Μενού
  • Α-
  • Α+

Για πρώτη φορά από τη θέσπισή του, τη σεζόν 1992-1993, το Champions League δεν έχει αυτή τη σεζόν βασικό χορηγό μία αυτοκινητοβιομηχανία – τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα! Κι αυτό διότι η Nissan δεν ανανέωσε το συμβόλαιο συνεργασίας της με την UEFA.

Η λίστα βασικών χορηγών της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης παραμένει υγιής, αφού εκεί συναντάμε οκτώ σημαντικά brands και μάλιστα προερχόμενα από διαφορετικούς τομείς: Heineken, PlayStation, Lay’s, Mastercard, FedEx, Just Eat Takeaway.com, Gazprom και Hotels.com.

Όμως όπως και να το κάνουμε, η απουσία ενός αυτοκινητικού brand είναι αξιοσημείωτη. Η Ford εκπροσωπούσε τον κόσμο των τεσσάρων τροχών από το ξεκίνημα του Champions League και μέχρι το 2014, όταν παρέδωσε τη σκυτάλη στη Nissan.

Οι Ιάπωνες είχαν αρχικά τετραετή συμφωνία, την οποία επέκτειναν κατά τρία χρόνια. Και φυσικά, εκμεταλλεύτηκαν με κάθε δυνατό τρόπο την πρόσβαση σε σχεδόν 4 δισεκατομμύρια τηλεθεατών σε κάθε άκρη του πλανήτη (σε 200+ χώρες!). Πέραν της διαφήμισης σε γήπεδα, σε τηλεοπτικές μεταδόσεις κτλ, δημιούργησε και πληθώρα διαφημιστικών σποτ με τη συμμετοχή μεγάλων αστέρων της στρογγυλής θεάς, όπως οι Σέρτζιο Αγκουέιρο, Γκάρεθ Μπέιλ, Εντέν Αζάρ, Τιάγκο Σίλβα κ.α.

https://www.youtube.com/watch?v=_Iwm98b6XyM  

Επίσης, είναι χαρακτηριστικοί οι αριθμοί σύγκρισης του τελικού του Champions League με το τον τελικό του Super Bowl στο NFL, τον σημαντικότερο αγώνα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού Ωκεανού, καθώς το κορυφαίο ποδοσφαιρικό ματς έχει τριπλάσια τηλεθέαση από εκείνο του αμερικάνικου ποδοσφαίρου. Κοινώς, αξίζουν τα 50+ εκατομμύρια ευρώ που φημολογείται πως ήταν σε ετήσια το εύρος της χορηγίας της Nissan.

Μπορούν όμως να αλλάξουν τα δεδομένα και έστω και με καθυστέρηση, ένας χορηγός από τον κόσμο του αυτοκινήτου να… πατήσει γκάζι και να γίνει παίκτης #9 στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση; Η παγκόσμια μείωσης της παραγωγής οχημάτων λόγω της έλλειψης ημιαγωγών έχει αποτελέσει σημαντικό χτύπημα για τις αυτοκινητοβιομηχανίες αλλά το δέλεαρ είναι μεγάλο.

Άλλωστε, είναι αρκετές αυτές που σχετίζονται ήδη με τον κόσμο του ποδοσφαίρου. Για παράδειγμα, στη δεύτερη τη τάξει διοργάνωση της UEFA, το Europa League, συναντάμε την κατασκευάστρια ελαστικών Hankook και την enterprise RENT-A-CAR. Επιπρόσθετα, η Volkswagen είναι ανάμεσα στους χορηγούς των αγώνων εθνικών ομάδων και του Euro του γυναικείου ποδοσφαίρου.

Όσο για τη Nissan, δεν γυρνά την πλάτη στον αθλητισμό, αφού ανακοίνωσε τη χορηγία του Παγκοσμίου Κυπέλλου Κρίκετ του 2021, για αθλητές κάτω των 20 ετών. Ενώ έχει και μία βαρύγδουπη συνεργασία με τον Πεπ Γκουαρδιόλα, που αποτελεί πρεσβευτή της!

https://www.youtube.com/watch?v=ENzrCpzVOyM  

Φωτογραφία: Nissan

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA