AUTO & MOTO
03/03/2022 16:01

Ασύρματη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων δοκιμάζει η Volvo

Η σουηδική μάρκα θα δοκιμάσει την τεχνολογία σε αστικό περιβάλλον, για περίοδο τριών ετών.

Ασύρματη φόρτιση ηλεκτρικών αυτοκινήτων δοκιμάζει η Volvo
(Πηγή: Volvo Cars)
Ανάγνωση:

Η ασύρματη – επαγωγική – φόρτιση των μπαταριών είναι το επόμενο βήμα στην ηλεκτροκίνηση. Θα διευκολύνει αρκετά τη φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, διαδικασία που μελλοντικά θα μπορεί να γίνει και με τα οχήματα εν κινήσει, καθώς θα περνούν πάνω από ειδικές λωρίδες στους αυτοκινητοδρόμους!

Η Volvo Cars ανακοίνωσε ότι θα δοκιμάσει από κοινού με συνεργάτες της μία νέα τεχνολογία ασύρματης φόρτισης σε πραγματικό περιβάλλον πόλης. Στόχος της σουηδικής μάρκας είναι η αξιολόγηση των δυνατοτήτων εφαρμογής της στα μελλοντικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Σε μία περίοδο τριών ετών, ένας μικρός στόλος αμιγώς ηλεκτρικών Volvo XC40 Recharge θα χρησιμοποιηθεί για την παροχή υπηρεσιών ταξί από την Cabonline, τον μεγαλύτερο πάροχο υπηρεσιών ταξί στη Σκανδιναβία. Τα αυτοκίνητα θα φορτίζονται ασύρματα σε σταθμούς φόρτισης στο Γκέτεμποργκ.

Οι σταθμοί φόρτισης παρέχονται από τη Momentum Dynamics, κορυφαίο προμηθευτή ασύρματων συστημάτων ηλεκτρικής φόρτισης. Η φόρτιση ξεκίνα αυτόματα όταν ένα όχημα με συμβατή τεχνολογία σταθμεύει πάνω από τη βάση φόρτισης που είναι ενσωματωμένη στο οδόστρωμα. Κατά αυτόν τον τρόπο οι οδηγοί φορτίζουν χωρίς να χρειάζεται να εξέλθουν από το αυτοκίνητό τους.

Μέσω της βάσης φόρτισης, ο σταθμός μεταδίδει ενέργεια η οποία δεσμεύεται από έναν δέκτη στο αυτοκίνητο. Για την εύκολη ευθυγράμμιση του αυτοκινήτου με τη βάση φόρτισης, η Volvo Cars θα εκμεταλλευτεί το σύστημα στάθμευσης με κάμερες 360° που διαθέτει. Για το αμιγώς ηλεκτρικό XC40 Recharge, η ισχύς της ασύρματης φόρτισης θα είναι μεγαλύτερη από 40 kW. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος φόρτισης θα είναι περίπου τέσσερις φορές πιο σύντομος σε σχέση με τον χρόνο που χρειάζεται ένας επιτοίχιος φορτιστής (wallbox) εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) 11 kW και σχεδόν ίσης διάρκειας με το χρονικό διάστημα που απαιτείται εάν η φόρτιση γίνει με ενσύρματο ταχυφορτιστή συνεχούς ρεύματος (DC) 50 kW.

Συνολικά, τα αυτοκίνητα της Volvo θα χρησιμοποιούνται για περισσότερες από 12 ώρες ημερησίως και θα διανύουν 100.000 χιλιόμετρα ανά έτος. Αυτού του τύπου η χρήση θα είναι και μία δοκιμή αντοχής των αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων Volvo σε ένα σενάριο εμπορικής εκμετάλλευσής τους.

Οι δοκιμές ασύρματης φόρτισης είναι ένα από τα πολλά project που εντάσσονται στη στρατηγική πρωτοβουλία Gothenburg Green City Zone. Στο πλαίσιό της, οριοθετημένες περιοχές της πόλης χρησιμοποιούνται ως πραγματικά πεδία δοκιμών για την ανάπτυξη βιώσιμων τεχνολογιών. «Η πρωτοβουλία Gothenburg Green City Zone μας δίνει τη δυνατότητα να δοκιμάσουμε συναρπαστικές νέες τεχνολογίες σε πραγματικό περιβάλλον και να τις εκτιμήσουμε σε βάθος χρόνου ως προς τη δυνατότητα μελλοντικής εφαρμογής τους σε ευρύτερη κλίμακα», δήλωσε ο Ματς Μόμπεργκ, Επικεφαλής Έρευνας και Εξέλιξης στη Volvo Cars. «Η δοκιμή νέων τεχνολογιών φόρτισης από κοινού με επιλεγμένους συνεργάτες είναι ένας καλός τρόπος για να αξιολογήσουμε εναλλακτικές επιλογές φόρτισης για τα μελλοντικά αυτοκίνητά μας».

Volvo Cars wireless charging

Άλλοι συνεργάτες που εμπλέκονται στο project ασύρματης φόρτισης είναι οι θυγατρικές εταιρείες διανομής της Volvo Cars, Volvo Bil και Volvo Car Sörred, η σουηδική εταιρεία παροχής ενέργειας Vattenfall, ο ενεργειακός πάροχος της πόλης Göteborg Energi και η Business Region Gothenburg, μία δημοτική υπηρεσία οικονομικής ανάπτυξης που ανήκει στην πόλη του Γκέτεμποργκ.

Το προηγούμενο έτος, η Volvo Cars συμμετείχε στο λανσάρισμα της πρωτοβουλίας Gothenburg Green City Zone, η οποία στοχεύει στην επίτευξη μεταφορών με μηδενικές εκπομπές έως το 2030. Χρησιμοποιώντας μία πραγματική πόλη ως πεδίο δοκιμών, η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει την εξέλιξη τεχνολογιών και υπηρεσιών στους τομείς της ηλεκτροκίνησης, των κοινόχρηστων μεταφορών, της αυτόνομης οδήγησης, της συνδεσιμότητας και της ασφάλειας.

Google News
Ακολουθήστε το Reader στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.
# TAGS:
VOLVO ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