Μενού
  • Α-
  • Α+

Το πρόσφατο ξέσπασμα του Γιώργου Πιλίδη σε τηλεοπτική εκπομπή εναντίον της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης με αφορμή τον αποκλεισμό του από τους Μεσογειακούς Αγώνες είχε προκαλέσει αίσθηση. Η κόντρα του παγκόσμιου πρωταθλητή με την ομοσπονδία έχει την αφετηρία της στη συμμετοχή του στο Survivor και στις αναφορές, που έκανε στο παιχνίδι επιβίωσης, για στημένους αγώνες στο άθλημα της πάλης. Οι καταγγελίες Πιλίδη έφτασαν στη Βουλή με τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη να απαντά σε σχετική ερώτηση στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. 

Είχε προηγηθεί η επεισοδιακή διακοπή του πανελλήνιου πρωταθλήματος στο Κιλκίς ύστερα από τις διαμαρτυρίες μεγάλου αριθμού αθλητών, οι οποίοι τάχθηκαν με το μέρος του Πιλίδη, επιλέγοντας με την αποχή τους να εκδηλώσουν τη στήριξη τους στον πρωταθλητή της ελευθέρας πάλης. Ο ίδιος είχε κάνει λόγο για μια «ειρηνική» κινητοποίηση 300 αθλητών ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τεκταινόμενα στους κόλπους της ομοσπονδίας με τη διοίκηση της από την πλευρά της να μιλά για «γεγονότα ωμής βίας» καταλογίζοντας στον Πιλίδη ότι «χρησιμοποίησε χυδαίες εκφράσεις και απειλές προς τον πρόεδρο της ΕΛΟΠ Στέργιο Λεωνάκη και τα υπόλοιπα μέλη του ΔΣ, καθώς και αθλητών και προπονητών, που είχαν διαφορετική άποψη». Αναφορικά δε, με τον αποκλεισμό του από την αποστολή, που θα συμμετείχε στους Μεσογειακούς Αγώνες, η θέση της ομοσπονδίας ήταν πως «ο Γιώργος Πιλίδης με τις πράξεις του έχει θέσει εαυτόν εκτός εθνικής ομάδας. Συμμετείχε στο Survivor χωρίς να ενημερώσει κανέναν στην ομοσπονδία, η οποία μάλιστα προς έκπληξη όλων το έμαθε από το τρέιλερ της τηλεόρασης!».

Στο πλαίσιο αυτής της σφοδρής αντιπαράθεσης, με τον αθλητή να μην αποδέχεται σε καμία περίπτωση ότι η ομοσπονδία του έχει δώσει το ποσό των 150.000 ευρώ, όπως υποστηρίζει η διοίκηση της, τοποθετήθηκε ο κ. Αυγενάκης. Ενημερώνοντας τη Βουλή ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού σημείωσε ότι «η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης υπέβαλε για το οικονομικό έτος 2022 προϋπολογισμό, ύψους 1.151.000 ευρώ, στον οποίο αναφέρεται για αθλητική προετοιμασία, ποσό 50.000 ευρώ και για παροχές αθλητών, ποσό 60.000 ευρώ. Επισημαίνεται ότι ο προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού». Οπως αναφέρει το αρμόδιο κυβερνητικό στέλεχος, η διαδικασία πληρωμής των εξόδων προετοιμασίας των αθλητών καθώς και των παροχών στους αθλητές αφορά την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης. «Η εν λόγω Ομοσπονδία έχει επιχορηγηθεί για το οικονομικό έτος 2022 από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με το ποσό των 335.000 ευρώ ως τακτική επιχορήγηση έτους 2022. Επίσης, χρηματοδοτήθηκε από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού από τη φορολογία των κερδών του στοιχήματος με το ποσό των 243.045 ευρώ».

Οσον αφορά στη θέση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πάλης για τον αποκλεισμό Πιλίδη, η οποία κοινοποιήθηκε στους βουλευτές, «βασικό κριτήριο επιλογής των αθλητών για τη συμμετοχή τους στους Μεσογειακούς Αγώνες ήταν η συμμετοχή τους στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, το οποίο διοργανώθηκε από την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης στο Κιλκίς στις 21 και 22 Μαΐου 2022. Εντούτοις, κατά τις ημέρες διεξαγωγής του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος στο χώρο των αγώνων διαδραματίστηκαν σκηνές και επεισόδια καθόλου τιμητικά για το άθλημα, το οποίο υπηρετούμε πιστά». 

Ειδικότερα, ο «Γιώργος Πιλίδης αποτέλεσε έναν εκ των προτεργατών των ως άνω θλιβερών επεισοδίων, που είχαν ως αποτέλεσμα τη μη διεξαγωγή του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος, απείχε και δεν αγωνίστηκε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, συμμετοχή η οποία αποτελούσε προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στους Μεσογειακούς Αγώνες. Επιπλέον, όπως εμφαίνεται από την Καρτέλα Αθλητή, που τηρείται στην Ομοσπονδία, ο ίδιος δεν έχει συμμετάσχει με την Εθνική Ομάδα Πάλης σε καμία διοργάνωση ύστερα από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα U23 Ελευθέρας Πάλης στο Βελιγράδι στις 31.10.2021, ενώ αρνήθηκε τη συμμετοχή του σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το 2022, που κλήθηκε να συμμετάσχει, επικαλούμενος πρόβλημα υγείας, που απέκτησε κατά τη συμμετοχή του σε γνωστό τηλεπαιχνίδι επιβίωσης». 

Σε κάθε περίπτωση, ο Γιώργος Πιλίδης δεν ήταν ο μοναδικός αθλητής, που απέκλεισε η Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης από την αποστολή των Μεσογειακών Αγώνων. Το παρών στο Οράν της Αλγερίας δεν έδωσαν επίσης εκτός από τον πρωταθλητή Ευρώπης Γιώργο Κουγιουμτζίδη και οι Μιχάλης Ιωσιφίδης, Δημήτρης Τσεκερίδης, Ηλίας Παγκαλίδης, Λαοκράτης Κεσίδης, Αλέξανδρος Παπαδάτος, Ιωάννης Μαρτίδης, Τιμόφεϊ Ξενίδης και Κύριλλος Μπινενμπάουμ επειδή απείχαν και δεν αγωνίστηκαν στο πανελλήνιο πρωτάθλημα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA