Μενού
  • Α-
  • Α+

H Λία Τόμας διχάζει και πάλι τον αθλητικό, και όχι μόνο, κόσμο στις ΗΠΑ. Η διεμφυλική κολυμβήτρια επικράτησε τις προηγούμενες ημέρες στον τελικό των 500 γιαρδών ελεύθερου γυναικών του Αμερικανικού Πανεπιστημιακού Πρωταθλήματος Κολύμβησης και Καταδύσεων και έγινε η πρώτη τρανς αθλήτρια που κατακτά την πρωτιά σε εθνικό πρωτάθλημα πρώτης κατηγορίας. Παράλληλα όμως ανοίγει και πάλι την κουβέντα για το κατά πόσο «δίκαιο» είναι να αγωνίζεται μαζί με άλλες αθλήτριες και κατά πόσο έχει πλεονέκτημα απέναντί τους. Όσο και αν ακούγεται παράταιρο να γίνεται ανοίγει μια τέτοια συζήτηση.

Η Lia Thomas άρχισε πριν από περίπου τρία χρόνια τη διαδικασία της μετάβασης, ξεκινώντας ορμονική θεραπεία ενώ μετά τη νίκη της στην κούρσα, το Σάββατο ολοκλήρωσε την κολεγιακή της καριέρα καθώς κολύμπησε για τελευταία φορά για το Penn τερματίζοντας 8η στον αγώνα των 100 γιάρδων.

Το χρυσό μετάλλιο όμως που κατέκτησε την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε και πάλι το σεντούκι με τις διαμαρτυρίες. «Πέρασε 21 χρόνια από τη ζωή του ως άντρας. Τα αθλήματα των γυναικών δεν είναι η εναλλακτική για τους αποτυχημένους άνδρες αθλητές» έγραψε μία οργάνωση για τις αξίες της οικογένειας, βάζοντας ουσιαστικά λεζάντα στις φωτογραφίες που κυκλοφορούν όλες αυτές τις ημέρες στα κοινωνικά δίκτυα υποδεικνύοντας τους χρόνους που έκανε η Τόμας τόσο ως Γουίλιαμ όσο και ως Λία. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Η Τόμας, αρνήθηκε να παρευρεθεί στη συνέντευξη Τύπου μετά τον αγώνα που απαιτείται από το NCAA, είπε δηλώσεις της αργότερα ότι προσπαθούσε να ξεπεράσει τις αντιδράσεις. «Προσπαθώ να το αγνοήσω όσο μπορώ. Προσπαθώ να επικεντρωθώ στο κολύμπι μου, στο τι πρέπει να κάνω για να προετοιμαστώ για τους αγώνες μου. Και απλώς προσπαθώ να αποκλείσω οτιδήποτε άλλο.  Σημαίνει τα πάντα για εμένα να είμαι εδώ, να είμαι με δύο από τους καλύτερους φίλους και συναθλητές και να μπορώ να αγωνιστώ» είπε χαρακτηριστικά. 

Αντιδράσεις από θρησκευτικές οργανώσεις

Εξω από τις εγκαταστάσεις που έγιναν οι αγώνες υπήρξαν οργανωμένες αντιδράσεις ενώ ρατσιστικές και μισαλλόδοξες απόψεις ακούστηκαν από πολλούς εκπροσώπους πατριωτικών οργανώσεων στις ΗΠΑ. 

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Το Concerned Women for America, μια κοινωνικά συντηρητική, ευαγγελική χριστιανική μη κερδοσκοπική επιτροπή για τις γυναίκες, ανακοίνωσε πως υπέβαλε μήνυση για προς το κολέγιο για το γεγονός πως επέστρεψε στην Τόμας να αγωνιστεί. «Το μέλλον του γυναικείου αθλητισμού κινδυνεύει και τα ίσα δικαιώματα των αθλητριών παραβιάζονται», ανέφερε η πρόεδρος της CWA, Πένι Νανς. Και αυτή δεν ήταν η μόνη αντίδραση.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Την υποστήριξαν

Στον αντίποδα όμως υπήρξαν και οι φωνές υποστήριξης της νεαρής κολυμβήτριας και μάλιστα από φοιτητές. «Φέρνουν το μίσος στην κοινότητα του πανεπιστημίου μας μας», είπε στο ESPN η πρόεδρος της Georgia Tech Grad Pride, Νίκη Καφεζάκη

Οπως αναφέρει το ESPN η Τόμας δεν είναι η πρώτη τρανς αθλήτρια που αγωνίζεται σε συλλογικά αθλήματα, ούτε η πρώτη που έχει επιτυχία. Κανείς όμως δεν προκάλεσε βαθύτερο διχασμό.

The referenced media source is missing and needs to be re-embedded.

Επιτυχίες τρανς αθλητών

Η Τόμας δεν ήταν ωστόσο το πρώτο διεμφυλικό άτομο που κερδίζει τίτλο σε αγώνες στις ΗΠΑ. Όπως σημειώνει το Outsports Η Σίσι Τέλφερ κέρδισε εθνικό τίτλο στο NCAA Division II στα εμπόδια το 2019. Μερικοί άλλοι τρανς αθλητές έχουν κερδίσει εθνικούς ή παγκόσμιους τίτλους εκτός κολεγίου. Μερικές τρανς γυναίκες ήταν οι καλύτερες ή μεταξύ των καλύτερων παικτών στις κολεγιακές τους ομάδες - όπως η Τζούν Ίστγουντ και η Νάβι Χάσκι - αλλά δεν έχουν φτάσει κοντά στο να κερδίσουν εθνικούς τίτλους.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA