Μενού
  • Α-
  • Α+

Η αυτοκινητοβιομηχανία επενδύει σημαντικούς πόρους στην αυτόνομη οδήγηση, καθώς πρόκειται για τεχνολογία που θα αλλάξει εντελώς τον τρόπο μετακινήσεων. Υπάρχουν αρκετά στάδια αυτόνομης οδήγησης μέχρι το τελικό επίπεδο 5, κατά το οποίο ένα όχημα θα μπορεί να κινηθεί ακόμη και χωρίς την παρουσία ανθρώπου στο εσωτερικό του.

Την παρούσα στιγμή βρισκόμαστε στο επίπεδο 2, κατά το οποίο ένα όχημα μπορεί να κινηθεί αυτόνομα σε συγκεκριμένο περιβάλλον και υπό αυστηρές προϋποθέσεις: στον αυτοκινητόδρομο και πάντα με την παρουσία οδηγού πίσω από το τιμόνι. Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή της τεχνολογίας είναι να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο που θα επιτρέπει την κίνηση πλήρως αυτόνομων οχημάτων στους δημόσιους δρόμους.

Όσον αφορά πάντως την τεχνολογία αυτόνομης οδήγησης, η Ευρώπη είναι έτοιμη να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο. Σύμφωνα με τον ACEA (Ένωση Ευρωπαίων Κατασκευαστών Αυτοκινήτων), μία στις τρεις πατέντες (33,3%) που κατατέθηκαν το 2018 για αυτόνομα οχήματα προέρχονταν από την Ευρώπη. Ακολουθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες με ποσοστό 30,1%, η Ιαπωνία με 11,5%, η Νότια Κορέα με 10,5%, η Κίνα με 8,2% και ο υπόλοιπος κόσμος με 6,4%.   

Το 2018 (τελευταίο έτος κατά το οποίο υπάρχουν αναλυτικά στοιχεία), κατατέθηκαν στην Ευρώπη 1.836 πατέντες σχετικές με αυτόνομη οδήγηση, τη στιγμή που το 2009 είχαν κατατεθεί μόλις 350.  

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA