Auto & Moto
LIVE: ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΠΡΙΝ ΑΠΟ

Καθαρή απόλαυση με το νέο υβριδικό Volvo XC40 Τ5 Twin Engine

Όπως συνηθίζει η Volvo, με το XC40 Τ5 Twin Engine ανοίγει το δρόμο για την πιο συναρπαστική και ασφαλή εκδοχή των υβριδικών αυτοκινήτων.

Με το πρόγραμμα Recharge η Volvo εισέρχεται σε μια νέα, συναρπαστική εποχή αυτοκίνησης, που έχει ως στόχο τη μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος των μοντέλων της για ένα βιώσιμο και κλιματικά ουδέτερο μέλλον. Το νέο XC40 Τ5 Twin Engine είναι το plug in υβριδικό μοντέλο που υποστηρίζει με τον πιο εμφατικό τρόπο το στόχο της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ισχύς που συναρπάζει, κατανάλωση που ενθουσιάζει

Τα υβριδικά αυτοκίνητα διαθέτουν έναν κινητήρα εσωτερικής καύσης και έναν ή περισσότερους ηλεκτρικούς. Διακρίνονται σε mild hybrid, full hybrid και plug-in hybrid, με την τελευταία να είναι η πιο αποδοτική από όλες τις απόψεις. Ένα plug-in υβριδικό (PHEV) μπορεί να επαναφορτιστεί με τη σύνδεσή του σε έναν οικιακό σταθμό φόρτισης ή σε έναν δημόσιο σταθμό φόρτισης. Ταυτόχρονα προσφέρει μεγαλύτερη αυτονομία κίνησης μόνο με τον ηλεκτροκινητήρα και καλύπτει τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης των περισσότερων ανθρώπων.

Το νέο Volvo XC40 Τ5 Τwin Engine διαθέτει έναν ιδιαίτερα προηγμένο turbo κινητήρα βενζίνης 1,5 λίτρων που αποδίδει 180 ίππους, σε συνδυασμό με έναν ηλεκτροκινητήρα 82 ίππων. Η συνδυασμένη μέγιστη ισχύς που έχει στη διάθεσή του ο οδηγός είναι 262 ίπποι, ενώ ανάλογα μεγάλη είναι και η ροπή, που φτάνει στα 425 Nm. Τα υψηλά αυτά νούμερα είναι υπεύθυνα για τις εξαιρετικές επιδόσεις, καθώς η επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται σε μόλις 7,3 δλ., ενώ η μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 205 χλμ./ώρα.

Παρά το δυναμισμό του, το νέο XC40 Τ5 Twin Engine καταναλώνει 2,0  έως 2,5 λίτρα καυσίμου κατά μέσο όρο και εκπέμπει μόλις 46-56 γραμμάρια CO2 ανά χιλιόμετρο, σύμφωνα με το νέο και πιο αυστηρό πρότυπο της Ε.Ε., το WLTP. Με τις μπαταρίες του πλήρως φορτισμένες, το XC40 Τ5 Twin Engine μπορεί να κινηθεί ως αμιγώς ηλεκτρικό για απόσταση έως και 46 χιλιομέτρων, καλύπτοντας έτσι τις καθημερινές ανάγκες μετακίνησης των περισσότερων ανθρώπων με μηδενική κατανάλωση καυσίμου και μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η υβριδική μονάδα κίνησης του νέου Volvo XC40 Τ5 Τwin Engine συνδυάζεται με ένα νέο αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη 7 σχέσεων, ενώ η μετάδοση πραγματοποιείται στους εμπρός τροχούς. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του τρία βασικά προγράμματα λειτουργίας, τα Pure, Hybrid και Power. Στο πρώτο, ο οδηγός επιλέγει να κινηθεί αμιγώς ηλεκτρικά. Στο δεύτερο, το σύστημα αποφασίζει εντελώς αυτόματα για την καλύτερη δυνατή διαχείριση της ενέργειας ανάλογα με τις συνθήκες, χρησιμοποιώντας μόνο τον ηλεκτροκινητήρα, μόνο τον κινητήρα εσωτερικής καύσης ή την ταυτόχρονη λειτουργία και των δύο. Στο πρόγραμμα Power στόχος είναι η απόδοση της μέγιστης ισχύος.

