Μενού
  • Α-
  • Α+

Ήταν 2 Οκτωβρίου του 1988, όταν ο σερ Άλεκ Ισιγκόνις (Alec Issigonis), λίγες μέρες πριν γιορτάσει τα 82α γενέθλιά του έφευγε από τη ζωή. Ποιος ήταν ο Άλεκ Ισιγκόνις; Η βιομηχανία των αυτοκινήτων τον αποκάλεσε «καινοτόμο» και «μοναδικό». Ο ίδιος είδε για πρώτη φορά αυτοκίνητο στη ζωή του όταν ήταν 12 χρονών!

Διαβάστε επίσης: Σαν σήμερα, 29 Σεπτεμβρίου 1913: Ο Ρούντολφ Ντίζελ, εφευρέτης του ομώνυμου κινητήρα, εξαφανίζεται – Το μυστήριο του θανάτου του ακόμη απασχολεί 

Έμελλε όμως ο ξεχωριστός σχεδιασμός του και η φαντασία του να τον κάνουν διάσημο. Ο Αλέξανδρος Αρνόλδος Κωνσταντίνος Ισιγόνης γεννήθηκε στη Σμύρνη το 1906. Ο πατέρας του και ο παππούς του ήταν Έλληνες μηχανικοί, ενώ η μητέρα του καταγόταν από τη Βαυαρία. Η οικογένεια του είχε εργοστάσιο παραγωγής λεβήτων. Η οικογένεια Ισιγόνη εγκατέλειψε τη Σμύρνη το 1922 μετά την Μικρασιατική Καταστροφή.

Στη αρχή κατέφυγαν στη Μάλτα και μετά το θάνατο του πατερά της οικογένειας το Λονδίνο έγινε το ασφαλές καταφύγιό τους. Ο Ισιγκόνις σπούδασε μηχανικός στο Battersea Polytechnic. Το 1928 βρίσκει δουλειά στη Gillett.  Σε ηλικία 30 χρονών εργάζεται στο τμήμα μηχανικής της Morris όπου γιόρτασε την πρώτη του επιτυχία με την κατασκευή του Morris Minor.

Η κρίση του Σουέζ το 1956 και απώλεια της βρετανικής κυριαρχίας οδήγησαν στην μεγάλη πετρελαϊκή κρίση. Για τον Άλεκ Ισιγκόνις ήταν η ευκαιρία να αποδείξει την αξία του. Καλείται να σχεδιάσει ένα αυτοκίνητο ευρύχωρο στο εσωτερικό, μικρών διαστάσεων, με καθίσματα για τέσσερις επιβάτες, με άψογα χαρακτηριστικά οδήγησης και το κυριότερο: οικονομικό στην κατανάλωση καυσίμου και προσιτό στην τιμή. Και αυτό ακριβώς έκανε. Σχεδίασε κάτι περισσότερο από ένα οικονομικό αυτοκίνητο: έναν μύθο! Στις 26 Αυγούστου 1959, το Mini Classic παρουσιάστηκε επίσημα σε όλες τις χώρες στις οποίες είχε εκπροσώπηση η British Motor Corporation. Το Mini έγινε γρήγορα δημοφιλές και απέκτησε ενθουσιώδεις θαυμαστές παγκοσμίως. Το Mini έγινε το βρετανικό αυτοκίνητο με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στην ιστορία!

https://www.youtube.com/watch?v=bPpgg5rwxpA

To Mini έγινε παγκοσμίως διάσημο από την ταινία «The Italian Job» (Ληστεία α λα Ιταλικά) του 1969 με πρωταγωνιστές τους Μάικλ Κέιν, Νόελ Κάουαρντ και Μπένι Χίλ...

Δεκαετίες αργότερα, παρά τις τεράστιες σχεδιαστικές παρεμβάσεις και μηχανολογικές εξελίξεις, το όχημα δεν έχει χάσει καθόλου την αρχική του γοητεία. Και ο Ισιγκόνις πέρασε στην Ιστορία ως ο πατέρας του Mini.

Το 1967, ο Ελληνας μηχανικός έγινε μέλος της «Royal Society», της πιο διάσημης εταιρίας έρευνας στη Βρετανία και μετά από δύο χρόνια η Βασίλισσα τον ονόμασε «Sir», ως δημιουργό του MINI Classic. Ο σερ Άλεκ Ισιγκόνις πέθανε μια μέρα σαν σήμερα, 2 Οκτωβρίου, από πνευμονικό οίδημα στο Μπέρμιγχαμ.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA