Μενού
  • Α-
  • Α+

Οι αλλαγές που θα βιώσουμε στον τομέα των μετακινήσεων την τρέχουσα δεκαετία θα είναι σαρωτικές. Τα αυτοκίνητα θα μετατραπούν σε υπολογιστές πάνω σε ρόδες, με την ανθρώπινη συμμετοχή να γίνεται όλο και μικρότερη. Προχωρώντας προς την πλήρως αυτόνομη κίνηση των οχημάτων, το εσωτερικό τους θα μετατραπεί σε χώρο ψυχαγωγίας, εργασίας ή ανάπαυσης.

Το εξάρτημα που θα γίνει απαραίτητο σε κάθε σύγχρονο αυτοκίνητο είναι το 5G. Το δίκτυο υψηλών ταχυτήτων αποτελεί το «συστατικό» για την λειτουργία κάθε συστήματος, είτε αφορά την ψυχαγωγία είτε την ασφάλεια των επιβατών. Γρήγορες ταχύτητες δεδομένων θα επιτρέπουν το κατέβασμα ταινιών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, αλλά και την επικοινωνία των οχημάτων μεταξύ τους και με τις υποδομές.

Προς αυτή την κατεύθυνση, η Audi συνεργάζεται με την εταιρεία Verizon, ώστε να ενσωματώσει το δίκτυο 5G στα μελλοντικά της μοντέλα που θα κυκλοφορήσουν στις ΗΠΑ, αρχής γενομένης από το 2024. Οι υψηλές ταχύτητες και η αρχιτεκτονική τηλεπικοινωνιών είναι απαραίτητες για προσωποποιημένες υπηρεσίες, συστήματα υποβοήθησης του οδηγού και επικοινωνία του οχήματος με το περιβάλλον.

Τι θα σηματοδοτήσει η παρουσία του 5G μέσα στα αυτοκίνητα: 

Οι επιβάτες θα μπορούν να σερφάρουν στο διαδίκτυο και να κατεβάζουν υλικό πολύ πιο γρήγορα και σε καλύτερη ποιότητα. 

Η αναβάθμιση του λογισμικού των αυτοκινήτων θα γίνεται εξ’ αποστάσεως (over the air), όπως συμβαίνει με τα smartphones.

Τα συστήματα ενημέρωσης και ψυχαγωγίας (όπως η πλοήγηση) θα αναβαθμίζονται με χάρτες 3D και διαμόρφωση ανάλογα με το προφίλ του χρήστη.

Η τεχνολογία C-V2X (Cellular vehicle-to-everything) θα επιτρέπει στα αυτοκίνητα να επικοινωνούν με άλλα οχήματα και τις υποδομές, λαμβάνοντας και στέλνοντας ειδοποιήσεις για έκτακτα συμβάντα, όπως έργα στους δρόμους ή τροχαία ατυχήματα. Το αυτόνομο όχημα θα έχει πλήρη εικόνα του περιβάλλοντος, σε αποστάσεις μεγαλύτερες από αυτές που θα ελέγχουν οι κάμερες και τα ραντάρ του.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA