Μενού
  • Α-
  • Α+

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωτοπυγμάχος Αντώνης Χριστοφορίδης επικράτησε στις 13 Ιανουαρίου 1941 του Ιταλοαμερικανού Μέλιο Μπετίνα στο Κλίβελαντ του Οχάιο και ανακηρύχθηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στην κατηγορία των ημιβαρέων βαρών.

Έτσι κέρδισε επάξια τον τίτλο ενός από τους μεγαλύτερους αθλητές στην ιστορία του ελληνικού αθλητισμού καθώς μέχρι τώρα κανένας άλλος Έλληνας δεν έχει καταφέρει κάτι αντίστοιχο στον χώρο της πυγμαχίας.

Ο Αντώνης που έφυγε στα πέντε του ξεριζωμένος από το σπίτι του λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής το 1922, μεγάλωσε στους Αμπελόκηπους στην Αθήνα και κατέφυγε σε μία σχολή πυγμαχίας για να μάθει να αντιμετωπίζει τους νταήδες στην περιοχή του. Από εκεί και πέρα, όπως λένε, ξεκίνησε να γράφεται ιστορία, καθώς πολύ γρήγορα έλαμψε το ταλέντο του, με αποτέλεσμα το 1934 (σε ηλικία 17 ετών) να φύγει για τη Γαλλία, από όπου και ξεκίνησε μία τεράστια καριέρα.

Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του έμελλε να γραφτεί στις 13 Ιανουαρίου του 1941, όπου και νίκησε τον σπουδαίο πυγμάχο της εποχής Μέλιο Μπετίνα κατακτώντας τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στην κατηγορία των ημιβαρέων βαρών.

Μάλιστα, ο Μπετίνα προηγούνταν για 12 γύρους, αλλά στους 3 τελευταίους ο Χριστοφορίδης αντεπιτέθηκε και τελικά πήρε τη νίκη παμψηφεί στα σημεία!

Η νίκη πανηγυρίστηκε ξέφρενα από τους ομογενείς, καθώς την ίδια μέρα ο ελληνικός στρατός, πολεμώντας τους Ιταλούς φασίστες του Μουσολίνι, βρισκόταν προ των πυλών της Κορυτσάς.

Είναι χαρακτηριστικό πως οι αμερικανικές εφημερίδες της εποχής αφιέρωσαν ένα μεγάλο κομμάτι στην μεγάλη νίκη του Χριστοφορίδη αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι Έλληνες νικάνε τους Ιταλούς και στα βουνά της Αλβανίας αλλά και στα ρινγκ της Νέας Υόρκης».

Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε πλάνα από τη νίκη του Αντώνη Χριστοφορίδη απέναντι στον σπουδαίο πυγμάχο Τζίμι Μπίβινς, η οποία αποτέλεσε και το «εισιτήριό» του για την αναμέτρηση με τον Μπετίνα και την κατάκτηση του τίτλου:

Πώς νίκησε τον Χίτλερ

Μία από τις πιο εμβληματικές στιγμές της καριέρας του Αντώνη Χριστοφορίδη σημειώθηκε στο Βερολίνο το 1938, τρία χρόνια πριν ανακηρυχθεί παγκόσμιος πρωταθλητής.

Μπροστά σε ένα φανατισμένο κοινό 20.000 θεατών, το ελληνόπουλο από την Μικρά Ασία αντιμετώπισε τον θηριώδη Γερμανό πυγμάχο Γκουστάβ Έντερ, ο οποίος ήταν αήττητος για 7 χρόνια σε όλα τα ευρωπαϊκά ρινγκ.

Αυτό όμως δεν φάνηκε να πτοεί τον Αντώνη Χριστοφορίδη, ο οποίος δεν έχασε στιγμή την ψυχραιμία του και καθήλωσε τον αντίπαλό του στα σχοινιά. Με τη λήξη του αγώνα ο Έντερ σήκωσε από μόνος του το χέρι του Χριστοφορίδη, αναγνωρίζοντας έτσι την ανωτερότητα του, ενώ στα μεγάφωνα δεν αναφέρθηκε καν το όνομά του νικητή, αλλά απλώς ανακοινώθηκε ότι νίκησε «ο Έλληνας»...

Στις κερκίδες ήταν ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ, ο οποίος, εμφανώς εκνευρισμένος, αποχώρησε από το στάδιο πριν από τη λήξη του αγώνα, φέρνοντας στο μυαλό μνήμες από... Τζέσε Όουενς στους Ολυμπιακούς του Βερολίνου το 1936!

Η ζωή μετά τα ρινγκ

Ο θρυλικός αυτός αθλητής μετά την αποχώρησή του από τα ρινγκ, άνοιξε ένα εστιατόριο στην πόλη Γενεύη (Geneva) του Οχάιο, το οποίο διατήρησε για πολλά χρόνια. Το 1968 πούλησε την περιουσία του στο Οχάιο και εγκαταστάθηκε στη Φλόριντα που έζησε ως απόμαχος, ενώ το 1971 επέστρεψε στην Ελλάδα έπειτα από 34 ολόκληρα χρόνια.

Σκόπευε να μείνει για 45 μέρες όπως έλεγε ο ίδιος, αλλά η νοσταλγία και η αγάπη του για την Ελλάδα τον έκαναν να παρατείνει τη διαμονή του και τελικά έμεινε για το υπόλοιπο της ζωής του παίζοντας κυρίως γκολφ για να γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο του.

Έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής του στην Αθήνα, όπου και πέθανε από συγκοπή μέσα στο αυτοκίνητό του στις 19 Οκτωβρίου 1985 σε ηλικία 68 ετών. Η κηδεία του έγινε από το Νεκροταφείο Ζωγράφου, δύο ημέρες αργότερα.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA