαθμούς Φαρενάιτ πάνω από το συνηθισμένο, δηλαδή 2-6 βαθμούς Κελσίου.

Οι φωτογραφίες μιλάνε από μόνες τους. Όπως άλλωστε τόσα και τόσα χρόνια. Κανείς όμως δεν τις κοίταξε σωστά.[ngallery id=251864 title="Πλανήτης σε Ground Zero: Το Juneau Icefield έτοιμο να λιώσει"]