Μενού
  • Α-
  • Α+

Σύμφωνα με τον Guardian, τα ευρήματα που συγκεντρώθηκαν από κυβερνητικές πηγές, δείχνουν ότι κατά μέσο όρο 12 εργαζόμενοι από αυτές τις πέντε χώρες της Νότιας Ασίας πεθαίνουν κάθε εβδομάδα από τον Δεκεμβρίο του 2010, όταν ανακοινώθηκε η ανάληψη της διοργάνωσης από το Κατάρ.

Στοιχεία από την Ινδία, το Μπαγκλαντές, το Νεπάλ και τη Σρι Λάνκα αποκάλυψαν ότι υπήρχαν 5.927 θάνατοι μεταναστών εργαζομένων κατά την περίοδο 2011-2020. Ξεχωριστά, στοιχεία από την πρεσβεία του Πακιστάν στο Κατάρ ανέφεραν επιπλέον 824 θανάτους Πακιστανών εργαζομένων, μεταξύ 2010 και 2020.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς τα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνουν θανάτους από ορισμένες χώρες που στέλνουν μεγάλο αριθμό εργαζομένων στο Κατάρ, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων και της Κένυας. Οι θάνατοι που σημειώθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2020 επίσης δεν περιλαμβάνονται.

Οικοδομικός οργασμός

Τα τελευταία 10 χρόνια, το Κατάρ έχει ξεκινήσει ένα πρωτοφανές πρόγραμμα ανέγερσης κτιρίων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το τουρνουά ποδοσφαίρου το 2022. Εκτός από επτά νέα γήπεδα, δεκάδες μεγάλα έργα έχουν ολοκληρωθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη, συμπεριλαμβανομένου ενός νέου αεροδρομίου, δρόμων, συστημάτων δημόσιων συγκοινωνιών, ξενοδοχείων και μιας νέας πόλης, η οποία θα φιλοξενήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Ενώ τα αρχεία θανάτου δεν κατηγοριοποιούνται από το επάγγελμα ή τον τόπο εργασίας, είναι πιθανό πολλοί εργαζόμενοι που έχουν πεθάνει απασχολούνταν σε αυτά τα έργα υποδομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου, λέει ο Μικ ΜακΓκίχαν, διευθυντής της FairSquare Projects, ομάδας υπεράσπισης που ειδικεύεται στα εργασιακά δικαιώματα στον κόλπο. «Ένα πολύ σημαντικό ποσοστό των μεταναστών εργαζομένων που έχασαν τη ζωή τους από το 2011 ήταν μόνο στη χώρα επειδή το Κατάρ κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο», ανέφερε.

Υπήρξαν 37 θάνατοι μεταξύ των εργαζομένων που συνδέονται άμεσα με την κατασκευή γηπέδων του Παγκοσμίου Κυπέλλου, εκ των οποίων οι 34 ταξινομούνται ως «μη σχετιζόμενες με την εργασία» από την οργανωτική επιτροπή της εκδήλωσης. Τα ευρήματα εκθέτουν την αποτυχία του Κατάρ να προστατεύσει το μεταναστευτικό εργατικό δυναμικό του, που αριθμεί 2 εκατομμύρια άτομα ή ακόμα και να διερευνήσει τα αίτια του προφανώς υψηλού ποσοστού θανάτου μεταξύ των κυρίως νέων εργαζομένων.

Πίσω από τα στατιστικά στοιχεία βρίσκονται αμέτρητες ιστορίες κατεστραμμένων οικογενειών που έχουν μείνει χωρίς τον κύριο οικογενειάρχη τους, αγωνίζονται να κερδίσουν αποζημίωση και νιώθουν σύγχυση για τις συνθήκες του θανάτου του αγαπημένου τους προσώπου.

Ο ζοφερός αριθμός των νεκρών του Κατάρ αποκαλύπτεται σε μακρά υπολογιστικά φύλλα επίσημων δεδομένων που απαριθμούν τα αίτια θανάτου. Μεταξύ των αιτιών, οι πιο συνηθισμένοι είναι οι λεγόμενοι «φυσικοί θάνατοι», που συχνά αποδίδονται σε οξεία καρδιακή ή αναπνευστική ανεπάρκεια. Με βάση τα στοιχεία που έλαβε ο Guardian, το 69% των θανάτων μεταξύ των εργαζομένων της Ινδίας, του Νεπάλ και του Μπαγκλαντές κατηγοριοποιούνται ως φυσικοί. 

Τι απαντάει το Κατάρ

Η κυβέρνηση του Κατάρ λέει ότι ο αριθμός των θανάτων, τον οποίο δεν αμφισβητεί, είναι ανάλογος με το μέγεθος του μεταναστευτικού εργατικού δυναμικού και ότι τα στοιχεία περιλαμβάνουν εργαζόμενους που έχουν πεθάνει εδώ και πολλά χρόνια.

«Το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ αυτών των κοινοτήτων είναι εντός του αναμενόμενου εύρους για το μέγεθος και τα δημογραφικά στοιχεία του πληθυσμού. Ωστόσο, κάθε χαμένη ζωή είναι μια τραγωδία και καμία προσπάθεια δεν εξοικονομείται προσπαθώντας να αποτρέψει κάθε θάνατο στη χώρα μας», ανέφερε η κυβέρνηση του Κατάρ σε δήλωση εκπροσώπου.

Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι όλοι οι πολίτες και οι αλλοδαποί έχουν πρόσβαση σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη πρώτης κατηγορίας και ότι υπήρξε σταθερή μείωση του ποσοστού θνησιμότητας μεταξύ των «φιλοξενούμενων εργαζομένων» κατά την τελευταία δεκαετία λόγω των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία.

Πηγή: Guardian.

Διαβάστε ακόμα:

Novaya Gazeta: Νέα βίντεο με βασανιστήρια στις φυλακές του Γιαροσλάβλ (Σκληρές εικόνες)

Κορονοϊός - ΕΕ: Ποιες χώρες το «παρακάνουν» με τα περιοριστικά μέτρα; - Η Κομισιόν ζητά εξηγήσεις

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA