Μενού
  • Α-
  • Α+

Τα σύγχρονα αυτοκίνητα εξοπλίζονται με μία σειρά συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, ορισμένα εκ των οποίων έχουν ως αποστολή να προστατεύσουν τον ίδιο αλλά και τους υπόλοιπους χρήστες των δρόμων από το φαινόμενο απόσπασης της προσοχής. Έρευνα που πραγματοποίησε στην Μεγάλη Βρετανία ο ανεξάρτητος οργανισμός για την οδική ασφάλεια, IAM RoadSmart, ανέδειξε τις συχνότερες αιτίες που αποσπούν την προσοχή του οδηγού από το δρόμο.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.000 οδηγοί, οι οποίοι ανέφεραν ως συνηθέστερο παράγοντα – σε ποσοστό 30% - το φαινόμενο του tailgating. Όταν δηλαδή το πίσω όχημα βρίσκεται τόσο κοντά, που αγχώνει τον οδηγό του προπορευόμενου. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία, το tailgating είναι η αιτία για ένα στα οκτώ ατυχήματα που καταγράφονται στους αυτοκινητόδρομους της Βρετανίας.

Και αυτό διότι σε περίπτωση φρεναρίσματος πανικού από το προπορευόμενο αυτοκίνητο, η μη επαρκής απόσταση οδηγεί σε σύγκρουση ή ακόμα σε καραμπόλα αρκετών οχημάτων. Ένα όχημα που κινείται με 110 χλμ/ώρα διανύει περισσότερα από 30 μέτρα το δευτερόλεπτο και χρειάζεται σχεδόν 100 μέτρα για να ακινητοποιηθεί.

Ως δεύτερη πιο συνηθισμένη αιτία απόσπασης της προσοχής, οι οδηγοί ανέφεραν την παρουσία παιδιών ή άλλων επιβατών στο όχημα (26%). Ακολούθησαν η κυκλοφοριακή συμφόρηση (21%), τα οδικά έργα (10%), ο χειρισμός του συστήματος πολυμέσων (7%) και η δυνατή μουσική (6%). Ακόμα πάντως και αν δεν το παραδέχονται οι περισσότεροι οδηγοί, η πιο συχνή αιτία απόσπασης της προσοχής εντός της πόλης είναι η χρήση του κινητού τηλεφώνου.

Google News

Ακολουθήστε το Reader.gr στα Google News για να είστε πάντα ενημερωμένοι για όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA