Auto & Moto

Τα 10 μυστικά της οικονομικής οδήγησης

Με τις τιμές της βενζίνης κοντά στο 1,5 ευρώ, οι βέλτιστες πρακτικές οικονομικής οδήγησης μπορούν να αποφέρουν σημαντικό όφελος.

Η οικονομική οδήγηση έχει πολλαπλά οφέλη: Μας εξοικονομεί χρήματα, συμβάλλει στην μακροζωία του αυτοκινήτου και ταυτόχρονα επιβαρύνει λιγότερο το περιβάλλον με ρύπους.

Ταυτόχρονα δεν απαιτεί κάποια επίπονη και χρονοβόρα εκπαίδευση, αλλά την τήρηση κάποιων βασικών κανόνων και καλών πρακτικών οδήγησης που όλοι μπορεί να επιτύχουν. Τους 10 πιο σημαντικούς, σας παρουσιάζουμε στη συνέχεια.

10
Λειτουργία του κινητήρα στις κατάλληλες στροφές

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γνωρίζουμε σε ποιες στροφές αποδίδεται η ροπή του κινητήρα, έτσι ώστε όταν επιταχύνουμε να μην βρισκόμαστε άσκοπα στις υψηλές στροφές λειτουργίας του. Στα μηχανικά σύνολα βενζίνης με ατμοσφαιρική τροφοδοσία, οι ιδανικές στροφές λειτουργίας του μοτέρ είναι από 2.500 έως 3.500 στροφές ανά λεπτό (σ.α.λ.), ενώ για τα turbo και τα diesel κυμαίνεται από 1.500 έως 2.500 σ.α.λ.

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Πολλές και σωστές αλλαγές ταχυτήτων

Σε κατηφόρες και επίπεδα σημεία αλλάζουμε γρήγορα ταχύτητες και επιλέγουμε πάντα τη μεγαλύτερη δυνατή, σε σχέση με την ταχύτητά μας. Όταν πλησιάζουμε σε κόκκινο φανάρι αφήνουμε το γκάζι νωρίς, ώστε να επιβραδύνει ομαλά το αυτοκίνητο με σχέση στο κιβώτιο αφού, σε αυτή την περίπτωση, δεν καταναλώνει καύσιμο.

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Σταθερή ταχύτητα ταξιδιού

Όταν κινούμαστε σε αυτοκινητόδρομο διατηρούμε σταθερή ταχύτητα 100-120 χλμ./ώρα, πάντα με την υψηλότερη σχέση στο κιβώτιο ταχυτήτων. Υπόψη ότι λόγω αεροδυναμικής αντίστασης, η μικρή έστω αύξηση της ταχύτητας επιβαρύνει πολύ την κατανάλωση. Στην πόλη, επιταχύνουμε σβέλτα μέχρι το όριο που θέτει ο νόμος ή η κατάσταση του δρόμου και στη συνέχεια διατηρούμε την ταχύτητά μας με τη μεγαλύτερη δυνατή σχέση στο κιβώτιο.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Μέγιστη πίεση στα ελαστικά

Από τις πιέσεις που προτείνει ο κατασκευαστής του αυτοκινήτου, χρησιμοποιούμε πάντα τις μεγαλύτερες, αυτές που αφορούν το μέγιστο φορτίο του αυτοκινήτου. Έτσι μειώνεται η αντίσταση κύλισης των ελαστικών και παρεπόμενα η κατανάλωση. Προσοχή, ποτέ δεν φουσκώνουμε τα ελαστικά περισσότερο από αυτό που προβλέπει ο κατασκευαστής.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Καθαρά φίλτρα, μπουζί και λάδια

Οι τριβές στο εσωτερικό των κινητήρων εσωτερικής καύσης είναι υπεύθυνες για τις μεγαλύτερες απώλειες ενέργειας. Επίσης, η κακή «αναπνοή» του κινητήρα και η ατελής καύση αυξάνουν κάθετα την κατανάλωση. Φροντίζουμε λοιπόν συνολικά τη σωστή συντήρηση του αυτοκινήτου και τηρούμε ευλαβικά τα διαστήματα αλλαγής λιπαντικού, μπουζί -αν υπάρχουν- και φίλτρων αέρα.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Προνοητική χρήση της φόρας

Ένα αντικείμενο όπως το αυτοκίνητο με βάρος από 1 έως και μερικούς τόνους, παρουσιάζει μεγάλη αδράνεια και τείνει να διατηρήσει την αρχική του ταχύτητα. Αυτό το φαινόμενο μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε για παράδειγμα σε μια μικρή ανηφόρα, αυξάνοντας λίγο την ταχύτητά μας στην ευθεία ή στην κατηφόρα πριν, ώστε να την αφήσουμε πίσω μας χωρίς παραπάνω πάτημα του γκαζιού και επομένως καύσιμο.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Κλιματισμός με μέτρο

Το σύστημα κλιματισμού επιβαρύνει την κατανάλωση από 10 έως και 15%. Σε χαμηλές ταχύτητες αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα και όχι τον κλιματισμό, αν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν. Σε μεγαλύτερες ταχύτητες, πάνω από 90 – 100 χλμ./ώρα, η αεροδυναμική αντίσταση από τα ανοιχτά παράθυρα εξισορροπεί τη χρήση του κλιματισμού -τουλάχιστον αυτού των σύγχρονων αυτοκινήτων- οπότε τον προτιμούμε πάντα.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Περιττά αντικείμενα να μένουν στο σπίτι

Τόσο στο ταξίδι όσο και στην πόλη, δεν υπάρχει λόγος να μεταφέρουμε περιττά (πχ. σχάρες οροφής) ή ξεχασμένα αντικείμενα τα οποία προσθέτουν βάρος, προκαλούν ενοχλητικούς θορύβους και δημιουργούν σημαντικές αεροδυναμικές αντιστάσεις, άρα αυξάνουν τη μέση κατανάλωση καυσίμου. Αφαιρούμε όλα τα παραπάνω από το αυτοκίνητο και τα αφήνουμε στο σπίτι.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Επιλογή των κατάλληλων ελαστικών

Κάθε καινούριο ελαστικό έχει υποχρεωτικά σήμανση για την αποδοτικότητα καυσίμου, σε μια κλίμακα γραμμάτων από το G (μεγάλη αντίσταση/υψηλή κατανάλωση) έως το Α (μικρή αντίσταση/χαμηλή κατανάλωση). Η διαφορά μεταξύ του δείκτη A και του δείκτη G μπορεί να σημαίνει μια μείωση στην κατανάλωση καυσίμου έως και 7,5% ή, πιο πρακτικά, εξοικονόμηση 6 περίπου λίτρων βενζίνης/1.000 χλμ.

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Στρατηγική φθηνών πρατηρίων

Διαφορές τιμής της τάξης των 10 ή 15 λεπτών/λίτρο καυσίμου μεταξύ πρατηρίων δεν είναι σπάνιες, ειδικά στα αστικά κέντρα. Εντοπίστε λοιπόν τα πιο φθηνά στη συνήθη καθημερινή σας διαδρομή και γεμίστε καύσιμο από αυτά. Η διαφορά σε κάθε γέμισμα μπορεί να είναι από 3 έως και 10 ευρώ, ανάλογα με τη χωρητικότητα του ρεζερβουάρ.

 

Προηγούμενο