Auto & Moto

Τα 10 μυστικά της ασφαλούς οδήγησης στην κακοκαιρία

Ο «Λέανδρος» μας θύμισε ότι μπήκαμε για τα καλά στο χειμώνα και θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε τις απαιτητικές -και επικίνδυνες- συνθήκες οδήγησης σε χιόνι και πάγο.

Ο πάγος και το χιόνι, απαιτούν ειδικές γνώσεις και σε κάποιες περιπτώσεις και ικανότητες, οι οποίες δυστυχώς δεν περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα για την απόκτηση του «διπλώματος» οδήγησης.

Στη συνέχεια θα βρείτε το δεκάλογο των σωστών πρακτικών για την οδήγηση υπό δύσκολες συνθήκες, ώστε να αντεπεξέλθετε με επιτυχία και ασφάλεια στις συνθήκες ελλιπούς πρόσφυσης και ίσως μειωμένης ορατότητας σε συνθήκες χιονόπτωσης ή πολύ χαμηλών θερμοκρασιών.

10
Αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος, μην οδηγήσετε

Υπάρχουν περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών στις οποίες κανένα όχημα και κανείς οδηγός δεν μπορεί να αντεπεξέλθει. Όταν λοιπόν προβλέπονται τέτοιες, απλώς μην οδηγήσετε και αναβάλετε ότι έχετε προγραμματίσει. Η ακεραιότητά μας είναι πάνω απ΄ όλα.

Προηγούμενο
Επόμενο
9
Προσοχή στον πάγο

Επειδή η οδήγηση σε δύσκολες συνθήκες απαιτεί χαμηλές ταχύτητες, με χιόνι ή πάγο υπολογίστε τουλάχιστον το διπλάσιο \χρόνο στις γνωστές διαδρομές. Οδηγείτε με ροή και πολύ ήπιες κινήσεις σε τιμόνι, φρένο και γκάζι. Σε χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ προσοχή στα σκιερά μέρη του δρόμου, ειδικά στην επαρχία. Ακόμα και αν ο δρόμος είναι στεγνός αλλού, εκεί ο πάγος καραδοκεί.

Προηγούμενο
Επόμενο
8
Μάθετε για τον καιρό

Ενημερωθείτε για τις συνθήκες που επικρατούν στην πορεία του ταξιδιού σας και στον προορισμό σας, ώστε να είστε κατάλληλα προετοιμασμένοι. Ενημερώστε τους οικείους σας για την ώρα αναχώρησης και προβλεπόμενης άφιξης στον προορισμό σας. Έχετε πάντα το φορητό σας τηλέφωνο φορτισμένο.

Προηγούμενο
Επόμενο
7
Πάντα με καύσιμο

Σε δύσκολες συνθήκες, ο κινητήρας αφενός καταναλώνει περισσότερο, αφ’ ετέρου μπορεί να αντιμετωπίσετε μεγάλες καθυστερήσεις ή ακόμα και αποκλεισμό σε κάποιο σημείο. Έχοντας πάντα επαρκή ποσότητα καυσίμου, θα μείνετε τουλάχιστον ζεστοί μέσα στο αυτοκίνητο, όπου και αν είστε.

Προηγούμενο
Επόμενο
6
Προσοχή στις κλίσεις

Αν αφήσετε το αυτοκίνητο για διανυκτέρευση σε σημείο που πιάνει πάγο και ο δρόμος έχει κλίση, φροντίστε να κοιτάει προς την κατηφόρα και να έχει επαρκή απόσταση από άλλα οχήματα.

Προηγούμενο
Επόμενο
5
Απόψυξη παραθύρων

Αν τα παράθυρα είναι καλυμμένα με χιόνι και πάγο, μην προσπαθείτε με τους υαλοκαθαριστήρες. Αφήστε τον κινητήρα να λειτουργήσει πέντε λεπτά και με ζεστό αέρα προς το παρμπρίζ από το σύστημα αερισμού, περιμένετε να λιώσει η στιβάδα πάγου που εφάπτεται στο γυαλί. Έτσι φεύγει όλος με μια κίνηση στη συνέχεια.

Προηγούμενο
Επόμενο
4
Με φρένο τον κινητήρα

Σε χιόνι και πάγο, κρατάμε σχετικά ψηλά τις στροφές του κινητήρα ώστε να τον χρησιμοποιούμε ως φρένο όταν χρειάζεται. Τα φρένα τα πατάμε προοδευτικά, σταδιακά και πάντα προβλέποντας από πολύ πριν που θέλουμε να σταματήσουμε.

Προηγούμενο
Επόμενο
3
Μειώστε ταχύτητα

Αφήστε απόσταση που ορίζεται από χρόνο τουλάχιστον 3-5 δευτερολέπτων από εμπρός κινούμενα οχήματα. Μην σταματάτε σε πάγο, αν δεν είναι απαραίτητο. Ανηφόρες και κατηφόρες αντιμετωπίζονται με σταθερά χαμηλή ταχύτητα.

Προηγούμενο
Επόμενο
2
Φροντίστε για τα απαραίτητα

Στο χώρο αποσκευών πρέπει να έχετε ένα ζευγάρι αλυσίδες συμβατές με το μέγεθος των τροχών του αυτοκινήτου. Κάντε πρόβα, πως τοποθετούνται όταν τις αγοράσετε, για να μην «ψάχνεστε» στους -10. Έχετε πάντα μαζί σας ένα μεγάλο μπουκάλι νερό, λίγη ξηρά τροφή, γάντια, φακό, καλώδια σύνδεσης με άλλη μπαταρία, ζεστά ρούχα και τα απαραίτητα από το νόμο (τρίγωνο, πυροσβεστήρα, φαρμακείο και ανακλαστικό γιλέκο).

Προηγούμενο
Επόμενο
1
Έχετε το αυτοκίνητο σε άριστη μηχανολογική κατάσταση

Προφανές, όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες. Ειδικότερα το σύστημα κλιματισμού – αερισμού, ψύξης κινητήρα, τα φρένα, τα ελαστικά και φυσικά τα φώτα και οι υαλοκαθαριστήρες πρέπει να είναι σε άριστη κατάσταση.

Προηγούμενο

Best of Internet