Μενού
  • Α-
  • Α+

Πριν από μερικές δεκαετίες, όταν οι συνθήκες κίνησης στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις ήταν πολύ δύσκολες, η κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων πόλης (Κατηγορία Α) ήταν στις δόξες της. Τα αυτοκίνητα αυτά βόλευαν λόγω μεγέθους για την κίνηση μέσα στην πόλη και ήταν αρκετά οικονομικά για να είναι το 2ο αυτοκίνητο μιας οικογένειας. Έτσι, οι περισσότεροι κατασκευαστές τα είχαν στην γκάμα τους και η κατηγορία αυτή ήταν ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

Ωστόσο, οι σύγχρονες απαιτήσεις στην παραγωγή αυτοκινήτων έχουν αλλάξει αυτήν την κατάσταση. Οι όλο και αυστηρότερες προδιαγραφές ασφαλείας και ρύπων έχουν κάνει την τεχνολογία αρκετά ακριβότερη, με αποτέλεσμα το κόστος κατασκευής των μικρών αυτοκινήτων να έχει ανέβει στο επίπεδο των μοντέλων της επόμενης κατηγορίας, εκείνης των σουπερμίνι. Όπως είναι προφανές τα μικρά δεν μπορούν να έχουν τόσο υψηλές τιμές και επομένως οι κατασκευαστές ψάχνουν τρόπους να μειώσουν το κόστος κατασκευής.

Ταυτόχρονα, η ζήτηση για τα μικρά αυτοκίνητα της Κατηγορίας Α έχει μειωθεί αρκετά σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μερίδιό τους στην ελληνική αγορά στο πρώτο 4μηνο του 2021 ήταν μόλις 8,4% (9,6% αν προσθέσουμε τα μικρά SUV πόλης), τη στιγμή που πριν από 5 χρόνια, το 2016 κατείχαν το 15,1% και πριν από 10 χρόνια, το 2011 το 17,5% της αγοράς.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι κατασκευαστές είτε να μειώνουν την παραγωγή των μοντέλων αυτής της κατηγορίας είτε να τη διακόπτουν εντελώς, όπως για παράδειγμα έχει ανακοινώσει ότι θα κάνει η Opel με τα μοντέλα της Adam και Karl

Η προτίμηση των αγοραστών για αυτοκίνητα πόλης στρέφεται όλο και περισσότερο προς τα ηλεκτρικά οχήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, όμως, η πιο προηγμένη τεχνολογία ανεβάζει το κόστος αλλά και τις τιμές των αυτοκινήτων. Έτσι, οι κατασκευαστές έχουν τη δυνατότητα να παράγουν οχήματα της μικρής κατηγορίας καθώς το περιθώριο κέρδους είναι μεγαλύτερο.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA