Auto & Moto
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Το νέο Toyota Yaris θα είναι 20% πιο οικονομικό και 15% πιο δυνατό (vid)

Μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2020 η τέταρτη γενιά του Toyota Yaris αναμένεται να συνεχίσει την ηγεμονία της στην κατηγορία B

Εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία το Toyota Yaris ηγείται της ελληνικής αγοράς, καθώς συνδυάζει χαρακτηριστικά που σπάνια μπορεί να βρει κανείς στον ανταγωνισμό. Στην υφιστάμενη γενιά του ως το μοναδικό υβριδικό στην κατηγορία του, κατάφερε να προσφέρει απαράμιλλη οικονομία με δυναμικές επιδόσεις, ενώ η φήμη της αξιοπιστίας που το συνοδεύει και φυσικά τα πολλά χρόνια εγγύησης, το κατέστησαν αδιαμφισβήτητο μόνιμο κάτοικο της κορυφής των πωλήσεων.

Η ώρα, ωστόσο, έφτασε για τη νέα γενιά του μοντέλου, την τέταρτη κατά σειρά, που όπως όλα δείχνουν πραγματοποιεί πολλά βήματα εμπρός και ρίχνει και πάλι το γάντι στον ανταγωνισμό. Πολύ συνοπτικά, ένα νέο πλαίσιο με μικρότερες διαστάσεις αλλά μεγαλύτερους χώρους, εντελώς νέα μηχανικά μέρη στην υβριδική έκδοση, νέα σχεδίαση, κορυφαία τεχνολογία συνδεσιμότητας και κορυφαία ασφάλεια, συνθέτουν το αυτοκίνητο πόλης της επόμενης γενιάς.

Με μικρότερο μήκος κατά μισό και μικρότερο ύψος κατά 4 πόντους, το νέο Toyota Yaris καταφέρνει να είναι πιο ευρύχωρο από τον προκάτοχό του. Το «μυστικό» κρύβεται στην αύξηση του μεταξονίου κατά 5 εκατοστά αλλά και στην αντίστοιχη αύξηση του πλάτους. Εκτός όμως από τους χώρους, το νέο πλαίσιο τοποθέτησε πιο χαμηλά τον οδηγό, βοήθησε στη μείωση του συνολικού βάρους κατά 20 κιλά (στην υβριδική έκδοση), ενώ είναι και κατά 35% πιο άκαμπτο. Όλα τα παραπάνω δεν έχουν να κάνουν φυσικά μόνο με τους χώρους, αλλά και με την απόλαυση της οδήγησης, η οποία αναμένεται σημαντικά αναβαθμισμένη.

Η σχεδίαση του νέου Toyota Yaris διατηρεί τη γενική εικόνα ενός συμπαγούς πεντάθυρου hatchback, με πιο δυναμικές όμως και σπορ αναλογίες χάρη στο μικρότερο ύψος και το αυξημένο πλάτος. Το μήκους 3.940 μέτρων αμάξωμα έχει τονισμένους θόλους για αθλητικό παρουσιαστικό, μεγάλη μάσκα εμπρός με στενά φωτιστικά σώματα που εκτείνονται έως τα πλευρά του εμπρός μέρους και πίσω φωτιστικά σώματα ακροβολισμένα και ψηλά τοποθετημένα, ώστε να ενισχύουν την εικόνα της στιβαρότητας.

Εντελώς διαφορετικό είναι και το εσωτερικό του νέου Yaris, με μαλακά πλαστικά κορυφαίας ποιότητας και συναρμογής, ψηφιακά όργανα και, για πρώτη φορά στην κατηγορία, έγχρωμη προβολή ενδείξεων στο παρμπρίζ (head up display), πολύ μεγάλου εύρους 10 ιντσών. Ένα σύγχρονο σύστημα πολυμέσων συμπληρώνει την εικόνα, ενώ διαθέσιμα θα είναι κάποια «εξεζητημένα» στοιχεία εξοπλισμού για την κατηγορία, όπως για παράδειγμα το θερμαινόμενο τιμόνι.

Η κορυφαία και ταυτόχρονα πιο εμπορική εκδοχή του νέου Yaris θα είναι η υβριδική, με ένα εντελώς νέο σύστημα τέταρτης γενιάς να παίρνει θέση κάτω από το καπό. Αυτό, η Toyota το ονομάζει  Hybrid Dynamic Force και συγκροτείται από ένα νέο τρικύλινδρο σύνολο βενζίνης 1.5 λίτρων και ένα ηλεκτρικό κινητήρα. Ο θερμικός κινητήρας  λειτουργεί με βάση τον κύκλο Αtkinson και έχει απόδοση που φτάνει το 40%, αντίστοιχο ή και μεγαλύτερο πολλών diesel κινητήρων, ενώ ο ηλεκτρικός παίρνει ενέργεια από μια νέα συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου, ελαφρύτερη σε σχέση με το παρελθόν αλλά με μεγαλύτερη απόδοση.

Σύμφωνα με την Toyota, η ισχύς του νέου υβριδικού συστήματος είναι αυξημένη κατά 15%, ενώ η κατανάλωση μειωμένη κατά 20%. Δεν δίνει σχετικά περισσότερα στοιχεία, αλλά μπορούμε να εικάσουμε ότι η συνδυασμένη απόδοση θα είναι της τάξης των 115 ίππων και η κατανάλωση στη σφαίρα των 3,0 – 3,5 λίτρων/100 χλμ. Αυτό πάντως που είναι εντυπωσιακό, αφορά στο γεγονός ότι στις δοκιμές εξέλιξης του νέου Yaris σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, η κίνηση του αυτοκινήτου γινόταν κατά 80% με τον ηλεκτρικό κινητήρα. Τέλος να σημειώσουμε ότι η αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία του αυτοκινήτου έχει επεκταθεί σε ταχύτητες που φτάνουν έως και τα 130 χλμ./ώρα.

Εκτός από την υβριδική έκδοση, την οποία η Toyota υπολογίζει να αναλογεί στο 80% των συνολικών πωλήσεων του νέου Yaris, το μοντέλο θα διατίθεται επίσης -μετά το δεύτερο εξάμηνο του 2020- και με κινητήρες βενζίνης 1.5 και 1.0 λίτρων. Σε επίπεδο ασφάλειας, ένας ακόμα κεντρικός αερόσακος, πολύ προηγμένα συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης και το μελετημένο αμάξωμα, υπόσχονται κορυφαία αποτελέσματα στις δοκιμές του Euro NCAP και μάλιστα με βάση τις αναβαθμισμένες απαιτήσεις του 2020. Συνολικά το νέο Yaris 4ης γενιάς, παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό που αναμένεται από τα επίσης ολοκαίνουρια Renault Clio, Peugeot 208 και Opel Corsa, δείχνει ικανό να υπερασπιστεί το θρόνο του χωρίς πρόβλημα.

 

Το νέο Toyota Yaris θα είναι 20% πιο οικονομικό και 15% πιο δυνατό (vid)
Το νέο Toyota Yaris θα είναι 20% πιο οικονομικό και 15% πιο δυνατό (vid)
Το νέο Toyota Yaris θα είναι 20% πιο οικονομικό και 15% πιο δυνατό (vid)
Το νέο Toyota Yaris θα είναι 20% πιο οικονομικό και 15% πιο δυνατό (vid)
Το νέο Toyota Yaris θα είναι 20% πιο οικονομικό και 15% πιο δυνατό (vid)
Το νέο Toyota Yaris θα είναι 20% πιο οικονομικό και 15% πιο δυνατό (vid)

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.