Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 19 Σεπτεμβρίου, όταν στο γηροκομείο της Φλόριντα κυκλοφόρησε η είδηση σαν ψίθυρος στην αρχή και σαν λυγμός όσο περνούσε η ώρα: Ο Τζέικ πέθανε! Ποιος ήταν ο Τζέικ; Ο μεγάλος Τζέικ ΛαΜότα, ο πυγμάχος – θρύλος που το δεύτερο νοκ άουτ της καριέρας του ήταν και το μοιραίο, στα 95 χρόνια του

Διαβάστε επίσης: Ο θρυλικός μάγος Χουντίνι αποθεώνεται, σαν σήμερα 5 Αυγούστου, όταν μένει αλυσοδεμένος σε ένα κιβώτιο στο νερό επί 90 λεπτά!

Τον έλεγαν «Ταύρο του Μπρονξ» και ο ΛαΜότα ήταν πασίγνωστος και για τον βίαιο χαρακτήρα του και την κακοποίηση των συζύγων του. Παντρεύτηκε έξι φορές! Ο Τζέικ ΛαΜότα ήταν πατέρας έξι παιδιών, δύο αγοριών και τεσσάρων κοριτσιών. Το 1998 έχασε τους δύο γιους του, τον Τζέικ τζούνιορ σε ηλικία 51 ετών από καρκίνο και τον 49χρονο Τζο σε αεροπορικό δυστύχημα. 

Ο ΛαΜότα είχε γεννηθεί το 1922 σε κακόφημη συνοικία της Νέας Υόρκης, όπου ζούσαν κυρίως μετανάστες. Ήταν γιος φτωχών ιταλών μεταναστών, και από πολύ μικρός έδειξε δείγματα ευστροφίας, εξαιρετική δύναμη κι έναν εκρηκτικό - βίαιο χαρακτήρα που έμελλε να σημαδέψει ολόκληρη τη ζωή του.

Ο Τζέικ ΛαΜότα άρχισε την καριέρα του στα ρινγκ το 1941, όταν τον απέρριψαν οι ένοπλες δυνάμεις για ιατρικούς λόγους. Έγινε διάσημος για το ότι δεχόταν ισχυρά χτυπήματα, χωρίς να χάνει τις αισθήσεις του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι ηττήθηκε μόλις μία φορά με νοκ άουτ στη μακρά σταδιοδρομία του.

Η πορεία του στα ρινγκ ήταν ένα συνεχές ανεβοκατέβασμα έως την τελική πτώση: οι μάχες με τον θρυλικό Σούγκαρ Ρέι Ρόμπινσον, οι σχέσεις με την Μαφία, οι στημένοι αγώνων, ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή και η οδυνηρή ήττα από τον Ρόμπινσον σε έναν αγώνα που έμεινε στην ιστορία ως «Η Σφαγή της Ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου»... Ο ΛαΜότα αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής μεσαίων βαρών το 1950.

Μετά την απόσυρσή του από τα ρινγκ, το 1954, αγόρασε νυχτερινό κέντρο στο Μαϊάμι, προτού ασχοληθεί με τον χώρο του θεάματος και τη διαφήμιση. Η ζωή του ήταν ταραχώδης και πολύ συχνά βρισκόταν μπλεγμένος με το οργανωμένο έγκλημα. Κάποτε παραδέχτηκε ότι ηττήθηκε σε έναν αγώνα κάτω από την πίεση της μαφίας: «Έχασα επίτηδες έναν αγώνα με τον Μπίλι Φοξ, επειδή δεσμεύθηκαν ότι το τίμημα για την υπεράσπιση του τίτλου μου θα ήταν μία σφαίρα»!

https://www.youtube.com/watch?v=yUp6d79WRVI

Το Οργισμένο Είδωλο σάρωσε!

Η ταινία του Μάρτιν Σκορσέζε «Οργισμένο Είδωλο» (Raging Bull) του 1980 είναι βασισμένη στη βιογραφία του Τζέικ ΛαΜότα και αποτελεί ταινία – πρότυπο για τον τρόπο που προσέγγισε έναν αντί-ήρωα. Η ταινία προτάθηκε για οκτώ Όσκαρ. Ο πρωταγωνιστής της Ρόμπερτ ΝτεΝίρο κέρδισε το βραβείο Α’ αντρικού ρόλου. Να σημειώσουμε ότι ο ΝτεΝίρο είχε πάρει 27 κιλά για να υποδυθεί τον σκληρό πυγμάχο. Σήμερα όλοι οι κριτικοί κινηματογράφου θεωρούν το «Οργισμένο Είδωλο» ως μια από τις σημαντικότερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA