Μενού
  • Α-
  • Α+

Στην κατηγορία των μεγάλων on/off μοτοσικλετών ένα είναι το μοντέλο που εδώ και χρόνια -βάσει πωλήσεων- κυριαρχεί - και δεν είναι άλλο από το διάσημο R 1250 GS της BMW. Το μοντέλο που έχει γράψει ιστορία με τις αντισυμβατικές σχεδιαστικές του επιλογές, που όμως έχουν αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε όλο τον κόσμο συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του στις αγορές, προσφέροντας κάθε χρονιά την ανάλογη δόση ανανεώσεων για να μένει επίκαιρο.

Τα βασικά συστατικά της συνταγής όμως παραμένουν, με κυριότερο από αυτά τον δικύλινδρο boxer κινητήρα, που αποτελεί σήμα κατατεθέν της μεγάλης σειράς των GS. Οι Βαυαροί δεν έχουν σταματήσει να τον εξελίξουν και η πιο πρόσφατη υλοποίηση του είναι και η καλύτερη μέχρι στιγμής. Η χωρητικότητά του έχει φτάσει στα 1254 κ.εκ., έχει αποκτήσει υδρόψυξη και ένα εξελιγμένο σύστημα ελέγχου του χρονισμού των βαλβίδων που η BMW ονομάζει ShftCam.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η απόδοση των 136 ίππων αλλά όλη αυτή η δύναμη είναι εύχολα χρησιμοποιήσιμη. Τα κύρια χαρακτηριστικά του κινητήρα είναι η γραμμική λειτουργία, η ευκολία χρήσης σε όλες τις συνθήκες, η σχετικά πολιτισμένη λειτουργία και εν τέλει η οικονομία καυσίμου και οι μειωμένες εκπομπές ρύπων, καθώς καλύπτονται οι αυστηρές προδιαγραφές Euro 5.

Ο κινητήρας είναι και δομικό στοιχείο της μοτοσικλέτας, καθώς αποτελεί φέρον στοιχείο στο ατσάλινο σωληνωτό πλαίσιο, όπως ήταν πάντα η σχεδιαστική φιλοσοφία της BMW. Οι αναρτήσεις επίσης ακολουθούν τον «παραδοσιακό» δρόμο, με το σύστημα Telelever μπροστά και Paralaver πίσω. Οι αναρτήσεις μπορούν να συνδυαστούν με το ηλεκτρονικό πακέτο διαχείρισης Dynamic ESA. Τα φρένα περιλαμβάνουν διπλούς δίσκους εμπρός, διαμέτρου 305 χιλιοστών, και μονό δίσκο πίσω (276 χιλ.) έχουν δαγκάνες της Brembo και φυσικά το πολύ καλό Cornering ABS.

Τα ηλεκτρονικά βοηθήματα είναι παρόντα και βοηθούν στην απόλαυση της οδήγησης της BMW R1250 GS σε όλες τις συνθήκες και με τη μέγιστη ασφάλεια. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνεται το Dynamic Traction Control και τα τρία riding mode που είναι τα Road, Rain και το ολοκαίνουργιο Eco, που σύμφωνα με την εταιρεία βοηθάει σημαντικά στην κατανάλωση καυσίμου όταν η μοτοσικλέτα κινείται στην πόλη. Επιπλέον, περιλαμβάνεται η τελευταία έκδοση του BMW Integral ABS Pro και προβολείς LED που φωτίζουν το εσωτερικό της στροφής. Στη λίστα του προαιρετικού εξοπλισμού υπάρχουν ακόμα περισσότερα και εντυπωσιακότερα συστήματα, όπως οι “Pro” χαρτογραφήσεις, το Hill start control κ.α.

Ανεβαίνοντας στη σέλα της BMW R1250 GS αμέσως αντιλαμβάνεσαι ότι έχεις να κάνεις με μια ιδιαίτερα προσεγμένη και ποιοτική μοτοσικλέτα. Μπροστά σου έχεις την έγχρωμη TFT οθόνη που προβάλλει όλες τις πληροφορίες και η πλοήγηση στο μενού γίνεται εύκολα με τον περιστροφικό διακόπτη στο αριστερό γκριπ. Υπάρχει ακόμα και θύρα USB για να συνδέσεις τις συσκευές σου.

Ξεκινώντας, με ένα σχεδόν μαγικό τρόπο το βάρος των σχεδόν 250 κιλών εξαφανίζεται και ο αναβάτης έχει στα χέρια μιαν ευμεγέθη μεν αλλά εξαιρετικά ευέλικτη μοτοσικλέτα. Η θέση οδήγησης είναι όρθια, με τα χέρια και τα πόδια σε ξεκούραστες γωνίες και τα χειριστήρια πολύ μαλακά. Βγαίνοντας σε πιο ανοιχτό δρόμο, η ρυθμιζόμενη ζελατίνα προσφέρει πολύ καλή κάλυψη από τον αέρα. Και όταν έρθουν οι στροφές, το πακέτο κινητήρα, πλαισίου και αναρτήσεων κάνει τη διαδρομή ιδιαίτερα απολαυστική, προσφέροντας σιγουριά στον αναβάτη για να ανεβάσει ρυθμό.

https://www.youtube.com/watch?v=7OTtovxGtWo

Για εκείνους που θέλουν να πάνε ακόμα πιο μακριά και να μην ανησυχούν για το είδος της επιφάνειας που θα κινηθούν, υπάρχει φυσικά η έκδοση Adventure, με το μεγαλύτερο ρεζερβουάρ και τα τονισμένα χαρακτηριστικά τουρισμού και περιπέτειας για να μπορέσετε μαζί της να γυρίσετε όλον τον κόσμο. Η τιμή της BMW R 1250 GS ξεκινά από 18.100 ευρώ ενώ της R 1250 GS Adventure από 20.100 ευρώ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA