Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα νέα σπίτια και τα κτίρια στην Αγγλία θα υποχρεούνται βάσει νόμου να εγκαταστήσουν σημεία φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων από το επόμενο έτος, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Η κυβέρνηση είπε ότι με την κίνηση αυτήν, έως και 145.000 σημεία φόρτισης θα εγκαθίστανται σε όλη τη χώρα κάθε χρόνο. Τα νεόδμητα σουπερμάρκετ, οι χώροι εργασίας και τα κτίρια που υπόκεινται σε σημαντικές ανακαινίσεις θα ενταχθούν επίσης στο νέο νόμο.

Η κίνηση έρχεται καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο στοχεύει να στραφεί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με τις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων βενζίνης και ντίζελ να έχουν απαγορευτεί από το 2030. Ανακοινώνοντας τους νέους νόμους στο συνέδριο της Συνομοσπονδίας Βρετανικής Βιομηχανίας τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρόκειται να αλλάξει «ριζικά» τα αυτοκίνητα, τα φορτηγά, τα λεωφορεία και άλλους τρόπους μεταφοράς: «Η κινητήριος δύναμη της αλλαγής δεν θα είναι η κυβέρνηση, δεν θα είναι καν οι επιχειρήσεις. Θα είναι οι καταναλωτές. Θα είναι οι νέοι του σήμερα, που μπορούν να δουν τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και θα απαιτήσουν περισσότερα από εμάς», είπε ο Τζόνσον.

Ωστόσο, οι Εργατικοί, που είναι η αντιπολίτευση, είπαν ότι η ανακοίνωση δεν αντιμετωπίζει το μεγάλο γεωγραφικό χάσμα στα διαθέσιμα σημεία φόρτισης: «Το Λονδίνο και η νοτιοανατολικές περιοχές έχουν περισσότερα δημόσια σημεία φόρτισης αυτοκινήτων από ό,τι η υπόλοιπη Αγγλία και η Ουαλία μαζί. Ωστόσο, δεν υπάρχει τίποτα που να βοηθά στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος. Ούτε υπάρχει βοήθεια ώστε οικογένειες με χαμηλό και μεσαίο εισόδημα να μπορούν να αντέξουν οικονομικά τα ηλεκτρικά οχήματα ή την επένδυση που απαιτείται για την κατασκευή των εργοστασίων που χρειαζόμαστε», αναφέρει η ανακοίνωση του κόμματος των Εργατικών. 

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, οι νέοι νόμοι «θα κάνουν τη φόρτιση τόσο εύκολη όσο ο ανεφοδιασμός ενός αυτοκινήτου βενζίνης ή ντίζελ σήμερα. Επίσης, πιο απλοί τρόποι πληρωμής για τη φόρτιση οχημάτων μέσω ανέπαφων πληρωμών θα εισαχθούν επίσης σε όλα τα νέα σημεία γρήγορης και ταχείας χρέωσης.

Η Βρετανία έχει επί του παρόντος περίπου 25.000 σημεία φόρτισης, αλλά η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών είπε ότι θα χρειαστεί 10 φορές περισσότερα πριν από το 2030. Η μετάβαση στα ηλεκτρικά οχήματα αποτελεί μέρος της στρατηγικής του Ηνωμένου Βασιλείου για την επίτευξη κλιματικών στόχων, με τα αυτοκίνητα και τα ταξί να αντιπροσωπεύουν το 16% των εκπομπών ρύπων του Ηνωμένου Βασιλείου το 2019.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA