Μενού
  • Α-
  • Α+

Η SKODA αποκάλυψε την ολοκαίνουργια FABIA, στην τέταρτη πλέον γενιά της και 22 χρόνια μετά το ντεμπούτο του μοντέλου. Με περισσότερες από 4,5 εκατομμύρια μονάδες, η FABIA είναι το δεύτερο δημοφιλέστερο μοντέλο SKODA μετά την OCTAVIA και ένα από τα best-sellers διεθνώς στην κατηγορία του.

Βασίζεται στη νέα πλατφόρμα του Group VW

Η νέα SKODA FABIA βασίζεται στην αρθρωτή πλατφόρμα MQB-A0 του Volkswagen Group και είναι κορυφαία σε ευρυχωρία, με σύγχρονο, εμπνευσμένο design, επιπλέον βελτιωμένα χαρακτηριστικά άνεσης και πολλά προηγμένα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδηγού.

 

Το νέο μοντέλο έχει ξεπεράσει το όριο των 4 μέτρων, στα 4,108 μ., σημαντικά μεγαλύτερο από τον προκάτοχό του. Ο χώρος αποσκευών - που στα 330 λίτρα ήταν ήδη ο μεγαλύτερος στην κατηγορία – πλέον έχει ανέβει στα 380 λίτρα. Παράλληλα, σε συνδυασμό με το στιβαρό αμάξωμα, το νέο μοντέλο προσφέρει εξαιρετική ενεργητική και παθητική ασφάλεια.

Εξωτερικά, η νέα SKODA FABIA είναι αυξημένη περίπου 11 εκ. από τον προκάτοχό της, το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 94 χιλ. στα 2.564 χιλ. και το πλάτος, στα 1.780 χιλ., είναι 48 χιλ. ευρύτερο. Με σπορ αναλογίες, γλυπτές γραμμές και προβολείς και πίσω φώτα με τη νέα κρυσταλλική δομή της μάρκας, με τεχνολογία LED και στις δύο περιπτώσεις ως στάνταρ, το μοντέλο έχει αποκτήσει δυναμικό χαρακτήρα. Η νέα FABIA επιτυγχάνει συντελεστή οπισθέλκουσας Cd μόλις 0,28 (προηγούμενη γενιά: 0,32), δημιουργώντας ένα νέο ρεκόρ στην κατηγορία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση καυσίμου έως 0,2 λίτρα ανά 100 χλμ. όταν το αυτοκίνητο ταξιδεύει με σταθερή ταχύτητα 120 χλμ./ώρα. Για κάθε χιλιόμετρο που κινείται με τις περσίδες κλειστές, η νέα FABIA εκπέμπει έως και πέντε γραμμάρια λιγότερο CO2.

Η άνεση και ο πλούσιος εξοπλισμός στο προσκήνιο 

Στο εσωτερικό, η FABIA ξεχωρίζει για την ελεύθερη οθόνη διαστάσεων έως 9,2 ίντσες, πάνω από την κεντρική κονσόλα. Εκτός από τα υπερσύγχρονα συστήματα ψυχαγωγίας/ενημέρωσης, η FABIA μπορεί επίσης να εξοπλιστεί με Virtual Cockpit, ψηφιακό πίνακα οργάνων 10,25 ιντσών, για πρώτη φορά. Ως στάνταρ, η FABIA διαθέτει αναλογικό ταμπλό οργάνων και οθόνη πληροφοριών 3,5 ιντσών.

Χάρη στο μεταξόνιο 2.564 χιλ., περίπου 10 εκ. μεγαλύτερο από το προηγούμενο, υπάρχει μεγάλη αίσθηση ευρυχωρίας. Με ειδικά σχεδιαστικά στοιχεία τονίζεται το πλάτος της καμπίνας ενώ, ανάλογα με την έκδοση Active, Ambition και Style, υπάρχουν έξυπνοι συνδυασμοί χρωμάτων, υφασμάτων και επενδύσεων με ραφές σε αντίθεση και χρήση χρώμιου. Επιπλέον σχεδιαστική πινελιά ο ατμοσφαιρικός περιβαλλοντικός φωτισμός ενώ ο οδηγός απολαμβάνει ένα πολυλειτουργικό τιμόνι, δερμάτινο και σπορ, με paddles αλλαγής ταχυτήτων για το DSG.

Η τελευταία γενιά της SKODA FABIA είναι η πρώτη που μπορεί να παραγγελθεί με Climatronic διπλής ζώνης, καθώς και αεραγωγούς στο πίσω μέρος της κεντρικής κονσόλας για να διατηρεί τους πίσω επιβάτες δροσερούς. Η SKODA εξοπλίζει τη νέα FABIA με συστήματα ενημέρωσης/ψυχαγωγίας που διαθέτουν οθόνες από 6,5 έως 9,2 ίντσες. Το αυτοκίνητο είναι πάντα online χάρη στο ενσωματωμένο eSIM. Αυτό καθιστά δυνατή τη λήψη ραδιοφώνου στο Διαδίκτυο ή την πρόσβαση στο ευρύ φάσμα των διαδικτυακών υπηρεσιών SKODA Connect για κινητές συσκευές και τις τελευταίες εφαρμογές ενημέρωσης/ψυχαγωγίας.

Τα smartphone μπορούν να συνδεθούν στο αυτοκίνητο μέσω ασύρματου συνδέσμου SmartLink χωρίς την ανάγκη καλωδίου και να φορτίζονται επαγωγικά στο phone box. Διαθέσιμος και έλεγχος μέσω χειρονομιών καθώς και ο ψηφιακός βοηθός φωνής Laura, ο οποίος κατανοεί 15 γλώσσες. Τα συστήματα πλοήγησης στη νέα FABIA υποστηρίζονται από διαδικτυακά δεδομένα ενώ οι χάρτες ενημερώνονται από το διαδίκτυο. Διαθέσιμες έως και πέντε υποδοχές USB-C για φόρτιση περαιτέρω φορητών συσκευών - μία εκ των οποίων μπορεί να βρεθεί στην πίσω πλευρά του κεντρικού καθρέφτη για να φορτίσει μια κάμερα.

Πρόκειται για την πρώτη FABIA που μπορεί να εξοπλιστεί με Travel Assist, το οποίο παρέχει αυτόματη υποστήριξη με διαμήκη και πλευρική καθοδήγηση. Αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί με το πάτημα ενός κουμπιού και συνδυάζει πολλά συστήματα υποβοήθησης ταυτόχρονα. Έως 210 χλμ./ώρα, το Adaptive Cruise Control (ACC) προσαρμόζει αυτόματα την ταχύτητα του αυτοκινήτου με εκείνη των προπορευόμενων οχημάτων. Το Lane Assist, όπως υποδηλώνει το όνομα, βοηθά στη διατήρηση της FABIA στη λωρίδα πραγματοποιώντας διορθωτικές κινήσεις διεύθυνσης, εάν χρειάζεται. Χρησιμοποιώντας Hands-on Detect, το Travel Assist ελέγχει εάν ο οδηγός αγγίζει το τιμόνι με συνέπεια. Η αναγνώριση πινακίδων κυκλοφορίας και το Front Assist με Προστασία Πεζών και Ποδηλατών είναι επίσης νέα χαρακτηριστικά για τη FABIA. Με έως και εννέα αερόσακους, η νέα SKODA FABIA είναι ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα όχι μόνο στην κατηγορία της αλλά και γενικότερα.

Πλήρης γκάμα κινητήρων

Η νέα FABIA εξοπλίζεται με μία ευρεία γκάμα ισχυρών και αποδοτικών κινητήρων που συμμορφώνονται με το αυστηρό πρότυπο εκπομπών Euro 6d. Η ισχύς τους κυμαίνεται από 65 PS (48 kW) έως 150 PS (110 kW). Τα μοντέλα με απόδοση έως 95 PS (70 kW) είναι εξοπλισμένα με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων, ενώ υπάρχει η επιλογή ενός χειροκίνητου κιβωτίου 6 σχέσεων και ενός αυτόματου DSG 7 σχέσεων για τον TSI 1,0 που παράγει 110 PS (81 kW).

Στον πίνακα που ακολουθεί παρατίθενται όλες οι εκδόσεις κινητήρων και τα βασικά τους τεχνικά χαρακτηριστικά.

Η νέα FABIA έχει και πολλά Simply Clever χαρακτηριστικά. Με πέντε ολοκαίνουργια και οκτώ που κάνουν το ντεμπούτο τους στη FABIA, το μοντέλο προσφέρει συνολικά έως και 43 πρακτικές λεπτομέρειες που κάνουν το όχημα ευκολότερο στη χρήση στην καθημερινή ζωή.

Η νέα SKODA FABIA αναμένεται να κάνει το ντεμπούτο της στην Ελλάδα στο τέλος της χρονιάς, με τις προτεινόμενες τιμές λιανικής να ανακοινώνονται από την Kosmocar πιο κοντά στο λανσάρισμα.

Παρακολουθήστε το βίντεο από την παρουσίαση της νέας Skoda Fabia

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA