Το φετινό πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ αγγίζει τα όρια του κωμικού.

Γράφει ο Αιμίλιος Περδικάρης

«Δεν είναι μόνο ότι έχουμε παίξει 9 αγώνες στη 12η αγωνιστική. Το βασικότερο όλων είναι η κατάσταση στη βαθμολογία. Όχι ο ΠΑΣ που βρίσκεται στη 2η θέση. Είναι η πρωτιά του Ολυμπιακού, με επτά βαθμούς διαφορά από Παναθηναϊκό και ΑΕΚ και οκτώ από τον ΠΑΟΚ. Ενός Ολυμπιακού που έχει ήδη χάσει από την ΑΕΛ και δεν έχει κερδίσει την Κέρκυρα στο «Καραϊσκάκη», αλλά έχει ρίξει τριάρες σε Παναθηναϊκό και ΑΕΚ και έχει κερδίσει τον ΠΑΟΚ...

Τι φταίει λοιπόν; Φταίει πάλι η κακή διαιτησία; Φταίει κατ' επέκτασιν η «παράγκα» της ΕΠΟ; Ή φταίει η χαοτική, όπως κάποιες χρονιές, διαφορά του Ολυμπιακού με τους άλλους;

Η απάντηση είναι τίποτε από όλα αυτά! Γιατί;

Διότι όταν Παναθηναϊκός και ΑΕΚ δεν μπορούν να ανταγωνιστούν αυτόν τον Ολυμπιακό - που δεν κερδίζει την ΑΕΛ και την Κέρκυρα - είναι άξιοι της μοίρας τους. Γιατί θα πρέπει οι ίδιοι πρώτα να κερδίσουν τον Ηρακλή και την Ξάνθη. Και το περίεργο της υπόθεσης είναι πως και οι δύο δεν υστερούν σε υλικό από τον πρωταθλητή - άλλο αν έχουν γίνει «σχεδιαστικά» λάθη και αυτό αναφέρεται περισσότερο στην ΑΕΚ, γιατί ο Παναθηναϊκός έχει βάθος πάγκου. Υστερούν όμως στον ίδιο τον πάγκο και σ' αυτούς που κάθονταν ή κάθονται στη θέση του προπονητή.

Μια θέση η οποία έχει αλλάξει κάτοχο τρεις φορές στον Ολυμπιακό, από την αρχή της σεζόν - και έχουμε μόλις Νοέμβριο. Σε μια σεζόν που «στράβωσε» με το καλημέρα και αυτό φάνηκε στην Ευρώπη και έδειξε τι θα ακολουθήσει, με τη χρονιά μέχρι στιγμής να έχουν σώσει οι τριάρες στα ντέρμπι.

Όσο για τον ΠΑΟΚ; Για μία ακόμη χρονιά αποδεικνύει ότι είναι ομάδα... του γιατρού. Τη μία τρελαίνει την Ευρώπη με το διπλό στο Αρτέμιο Φράνκι και την άλλη χάνει βαθμούς στη Βέροια - η οποία μοιάζει αμφίβολο να τελειώσει το πρωτάθλημα όρθια, λόγω των προβλημάτων της.

Για τους δύο του Κέντρου λοιπόν και τον ΠΑΟΚ, το συμπέρασμα είναι ότι αναδεικνύουν μόνοι τους τον πρωταθλητή τον Νοέμβριο. Τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο. Ουδείς άλλος τούς φταίει, μήτε το κακό το ριζικό τους μήτε ο θεός που τους μισεί...

Έχουν χρόνο να ανατρέψουν την κατάσταση; Για την ΑΕΚ, υποκειμενικά, ελπίζω πως ναι. Φοβούμαι, όμως, πως όχι. 

Άλλως ειπείν: Αν ήμασταν σε οποιαδήποτε φυσιολογική χώρα, ο ΠΑΣ θα μπορούσε να είναι Λέστερ - ή έστω Λειψία. Αλλά παραμένουμε στην Ελλάδα, οπότε γνωρίζουμε το φινάλε».

Το παραπάνω κείμενο έχει γραφτεί στις 28 Νοεμβρίου 2016. Έκτοτε, αν αντικαταστήσετε τον ΠΑΣ με τον Πανιώνιο, αν προσθέσετε ότι ΠΑΟΚ, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ κέρδισαν στο δεύτερο γύρο τον Ολυμπιακό που καταρρέει και ότι «πράσινοι» και «κιτρινόμαυροι» βρήκαν τελικώς... κανονικούς προπονητές, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που άλλαξε έναν ακόμη προπονητή, όλα είναι ίδια. Είναι σαν να έχουν γραφτεί σήμερα.

Ιδίως για την περίπτωση της ΑΕΚ, τα στοιχεία δείχνουν ότι επί Χιμένεθ κάνει πορεία πρωταθλητισμού, ούσα αήττητη και δίχως να δέχεται εύκολα γκολ...

Όμως, το φινάλε είναι ήδη προδιαγεγραμμένο. Και το «διά ταύτα» εξακολουθεί να ισχύει: «Ουδείς άλλος τούς φταίει, μήτε το κακό το ριζικό τους μήτε ο θεός που τους μισεί...».