Ακόμα μεγαλύτερη άνεση

Η ήδη κορυφαία ηχομόνωση και ποιότητα κύλισης του XC40 αναβαθμίζεται περαιτέρω στη νέα έκδοση Τ5 Τwin Engine. Ο κινητήρας εσωτερικής καύσης λειτουργεί με μικρότερο φορτίο και σε χαμηλότερες στροφές λόγω της υποβοήθησης από τον ηλεκτρικό κινητήρα. Επομένως, παράγοντας πολύ λιγότερο θόρυβο. Όσον αφορά δε την αμιγώς ηλεκτρική λειτουργία, σε αυτή το XC40 Τ5 Τwin Engine μετατρέπεται σε μια απολύτως απομονωμένη από τους εξωτερικούς θορύβους κάψουλα άνεσης και ηρεμίας.

Όπως και σε όλες τους τις εκδόσεις, έτσι και στην Τ5 Τwin Engine το XC40 διαθέτει ένα ευφυώς σχεδιασμένο εσωτερικό, με επιρροές από το σύγχρονο street fashion και τα τελευταίας τεχνολογίας ψηφιακά προϊόντα. Με μια αφαιρετική και ταυτόχρονα εξόχως ποιοτική εικόνα, μας υπενθυμίζει τους λόγους της παγκόσμιας επιρροής του σουηδικού design. Για την ευκολότερη και ασφαλέστερη οδήγηση, ως κέντρο λειτουργιών του αυτοκινήτου υπάρχει μια κάθετη οθόνη αφής με σύγχρονα και εύληπτα γραφικά. Πέρα από την αφή, υπάρχει η δυνατότητα προηγμένου φωνητικού ελέγχου, που  αντιλαμβάνεται την κανονική ομιλία, αντί για προκαθορισμένες εντολές.

Όλα υπό έλεγχο

Συνοδευόμενο από την ανώτατη διάκριση των πέντε αστέρων του EuroNCAP, το νέο XC40 Τ5 Τwin Engine διαθέτει πρωτοποριακά συστήματα υποβοήθησης της οδήγησης, που φροντίζουν για την ασφάλεια όχι μόνο των επιβατών του, αλλά όλων των χρηστών του δρόμου. Το City Safety ανήκει στο βασικό εξοπλισμό και αναγνωρίζει άλλα οχήματα, πεζούς, δικυκλιστές και μεγάλα ζώα εμπρός, προειδοποιώντας τον οδηγό ή φρενάροντας αυτόματα αν τελικά αυτός δεν αντιδράσει. Το Pilot Assist διατηρεί αυτόματα σταθερή την ταχύτητα και την απόσταση από το προπορευόμενο όχημα, υποβοηθώντας ταυτόχρονα το τιμόνι ώστε το αυτοκίνητο να παραμένει πάντα μέσα στη λωρίδα κυκλοφορίας. Το Cross Traffic Alert βοηθά την έξοδο από μία κάθετη θέση στάθμευσης, πληροφορώντας για οχήματα που πλησιάζουν, δικυκλιστές και πεζούς. Το Run-off road Mitigation ανιχνεύει πιθανή ακούσια έξοδο από το δρόμο και επεμβαίνει στο τιμόνι ή στα φρένα για να παραμείνει το αυτοκίνητο στη σωστή πορεία.

Με γνώμονα τον άνθρωπο

Είτε οδηγείτε στην πόλη, απολαμβάνοντας την εποπτική θέση οδήγησης, την αμεσότητα  και την ησυχία του ηλεκτρικού κινητήρα με μηδενική κατανάλωση καυσίμου, είτε επιζητάτε δυναμική οδήγηση με την αρωγή των 262 ίππων και της προηγμένης ανάρτησης, θα διαπιστώσετε ότι το νέο Volvo XC40 Τ5 Τwin Engine προσαρμόζεται απόλυτα στις απαιτήσεις σας αλλά και στις εκάστοτε συνθήκες. Πάντα με γνώμονα τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος και την ορθότερη διαχείριση της ενέργειας.  Ταυτόχρονα, η Volvo φρόντισε ώστε η προηγμένη plug – in υβριδική τεχνολογία που σας επιτρέπει να οδηγήσετε το μέλλον της αυτοκίνησης σήμερα να μην είναι απρόσιτη, με κόστος από 51.504 ευρώ.

Google NewsΑκολουθήστε το reader.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.